Vocea farmacistului

Sinuzita acuta bacteriana la copil

Publicat: 08 aug. 2011
7

Definitie: colectie purulenta in unul sau mai multe sinusuri, manifesta clinic la 3-5 zile dupa o rinita acuta. 

Sinusurile cele mai frecvent afectate sunt cele maxilare si cele etmoidale. Incidenta sinuzitelor acute si cronice este mai mare la scolari si adolescent. Germenii bacterieni cei mai frecventi sunt pneumococul Haemophilus influenzae si stafilococul. Uneori, sunt identificati si germeni anaerobi.

Manifestari clinice
Semnele generale sunt nespecifice si constau in febra, tuse, in special nocturna, prin scurgerea secretiilor purulente in nazofaringe. Copilul mare acuza adesea cefalee. Semnele locale constau in durere sau senzatie de presiune localizate in zona sinusurilor afectate, insotite uneori de edem la acest nivel. Etmoidita acuta a nou nascutului si sugarului este in mod obisnuit insotita de celulita periorbitala cu edem si eritem al partilor moi. Edemul „radacinii nasului” este evocator pentru diagnostic.

Diagnostic. Examenul ORL precizeaza diagnosticul, evidentiind secretii porulente la nivelul meaturilor nazale. Examenul radiologic poate evidentia opacitatea sinusurilor sau/si ingrosarea marcata a mucoasei acestora. Punctia sinusala este inutila pentru diagnostic. Ea a fost inlocuita cu success de endoscopia sinusala. Examinarea frotiului direct din secretiile recoltate poate arata prezenta neutrofilelor in infectiile bacteriene sau predominenta euzinofilelor in sinuzitele alergice. Examenul bacteriologic al secretiilor sinusale este util pentru precizarea etiologiei.

Cristina GaftonTratament. Tratamentul local este de cea mai mare importanta si consta in:

a) Aspiratia secretiilor purulente;

b) Tratament decongestionant prin instilatii nazale cu ser fiziologic efedrinat 0,25 -0,5% de 4 ori/zi, timp de 5-6 zile;

c) Drenajul sinusal prin punctie (numai la copilul mare) este justificat daca manifestarile locale si generale sunt persistente;

d) Aspiratie prin endoscopie sinusala.

Medicamentele anti-histaminice pot fi utile in sinuzitele alergice.

Indicatiile tratamentului antibiotic sunt: secretiile purulente abundente, febra persistenta, celulita orbitala, durata prelungita sau recurenta frecventa a bolii. In general, se recomanda tratament cu Ceclor, Ampicilina, Augmentin. Tratamentul antistafilococic cu Oxacilina este indicat in etmoiditele nou nascutului si sugarului.

Adauga un comentariu