Actualitate

Sistemul inca nu renunta! Presiuni enorme ale Inspectiei Judiciare catre Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie

Publicat: 26 mart. 2019

Sistemul statului paralel renunta greu. Inspectia Judiciara a inceput de ieri un control in cadrul noi infiintatei Sectii de Investigare a Infractiunilor din Justitie. Cei de la Inspectia Judiciara urmeaza sa verifice activitatea structurii chiar de la infiintarea ei. Procurorii din cadrul Sectiei cu acelasi nume din CSM au solicitat o asemenea masura. Va aducem aminte ca pe data de 1 martie, Procurorii din CSM au dezbatut declaratiile pe care seful Sectiei de Investigae a Infractiunilor din Justitie, Gheorghe Stan, le-a facut. Seful sectiei a fost acuzat ca a prezentat unele date asupra carora exista suspiciunea ca ar fi nereale. Datele sunt din dosarele preluate de la alte parchete.

Astazi se decide soarta Laurei Codruta Kovesi. ICCJ, asteptata sa dea o decizie definitiva

"As porni de la declaratiile de presa pe care conducerea Sectiei le-a facut in cursul serii de ieri. Au aparut, din pacate, prin vocea sefului anumite informatii care nu corespund adevarului si ar trebui corectate. As preciza ca s-a vehiculat de seful structurii ca 70% din sesizarile in dosarele preluate de structura ar fi din oficiu. Am in fata date oficiale de la PG, de la acel moment, si vreau sa prezint cateva din ultimii 3 ani. In 2016 avem in total 4579 cauze, din care doar 94 sunt formate ca sesizari din oficiu, restul sunt denunturi si plangeri ale persoanelor nemultumite de solutiile din dosare. Ma refer la toate parchetele, inclusiv, DNA , PICCJ si DIICOT. Este un procent de 2% sesizari din oficiu. In 2017 avem un total de 4034 din care 77 sunt din oficiu, procent de 1,9 la suta. In primul semestru al anului 2018 sunt 2321 cauze din care 39 oficiu, 1,6 la suta. Am vazut ca s-au speculat in fel si chip aceste date prezentate preluate chiar de o asociatie si trebuia cunoscut adevarul. S-au facut afirmatii ca majoritate colegilor au fost de acord  cu infiintare  sectiei . Propunerea nu a apartinut sistemului judiciar, au fost doua avize negative ale plenului CSM, au fost peste 4.000 de semnaturi, majoritatea covarsitoare a fost pentru respingerea acestei structuri. Exista minoritate care a apreciat ultila infintarea, dar marea majoritate a apreciat ca sectia are rol de presiune asupra judecatorilor si procurorilor. Pornind de la aceste declaratii ale sefului structurii, avand in vedere si faptul ca in mod repetat am vazut ca au aparut in presa tot felul de informatii, chiar si denuntul dintr-un dosar penal, declaratii parti, martori, apreciez ca se impune efectuarea unor verificari de catre IJ la PG cu privire la modul prin care se comunica de catre sectia speciala si de gestionarea acestor scurgeri de informatii", spunea atunci procurorul Cristian Ban.

Gheorghe Stan, fost inspector sef adjunct al Inspectiei Judiciare este cel care, in prezent, conduce Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ).  Adina Florea, magistrat propus de Tudorel Toader la sefia DNA, este procurorul sef adjung al SIIJ. Cea mai cunoscuta ancheta care se afla pe rolul sectiei o vizeaza pe fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.
 loading...

Comentarii
  • Deranjeaza si foarte tare. Poate a venit timpul sa raspunda si magistratii pentru abuzurile pe care la fac sub protectia CSM. Ei se supus doar “legii” dupa bunul plac. Am reclamat , la CSM, un abuz al Judecatoriei Raducaneni. Dupa legile CSM, si ei sunt se supun doar “Legii” totul e corect, legal, chiar daca a existat AUTORITATE DE LUCRU JUDECAT au mai hotarat inch odata. Aceiasi cauza, aceiasi autori si avem trei hotarari si o decizie. Avem si o solutionare in Apel… daca avem scopuri comune… Au motive de ingrijirare. Poate se va uita cineva si in curtea CSM.

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit