Local

Site-urile de vanzari online falimenteaza firmele de dezmembrari auto. Vezi cum

Publicat: 03 iun. 2015
1

@ Din cauza anunturilor online, mai multe firme de dezmembrari auto sunt in pragul falimentului

Firmele de dezmembrari auto sunt in pragul colapsului dupa ce in ultimii 3 ani mediul online a preluat afacerea de piese auto ieftine si second-hand. In ziua de azi, oricine isi permite sa se duca pana in Germania sa cumpere o masina si sa o aduca in tara, dar multi ieseni aduc masini din alte tari la preturi de nimic si le dezmembreaza, piesele le ascund pentru a fi vandute, si caroseria o dau la fier vechi sau gasesc alte metode sa scape de ea. Ulterior, piesele obtinute sunt puse la vanzare pe site-urile din mediul online, unde pot gasi clienti foarte usor, tranzactia fiind una simpla poate la o cafea la coltul blocului, o intalnire aranjata, sau chiar prin curier, in unele cazuri. Astfel se evita facturi, taxe si multe alte costuri care ar trebui suportate de catre vanzator.

Clientii centrelor de dezmembrari sunt in mare parte persoane fizice ce repara masina acasa, si foarte rar cei care cumpara piese din centru si le duc in service sa le monteze, pentru ca cei de la service nu garanteaza pentru produs si manopera, iar multi tind sa evite situatii care le-ar putea cauza probleme pe viitor. Pe de alta parte, majoritatea centrele autorizate de dezmembrari ofera garantie pe piesele vandute, „depinzand de situatie schimbam sau chiar returnam suma de bani in intregime, pentru ca nu pot risca afacerea. E destul ca un taximetrist sa aiba o astfel de problema si afla tot Iasul pana maine”, a declarat Sorin Calinescu, patronul unui centru de dezmembrari auto.

„ANAF ar trebui sa ia in considerare piata online!”

Afacerile de acest gen necesita costuri imense si taxe de platit chiar pentru fiecare masina adusa. Majoritatea centrelor avand contract prin proiectul RABLA, pentru fiecare masina sunt costuri care incep chiar de la 500 de lei, dintre care taxe la Registrul Auto Roman (RAR), Agentia de Protectie a Mediului, in calcul nu intra si taxa pe valoare adaugata, rezultand cheltuieli exorbitante. „Mai vrea si persoana ce aduce masina ceva bani, ca doar nu a adus-o degeaba”, adauga Sorin Calinescu. „Ar trebui sa le puna niste restrictii pentru ca ei nu platesc nimic la stat, pe cand eu am chirie pe spatiu, taxa pe valoare adaugata, pe langa multe alte taxe”, spune Ionel Stoica, patronul unui alt centru de dezmembrari.

Totodata, stocul este mare datorita numarului crescut de persoane care isi aduc masina la dezmembrari, dar piesele nu ajung sa se vanda, astfel iesind cu pierderi foarte mari, chiar pe minus. Site-urile de vanzari online pot fi considerate o piata neagra din moment ce nu exista un registru sau cineva care sa ceara actele in cazul in care o persoana vinde in nenumarate randuri produse de gen, astfel se pierd sume exorbitante de bani si nimeni nu face nimic sau interesul e minim in momentul de fata asupra vanzatorilor de acest tip, cu toate ca nu platesc taxe, nu detin acte, mai pe scurt evaziune fiscala.
„Platesc cel putin 4 angajati, am de platit nenumarate taxe si dupa cum decurg lucrurile in aproximativ 4 luni cred ca dispar de pe piata din cauza site-urilor ca OLX. Nu inteleg cum cei de la ANAF nu fac nimic, eu inainte sa am firma am incercat sa vand anuntand in ziar, dar dupa ce am dat de 2-3 ori anuntul m-au sunat si au intrebat de acte, cand le-am zis ca inca nu am, mi-au interzis sa mai dau vreun anunt prin ei”, declara revoltat Sorin Calinescu.

Comentarii
  • Vrajeala de doi lei! Daca eu vin la tine la poarta si cumpar o piesa cu 100 lei iar pe olx o gasesc cu 75,bineanteles ca o cumpar de acolo.Cei care vand pe site nu au si ei angajati pt. dezmembrari?Dar cand cumperi o busitura cu 500 lei si tu vinzi numai injectoarele si castigi 1000 atunci e bine ! Scadeti preturile,lasati piata sa dicteze!

  • Sa inteleg ca ar trebui ca piesele second hand sa fie mai scumpe decat cele noi :))) si nici atunci nu v-ar ajunge… si asa un cauciuc nou e 170.ron si pe unu second vor 120. sa inchida maghernitele !!!! cumpara o masina pe 500 euro si vor 300 euro numai pe cutia de viteze … si tot nu e bine! sa se reprofileze daca nu le convine profitul de 400%

  • de parca astia de la dezmembrari ar da bonuri sau facturi…. vrajeala ieftina…. si mai ales ca in zona moldovei se practica niste preturi de spui ca le aduc in spate pe jos din germania….

  • daca esti fraier taran comunist si **** melutzu asa iti trebuie fii destept..nu praduii pe altii gasca..lasa preturile mai mici ca de asta nu vinzi nimika ..asa ca fraiere mai bine te inpustii ca si asa respiri degiaba

Adauga un comentariu