Local

Situația actuală la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași. Câte cazuri noi de Covid-19 s-au confirmat la Iași

Publicat: 29 sept. 2020
Situația cazurilor de Covid-19 la Spitalul de Boli Infecțioase
Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț, a transmis situația la momentul actual în unitatea spitalicească. Astfel, marți, 29 septembrie 2020, la unitatea de boli infecțioase mai sunt libere doar 5 paturi. În ceea ce privește numărul paturilor libere în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, nu mai este niciun loc liber.

„La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi în momentul de fată avem 5 paturi libere. Am plecat cu 2 paturi libere la începutul gărzii. Pe parcus s-au mai făcut încă 5 externări. La compartimentul ATI nu mai avem locuri libere. Speram să mai obţinem un loc la comparatimentul de la Spitalul de Neurochirurgie. Evident în urma unui număr mare de infectări care au fost puse în evidenţă în cursul zilei de ieri, va fi o problemă activitatea organizatorică de a evalua toţi aceşti pacienţi.

Pentru că aşa este corect, toţi pacienţii pozitivi trebuie evaluaţi din punct de vedere al medicului infecţionist. Vom vedea cum putem manageria cât mai bine pentru că astfel de pacienţi să se bucure de ceea ce înseamnă atenţia corespunzătoare. Nu am introdus aici pacienţii care sunt în zonele instituţionalizate, pentru că dintre aceştia care sunt asimptomatici sunt prezenţi în spital, internaţi la pat, iar ceilalţi sunt dispensarizaţi de medicul infecţionist la locaţia respectivă.”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Peste 4.900 de cazuri Covid-19, pe raza județului Iași

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 29 septembrie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 4.935 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 24 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2929 au fost externate (cu 30 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).

În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 3 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind acum de 153.

Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, astăzi, 29 septembrie 2020, erau ocupate 397 de paturi, din care 20 de paturi ATI.

Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, ”astăzi, 29 septembrie 2020,  un număr de 967 de persoane se află în izolare, iar 1158 de persoane sunt carantinate la domiciliu. Din acestea, pentru 228 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Menţionăm că potrivit legislaţiei în vigoare, carantina se impune pentru contacţii direcţi cu persoane confirmate, dar şi pentru persoanele care sosesc din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, conform  INSP.”

Misiuni instituționale în județul Iași

La data de 3 iulie 2020, prefectul județului Iași a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.

Astfel, la data de 28 septembrie a.c., 272 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.

În total, pe 28 septembrie la nivelul județului Iași au fost verificate 49 societăți comerciale, 141 persoane au fost legitimate, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.400 de lei.

„Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

  • ISU a efectuat 14 misiuni, din care: 6 misiuni de transport catre unitati spitalicesti, 7 misiuni de decontaminare biologică și 1 alte misiuni.
  • IPJ a efectuat 115 misiuni specifice.
  • IJJ a efectuat 25 misiuni specifice.
  • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 138 misiuni, din care: 51 misiuni de transport către unități spitalicești, 6 misiuni de transport catre spatiile de izolare, 15 misiuni de transport probe biologice, 57 misiuni de decontaminari biologice și 9 alte misiuni.
  • MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 8 militari și 1 mijloc auto.
  • DSP a efectuat 228 misiuni, din care: 8 misiuni de transport probe biologice, 30 inspecții (28 decizii carantină, 2 alte inspecții), 190 misiuni de supraveghere epidimiologică (67 decizii carantină contact, 29 decizii prelungire izolare la domiciliu, 64 anchete epidimiologice, 30 alte misiuni).”, potrivit Prefecturii Județului Iași.
Adauga un comentariu