News Flash:

Promisiuni

Sinistratii vor avea case noi pana de Sarbatori

25 Octombrie 2010
1312 Vizualizari | 1 Comentarii
Sinistratii vor putea petrece Sarbatorile in case noi
• Familiile care au fost afectate de inundatiile din acest an vor putea sa-si petreaca sarbatorile de iarna in case noi • Toate familiile ale caror case au fost luate de ape au primit de la Guvernul Romaniei, prin programul mentionat, materiale de constructii in valoare de 40 mii lei • "Cea mai afectata zona din judetul Iasi a fost comuna Mogosesti Siret, unde am construit de la zero 9 locuinte. La ora actuala, acestea se afla la stadiul de montare a acoperisului", a anuntat directorul Oficiului Prefectural Pascani, Catalin Rusu

Familiile care au fost afectate de inundatiile din acest an au primit, in sfarsit, o veste buna: vor putea sa-si petreaca sarbatorile de iarna in case noi. Cel putin asa sustine Catalin Rusu, directorul Oficiului Prefectural din Pascani. Un numar de 55 familii, din judetul Iasi, au beneficiat in aceasta perioada de ajutoare de la Guvernul Romaniei, pentru reconstructia sau consolidarea caselor care au fost grav afectate de inundatiile din acest an. In urma cu cateva luni, Guvernul a aprobat Programul "Case de locuit în zonele afectate de calamitatile naturale din anul 2010". Astfel ca prin acest program au beneficiat de ajutoare mai multe familii care au avut de suferit de pe urma inundatiilor din luna iunie 2010. In judetul Iasi s-a inregistrat un numar de 20 de locuinte care au fost distruse in totalitate si astfel au trebuit sa fie reconstruite de la temelii, dar si 35 de case care au fost afectate partial, iar Guvernul a alocat fonduri pentru consolidarea lor. Potrivit directorului Oficiului Prefectural Pascani, Catalin Rusu, lucrarile de constructie a caselor au fost finalizate in proportii de peste 70%. "Cea mai afectata zona din judetul Iasi a fost comuna Mogosesti Siret. Aici a fost necesar sa se construiasca, de la zero, un numar de noua locuinte. La ora actuala, acestea se afla la stadiul de montare a acoperisului. Mai sunt trei case in comuna Miroslovesti, una in orasul Pascani, o casa in comuna Valea Seaca, doua case in localitatea Golaiesti, una in Costesti, una in comuna Al. I. Cuza, una in comuna Vanatori si una in Tomesti", a declarat reprezentantul Prefecturii Iasi in municipiul Pascani, Catalin Rusu. 

Materiale de constructii in valoare de 40 mii lei

Familiile ale caror case au fost luate de ape au primit de la Guvernul Romaniei, prin programul mentionat, materiale de constructii in valoare de 40 mii lei. Agentia Nationala pentru Locuinte le-a asigurat achizitionarea principalelor materiale de constructii necesare reconstructiei sau repararii caselor de locuit distruse sau avariate de calamitati. "Programul a avut drept scop achizitia de materiale cu finantare de la bugetul de stat, pentru reconstructia sau repararea în regie proprie de catre proprietari sau prin prestatori de servicii si executanti specializati a caselor distruse de calamitatile naturale, în conditiile legii. Practic, familiile afectate au primit numai materialele necesare de constructie, fara cheltuielile cu manopera. In unele comune, cum este spre exemplu comuna Mogosesti Siret, primarul si consilierii s-au implicat sa le ofere si ei sprijin familiilor, la construirea caselor. Astfel ca procesul de finalizare a locuintelor a fost grabit", a mai declarat Catalin Rusu, cel care a monitorizat aceasta activitate din partea Guvernului Romaniei. Pentru acordarea materialelor necesare de constructii, ANL a realizat o licitatie publica, la care au luat parte mai multe firme ce aveau obiect de activitate pe fiecare material in parte. Desi castigatorii licitatiei au ajuns la un pret multumitor pentru ambele parti, castigand de altfel si licitatiile, datele problemei s-au schimbat pe parcurs. Cateva dintre firme au cerut preturi foarte mari pe materiale, ajungandu-se chiar si la un pret dublu fata de pretul real al pietei. Astfel ca a fost necesar sa se reia procedurile de licitatie. Implicit, aceasta tehnica a unor afaceristi, de-a face bani intr-un timp foarte scurt, a ingreunat procesul de construire a caselor. Pentru a oferi sprijin familiilor, primariile au imprumutat de la diferite firme materialele necesare finalizarii caselor, urmand ca acestea sa fie inapoiate de la Guvern. Potrivit autoritatilor locale din comunele arondate Pascaniului, in cazul in care nu se ajungea la o asemenea procedura, exista varianta ca familiile sa nu-si finalizeze locuintele pana la iarna. De asemenea, casele care au fost reconstruite din temelie au fost ridicate pe alte terenuri, in zone neinundabile. "Peste tot primariile au eliberat autorizatii de constructii in alte zone, neinundabile. Mitropolia din Iasi a dat in folosinta un teren in comuna Mogosesti Siret, de 8.000 metri patrati, teren ce a fost folosit la constructia celor noua case. Cu siguranta, locuintele vor fi finalizate in cel mai scurt timp, iar familiile beneficiare se vor muta in casa noua pana la sfarsitul acestui an", a incheiat Catalin Rusu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

inundatiile judetul iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Cine e  | #128462
Cine este Catalin RUSU? S-a mai auzit de el cumva? Personaj nou in politique?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1437 (s) | 22 queries | Mysql time :0.018546 (s)