Actualitate

Situaţia lucrătorilor sezonieri români dezbătuta de Parlamentul European la iniţiativa lui Eugen Tomac

Publicat: 11 iun. 2020
Eugen Tomac vorbește la microfon
Președintele PMP Eugen Tomac

Situaţia lucrătorilor sezonieri români va fi dezbătuta de Parlamentul European. Iniţiativa îi aparţine lui Eugen Tomac, europarlamentar PMP. Acesta explica, într-un comunicat de presă, faptul că situaţia lucrătorilor va fi dezbătuta dar se vor propune şi soluţii în acest sens. Europarlamentarul PMP propune și câteva soluții pentru rezolvanea problemelor sezonierilor români din vestul Europei.

Parlamentul European va dezbate săptămâna viitoare situaţia lucrătorilor sezonieri şi transfrontalieri

Eugen Tomac explica într-un comunicat de presă faptul că Parlamentul European se va reuni săptămâna viitoare într-o şedinţă la care acesta va participa. Europarlamentarul susţine că va exista o dezbatere referitoare la situaţia lucrătorilor sezonieri şi transfrontalieri:

”Săptămâna viitoare, Parlamentul European se va reuni într-o nouă ședință plenară la care voi participa, după mai bine de două luni, personal, în hemiciclul de la Bruxelles. Vom dezbate atunci pe marginea unuia dintre cele mai importante și dureroase subiecte pentru România, mai ales în această pandemie: situația lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri. ”

Eugen Tomac: Muncitorii români au fost nedreptățiți, uneori discriminați, neremunerați

În continuarea postarii, europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, susţine faptul că muncitorii romani au fost neîndreptăţiţi şi chiar discriminaţi de cei care le-au oferit un loc de muncă. Acesta a propus şi câteva soluţii pentru remedierea problemelor muncitorilor sezonieri din vestul Europei. Eugen Tomac a subliniat necesitatea de a reglementa şi de a monitoriza asigurarea de către angajatori a unor condiţii decente de muncă, de cazare şi de trăi pentru muncitorii sezonieri.

”Muncitorii români au fost nedreptățiți, uneori discriminați, neremunerați. Toate aceste aspecte se vor regăsi într-o Rezoluție a Parlamentului European la scrierea căreia am contribuit în calitate de membru al Comisiei pentru forța de muncă.

Am insistat asupra câtorva soluții:

– necesitatea de a reglementa și de a monitoriza asigurarea de către angajatori a unor condiții decente de muncă, de cazare și de trăi pentru muncitorii sezonieri

– salarii decente, precum și eliminarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați pentru aceeași muncă prestată

– statele membre UE să garanteze accesul lucrătorilor sezonieri la un mecanism prin care să poată să depună plângeri și petiții împotriva angajatorilor atunci când există situații de abuz și de exploatare

– acces la serviciile sociale în țara în care muncesc (asigurări de sănătate, ajutor de șomaj, pensie, asigurări sociale)

– înființarea unui program de informare european pentru a ne se asigura că lucrătorii sezonieri își cunosc drepturile și obligațiile.

Cetățenii români, precum ceilalți cetățeni europeni trebuie să fie protejați în orice circumstanțe, în mod special în situații de criză precum este cea pe care o traversăm în prezent.

Ședința plenară se transmite în direct pe pagină web a Parlamentului. Prin urmare, dacă sunteți interesați, vă invit să urmăriți dezbaterea acestei Rezoluții în după-amiaza zilei de miercuri, 17 iunie 2020”, se arată pe pagina de Facebook a lui Eugen Tomac deputat european din partea Partidului Mişcarea Populară şi preşedinte al PMP.

Adauga un comentariu