National

Sistemul bancar din Romania primeste o lovitura uriasa. Situatia, confirmata de Banca Mondiala

Publicat: 24 sept. 2013
1

Romanii nu au incredere in banci. Cele mai frecvente reclamatii sunt legate de taxele si comisioanele prea mari percepute de acestea si de clauzele abuzive din contractele de credit.

Romanii au, de departe, cea mai mica incredere in banci. Dintr-o lista de 20 de institutii importante, precum scoala, biserica, justitia sau armata, institutiile financiare ocupa locul opt. Sunt datele unui sondaj realizat chiar de o banca comerciala. La acelasi nivel cu romanii se afla si austriecii. Nici aici, increderea in banci nu este foarte mare. Spre comparatie, in Bulgaria, institutiile bancare ocupa locul 6 in topul increderii, in timp ce in Slovacia, bancile sunt cele mai respectate. Ocupa locul intai in top.

La nivelul intregii regiuni, imaginea bancherilor este ceva mai buna. Increderea clientilor variaza intre locul 4 si locul 6. O situatie asemenatoare este si la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Un alt sondaj, al Bancii Mondiale, confirma neincrederea romanilor in institutiile financiare. Acesta arata ca in Romania doar 13% din populatie mai are incredere in sistemul bancar, scire antena3.ro. Procentul este mult sub media europeana si mai mic decat in Bulgaria sau Bosnia si Hertegovina – tari unde procentul increderii ajunge la 20%. La nivelul Europei Centrale si de Est, procentul celor care au incredere in institutiile de credit a fost de 18%.

Pe de alta parte, Romania se plaseaza pe ultimul loc la capitolul educatie financiara. Spre exemplu, doar 36% din cei intervievati stiu ce inseamna dobanda simpla. Procentul este de 43% in Bulgaria si peste 61% in Bosnia si Hertegovina sau Azerbaijan.

Adauga un comentariu