Actualitate

Singurul strain cu afaceri la Iasi care a luat fonduri europene pentru a-si salva firma

Publicat: 07 oct. 2019
1

@ Italianul detine cea mai mare ferma de porci din judetul Iasi si a doua ca marime din Moldova @ Inca de la aparitia pestei porcine in tara a luat masuri pentru ca suinele din ferma de la Belcesti sa nu fie afectate @ Italianul va cheltui sute de mii de euro pentru a se asigura ca afacerea nu va falimenta

Aparitia pestei porcine si la Iasi a alertat atat micii fermieri, cat si marii investitori in acest domeniu. Din acest motiv, afaceristii din domeniul zootehnic iau masuri drastice in razboiul cu virusul pestei porcine. Unul dintre cei care nu asteapta ca virusul sa ajunga la poarta fermei sau sa fie introdus in ferma este Fillipo Latini, administratorul fermei de porci de la Belcesti. Acesta detine cea mai mare ferma de suine din judet, cu un efectiv maxim posibil aprobat de 30.000 de capete pe an, în doua transe de crestere a câte 6 luni.

Vezi si: Sedinta a Comitetului Local de Combatere a Bolilor dupa cazul pestei porcine de la Butea

Afacerile firmei sunt de aproape 16 milioane de lei anual, iar numarul de angajati permanenti este de aproximativ 50 de persoane. Italianul a depus proiect european pentru a obtine banii necesari luarii masurilor de biosecuritate. Astfel, proiectul depus la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) este primul din Iasi aprobat pentru finantarea de 300.000 de euro.

Denumirea proiectului este "Investitie in masuri de biosecuritate la SC Latini Com SRL, comuna Belcesti" si a fost depus anul trecut, iar banii vor intra in conturile italianului anul acesta. Investitorul a luat masuri extreme de stopare a raspandirii virusului inca de anul trecut, cand pesta porcina a aparut in cateva judete din tara. Pentru ca focarul de infectie sa nu se raspandeasca, italianul a respectat toate conditiile impuse de specialistii din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).

"Momentan sunt plecat din tara. Nu pot sa va ofer foarte multe informatii despre proiect, dar s-au luat toate masurile necesare", a declarat Fillipo Latini.

Vezi si: Alerta! Pesta porcina a ajuns si la Iasi!

Focar de pesta porcina, la Iasi

Pesta porcina africana a fost confirmata pentru prima data la Iasi in luna iunie, in comuna Bosia, la un porc mistret. In urma cu doua saptamani, prezenta virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmata in cazul a doi porci domestici dintr-o gospodarie din satul Butea, comuna Butea.

Suspiciunea a fost declarata de medicul circumscriptiei locale sanitar-veterinare in data de 18 septembrie, examenul serologic confirmand in data de 19 septembrie diagnosticul.

Vezi si: Alerta in mai multe comune din Iasi! Un virus ameninta agoniseala iesenilor, care se tem deja ca urmeaza o catastrofa. Autoritatile iau masuri pentru stoparea raspandirii bolii – FOTO, VIDEO

Ca urmare a acestei situatii, a fost convocat in regim de urgenta, in sedinta extraordinara, Comitetul Local de Combatere a Bolilor Iasi si a fost adoptat planul de masuri pentru stingerea focarului de pesta porcina africana din Butea. Planul de masuri adoptat cuprinde actiuni si obligatii ce revin institutiilor si autoritatilor publice, proprietarilor de exploatatii comerciale de porcine si proprietarilor de exploatatii nonprofesionale.

De asemenea, pe o raza de 3 km in jurul focarului, a fost instituita o zona de protectie in cadrul careia intrarea/iesirea suinelor in/din exploatatii, deplasarea si transportarea suinelor pe drumuri sunt interzise fara avizul autoritatii veterinare locale, iar animalele existente sunt supuse supravegherii clinice de catre echipe de inspectie. Zona cuprinde localitatile Butea, Miclauseni, Rachiteni si Ursaresti de pe raza comunelor Butea si Rachiteni.

Comentarii
  • LATINI ARUNCA DEJECTIILE IN ZONA COMPLEXULUI SI IN TOT BELCESTIU MIROASE A ….. LATRINA……… ,INVESTESTE DOAR IN CE-I ADUCE BANI ,NU-I PASA CA MII DE OAMENI TREBUIE SA SUPORTE MIROSUL DE FECALE DE PORC ZILNIC . PRIMARUL NU PREA STA PRIN BELCESTI, CA NU SUPORTA MIROSUL ,IAR CEI DE LA PROTECTIA MEDIULUI PRIMESC DREPTUL SI …,ASTA-I ROMANIA! NU MAI VORBIM DE POLUAREA APELOR FREATICE CU DEJECTII,SI TOATE NEPLACERILE CE DECURG DE AICI. IN ITALIA NU POTI FACE UN GRATAR CA-I DERANJEAZA MIROSUL ,DAR SA CRESTI 30 000 PORCI IN MIJLOCUL COMUNITATII.ALOOO…VIN ALEGERILE CERSETORI DE VOTURI , CAND TRECETI PRIN BELCESTI NU VA DERANJEAZA MIROSUL DE **** DE PORC ?,DACA NU, INSEAMNA CA SUNTETI ORI PORCI, ORI CORUPTI!

Adauga un comentariu