Eveniment-Social

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2

Publicat: 16 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2
Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 16 august 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 2.024 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 47 cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate virusul Covid-19

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.725 au fost externate (cu 30 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).
În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-a înregistrat trei cazuri de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese ajungând la 80.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat pe 10 august 2020, Hotărârea numărul 39 prin care s-a decis eliminarea Regatului Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România.

De asemenea, a fost luată decizia ca instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc epidemiologic ridicat să se adopte prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza situației emisă de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și a propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică.

La emiterea acestor decizii vor fi luate în considerare toate implicațiile asupra sănătății publice și vor fi analizate aspectele socio-economice generate de instituirea măsurii de carantinare.

Instituirea carantinei pentru cetățenii care se întorc în România

În cazul în care situația o impune, decizia privind instituirea carantinei pentru cetățenii care se întorc în România poate fi luată pentru anumite zone sau regiuni administrative din statele cu risc epidemiologic ridicat.

Conform Hotărârii nr. 39 din 10 august 2020, măsurile au intrat în vigoare din data de 11 august 2020, ora 0.00, pentru persoanele care sosesc în România din Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Râca, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks şi Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicană, Sunt Maarten, Spania, Statele Unite ale Americii, Surinam.

Condițiile de intrare pe teritoriul Regatului Belgiei

În continuarea informațiilor referitoare la condițiile de intrare pe teritoriul Regatului Belgiei, Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile belgiene au revizuit condițiile de acces pentru persoanele care se deplasează în acest stat din România.

Conform noilor măsuri, începând cu data de 14 august 2020 și județul Iași a fost inclus în zona roșie. Astfel, începând de ieri, în zona roșie sunt incluse următoarele zone/județe din România:
·    București-Ilfov (București, Ilfov);
·    Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj);
·    Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui).

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că în zona roșie sunt incluse din data de 1 august și următoarele zone/județe:
·    Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu);
·    Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea);
·    Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman);
·    Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea).

Regatul Belgiei, regiunile incluse în zona roșie trebuie să intre în autoizolare

Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roșie trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19. Testul este efectuat de autoritățile belgiene, la sosirea în această țară. Călătorii sunt rugați să contacteze medicul curant, respectiv un medic de familie, care dispune testarea.

Conform informațiilor comunicate de autoritățile belgiene, măsura autoizolării și testarea sunt în competența autorităților regionale.

Totodată, MAE reamintește că persoanelor care intră în Belgia din state/regiuni incluse în zona portocalie, autoritățile belgiene le recomandă să se adreseze medicului în vederea efectuării testării și autoizolării la domiciliu.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, începând cu data de 1 august a.c., toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze anterior intrării pe teritoriul belgian formularul Passenger Locator Form, care poate fi accesat online la: https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form , fiind exceptate persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau navală și care rămân pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore (inclusiv în scopul tranzitului), precum și persoanele a căror călătorie în afara Regatului Belgiei nu depășește 48 de ore.

Adauga un comentariu