International

Siria expulzeaza 17 ambasadori occidentali

Publicat: 05 iun. 2012
1
Siria a declarat, astazi, „persona non grata” 17 ambasadori ai statelor occidentale, la o saptamana dupa ce guvernele din intreaga lume au expulzat ambasadorii sirieni, in semn de protest fata de masacrul de la Houla, informeaza ziare.com.
Trimisii diplomatici ai Americii, Marii Britanii, Frantei, Turciei si Bulgariei se afla printre cei 17 diplomati declarati „persona non grata”, scrie BBC.
Presedintele sirian, Bashar al-Assad, a dat vina pe „amestecul strain” pentru diviziunile din tara, intr-un discurs tinut duminica.
Expulzarea reprezentantilor straini are loc in aceeasi zi in care activistii sirieni au anuntat ca cel putin sapte persoane au fost ucise in tara, in urma atacurilor fortelor guvernamentale.
Expulzarile de ambasadori au inceput saptamana trecuta. Mai multe state occidentale au declarat persona non grata ambasadorii Siriei, in semn de protest fata de masacrul de la Houla, o zona din provincia siriana Homs, unde peste 100 de persoane, printre care multi copii, au fost masacrate in urma cu peste o saptamana.
Supravietuitorii masacrului de la Houla au dat vina pe fortele regimului presedintelui Bashar al-Assad pentru uciderea celor 108 persoane – in majoritate femei si copii.
Guvernul sirian a negat implicarea trupelor sale si a dat vina pe „teroristi inarmati”, asa cum face de la inceputul revoltelor in tara, in martie anul trecut.
La o zi dupa masacrul de la Houla, observatorii ONU au anuntat descoperirea a 13 cadavre legate, cel mai probabil executate, in estul Siriei, in provincia Deir el-Zour. Oamenii aveau ochii acoperiti si prezentau impuscaturi la cap. O inregistrare video postata online de activisti ii infatiseaza pe cei 13 barbati intinsi cu fata in jos, cu balti de sange in jurul capului.
Seful echipei de observatori ONU, generalul Robert Mood, s-a declarat „profund socat de acest act oribil si fara scuza”.
Revolta impotriva lui Assad pare a se fi transformat in insurgenta armata, iar violentele au scapat de sub control. Activistii spun ca de la inceperea revoltelor au fost ucisi peste 13.000 de oameni. 
Adauga un comentariu