News Flash:

Sistemul de emitere a rovinietei nu va functiona duminica noapte, timp de aproape trei ore

11 Decembrie 2010
1003 Vizualizari | 0 Comentarii
Sistemul de emitere, gestiune, control si monitorizare a Rovinietei nu va functiona duminica noaptea, din cauza efectuarii unor activitati de up-grade si mentenanta, informeaza Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR). Functionarea sistemului va fi oprita în intervalul orar 0.45 - 3.15, în acest interval neputându-se elibera roviniete în nici unul din punctele de distributie.

Potrivit CNADNR, avându-se în vedere aceasta perioada de oprire planificata a sistemului, nu vor fi aplicate sanctiuni contraventionale utilizatorilor care nu detin rovinieta valabila în data de 13 decembrie, în intervalul orar 0.30 - 5.00. Rovinieta electronica a intrat în vigoare începând din 1 octombrie pe întreg teritoriul României.
Procedura este simpla: conducatorul auto îi comunica operatorului, pe proprie raspundere, numarul masinii pentru care vrea sa cumpere rovinieta, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei. peratorul introduce în calculator numarul autovehiculului, iar sistemul genereaza, automat, toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului, dar si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau factura, daca solicita, în locul vechiului autocolant (care se lipea pe parbriz). Plata este înregistrata automat în baza de date centrala (CESTRIN - Centrul de Studii Tehnice, Rutiere si Informatica) si este pastrata pe toata perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie în trafic, de catre echipe de controlori.
Camerele video înregistreaza numarul de înmatriculare al vehiculelor care tranziteaza drumurile nationale, care apoi sunt verificate în baza centrala de date (CESTRIN), iar în cazul în care numarul nu este gasit, se interogheaza baza de date a DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor) pentru identificarea contravenientului. Toate aceste operatiuni au loc online, în doar câteva secunde. Odata identificat posesorul autoturismului filmat circulând fara rovinieta, i se întocmeste proces verbal si i se trimite amenda, prin posta, la domiciliu.

Controlul în trafic este efectuat de catre echipaje formate din politisti, lucratori ai ARR (Autoritatea Rutiera Româna) si CNADNR, cu ajutorul unor terminale mobile (PAD). Verificarea se face tot online. Controlorul introduce în terminal numarul masinii si afla, rapid, daca detinatorul autoturismului a platit sau nu rovinieta. În cazul constatarii unei contraventii i se întocmeste proces-verbal si i se retine certificatul de înmatriculare.
Amenzile se încadreaza între 250 si 4.500 de lei, în functie de categoria de autovehicul, iar despagubirile aplicate de administratorul drumului, pe lânga amenzile contraventionale percepute în cazul lipsei rovinietei, se încadreaza între 28 euro si 1.210 euro.
Tot de la 1 octombrie a fost introdus si tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale pentru 90 de zile, aplicat la toate categoriile de vehicule. Tarifele rovinietei ramân neschimbate. Rovinietele achizitionate deja îsi mentin valabilitatea pâna la data expirarii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cnadnr rovinieta rovinieta electronica cestrin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3540 (s) | 22 queries | Mysql time :0.240837 (s)