International

Siria a reluat bombardamentele in Homs

Publicat: 13 feb. 2012
1
Fortele regimului sirian au reluat, astazi, bombardarea orasului Homs, dupa ce Damascul a respins un plan al Ligii Arabe ce prevedea trimiterea unei forte de mentinere a pacii in tara.
La scurt timp dupa rasaritul soarelui, armata a lansat mortiere impotriva cartierului Baba Amr, vizat si saptamana trecuta de lupte grele, deoarece aici rebelii detin controlul, scrie ziare.com.
„Cartierul Baba Amr a fost supus bombardarii de la ora 5.00 dimineata de catre armata siriana”, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
Organizatia a mai anuntat ca fortele presedintelui Bashar al-Assad au intervenit violent si in provincia sudica Deraa, alt punct important al revoltei din ultimele 11 luni, unde au facut mai multe arestari printre disidenti.
„Fortele au lansat un atac si aresteaza oamenii in Sasra al-Sham, dupa o explozie in Dael, in provincia Daraa. Au avut loc ciocniri violente intre dezertori si armata care a patruns in Larjat si a arestat mamele a patru disidenti”, se mai arata in comunicatul ce aminteste si de un civil ucis in centrul orasului Hama de un lunetist.
In orasul Homs, de la inceputul ofensivei fortelor guvernamentale, la 4 februarie, peste 500 de oameni au fost ucisi. In intreaga tara, in ultimele 11 luni, au murit peste 6.000 de protestatari, potrivit unor estimari ONU.
Statele occidentale si arabe discuta, saptamana aceasta, la adunarea generala a ONU, solutii pentru a presa regimul. Va fi o initiativa de genul celei careia i s-au impotrivit China si Rusia in Consiliul de Securitate, insa deoarece se va desfasura in Adunarea Generala, niciun stat nu are drept de veto, deci are mai multe sanse. 
Siria a respins categoric, luni, rezolutia de pace ceruta, duminica, de Liga Araba, si in care era inclusa si o misiune de pace comuna Siria – ONU.
„Siria respinge rezolutia Ligii Arabe privind o misiune comuna cu ONU. Potrivit primelor informatii, refuzul sirienilor asupra rezolutiei este categoric”, a transmis regimul de la Damasc.
Duminica, ministrii de Externe ai tarilor din Liga Araba au inaintat o propunere confirm careia se declarau de acord cu „deschiderea canalelor de comunicare” cu opozitia siriana si cereau Consiliului de Securitate ONu sa formeze impreuna cu Liga o misiune de mentinere a pacii in Siria.
Liga Araba, cu 22 de membri, a intocmit si un plan prin care Assad va ceda puterea adjunctului sau si se va purcede la formarea unui guvern de unitate nationala inainte de alegeri. 
Adauga un comentariu