Stiri si curiozitati

Sirop de cireșe preparat în casă. Cea mai buna rețetă pentru iarnă

Publicat: 13 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sirop de cireșe preparat în casă. Cea mai buna rețetă pentru iarnă
Siropul de cireșe este un preparat natural foarte ușor de pregătit, chiar și de către cei care cochetează mai puțin cu bucătăria

Mult mai bun decât sucul din comerț, siropul de cireșe este un preparat natural foarte ușor de pregătit, chiar și de către cei care cochetează mai puțin cu bucătăria. Servit alături de o apă minerală și gheată, este răcoritor aromat și delicios.

În general, un sirop este o soluție cu o vâscozitate ridicată, obținută de obicei din apă sau un suc și un procent mare de zahăr. Poate fi utilizat ca băutură răcoritoare sau ca preparat farmaceutic. Spre exemplu, un sirop puțin cunoscut la noi în țară și care are numeroase beneficii pentru sănătate, este siropul de mure. Potrivit specialiștilor în tratamente naturiste, acesta reduce durata răcelilor sau a gripei și ameliorează simptome precum tusea sau durerile în gât.

Sirop de cireșe – rețetă

În această eră în care băuturile răcoritoare pot fi găsite în orice magazin, nu trebuie să uitam de siropurile bunicii pe care altădată majoritatea dintre noi le foloseam pentru a îndulci și a da aroma apei de băut. Pe lângă faptul că este un preparat natural, mult mai sănătos decât orice suc din comerț, aceasta băutură are și numeroase beneficii pentru sănătate.

Mai jos vă prezentam o rețetă de sirop de cireșe preparat în casă, din fructe proaspete, pline de vitamine și minerale, fară coloranți sau conservanți. Aceasta băutură poate fi servită alatari de apă și gheată, preparatul fiind unul aromat, răcoritor și foarte delicios.

Ingrediente necesare

Pentru acest preparat avem nevoie de următoarele:

  • 2 kg cireșe roșii sau cireșe amare, bine coapte
  • 1 kg zahar
  • 150 ml apa
  • 2-3 linguri suc de lămâie

Prima etapă a preparării incepe prin a curăța cireșele de codițe, după care se spală și se scot sâmburii. Mai apoi, se pun în vas iar peste ele se adaugă jumătate din cantitatea de de zahăr.

Acest recipient în care am amestecat cireșele cu zahărul se lasă în frigider pentru aproximativ 5 – 6ore sau peste noapte,  amestecând din când în când conținutul, pentru ca zaharul să înceapă să se topească și să ajute cireșele să lase cât mai mult sirop. A doua zi, peste cireșe se adaugă apă și se amestecă foarte bine.

Totul se răstoarnă într-o strecurătoare și se presează ușor cu o lingura, pentru a se scurge tot siropul.

Siropul rezultat se amestecă cu restul cantității de zahăr și se pune la fiert, la foc iute, până când se obține o consistentă legată.

Atunci când fierberea este aproape de final, se adaugă sucul de lămâie proaspăt stors. Acesta va împiedica siropul să se zaharisească pe perioada păstrării.

Timpul fierberii poate fi de la 30 la 60 minute, în funcție de cât de gros se dorește să iasă siropul.

Atenție, cireșele care au rămas nu se aruncă. Acestea se pot folosi la diverse deserturi: chec, clafoutis, ștrudel, tartă, etc. sau se pot congela și folosi atunci când vrem să gătim ceva bun cu cireșe.

Siropul de cireșe se toarnă fierbinte în sticlele spălate și sterilizate înainte. Se acoperă cu dopuri etanș, iar după ce se răcesc se pot depozita în camară.

Atunci când turnați siropul fiebinte în sticle este indicat să le așezați pe o tavă de inox deoarece acestea se pot sparge.

Siropul de cireșe se bea amestecat cu multă apă, la care se poate adăuga în mod opțional gheată sau frunze de mentă.

Adauga un comentariu