Secretele istoriei

Situatia politica in Europa din timpul domniei lui Filip al II-lea al Spaniei

Publicat: 16 ian. 2015
3

Filip al II-lea (spaniola Felipe II de Habsburgo; portugheza Filipe I; n. 21 mai 1527 – d. 13 septembrie 1598) a fost rege al Spaniei in perioada 1556 – 1598, rege al Neapolelui si al Siciliei in perioada 1554 – 1598, rege al Angliei si Irlandei (co-regent cu Maria I) in perioada 1554 – 1558, rege al Portugaliei si al Algarvelor (ca Filip I) in perioada 1580 – 1598 si rege al Capitanatului general Chile (Regatul Chile) in perioada 1554 – 1556. A fost print suveran al Celor Saptesprezece Provincii din 1556 pana in 1581 si a detinut numeroase titluri de duce si conte pentru anumite teritorii.

Cunoscut sub numele Filip cel Prudent, a domnit asupra unuia dintre cele mai mari imperii, care detinea teritorii pe toate continentele cunoscute atunci de europeni.

Filip s-a nascut la Valladolid, fiind fiul lui Carol al V-lea, Imparat al Sfantului Imperiu Roman si al sotiei sale, Isabela a Portugaliei. In timpul domniei sale, Spania a fost cea mai importanta putere din Europa de Vest. Sub conducerea lui, Spania a ajuns la maximul de influenta si putere, a efectuat explorari in intreaga lume si a colonizat teritorii pe toate continentele cunoscute.

Vezi si Adevarul despre moartea lui Ludovic I al Spaniei

A fost descris de ambasadorul venetian Paolo Fagolo in 1563 ca fiind „de statura mica, cu ochi de un albastru pal, cu buze proeminente si pielea roz, insa intreaga lui aparitie este foarte atractiva”. Ambasadorul a mai spus: „Se imbraca cu mult bun gust si tot ce face este plin de curtoazie si gratie”.

Insulele Filipine au fost numita dupa el.

Vezi si Povestea Mariei Anna a Spaniei

In a doua jumatate a secolului al XVI-lea, intre Spania si Anglia situatia politica devine tot mai incordata. Dusmania dintre ele se datoreaza in mare parte inchizitiei catolice spaniole. In anul 1559 se incheie pacea de la Cateau-Cambresis intre Spania si Franta, dupa un razboi ce a durat 60 de ani. O conditie a pacii incheiate a fost casatoria lui Filip cu fiica regelui francez Henric II, Elisabeta de Valois, cu care va avea doua fiice. El si-a iubit sotia, dupa moartea careia a cazut intr-o stare de letargie.

Nepoata lui Filip, Ana de Austria, fiica imparatului Maximilian al II-lea, va fi sotia a patra a monarhului, cu care va avea trei fii, pe Ferdinand, Carlos si Diego si o fiica, pe Maria. In timpul domniei sale sunt cucerite Florida si insulele Filipine, ce primesc numele regelui. In perioda regelui Filip situatia financiara deficitara a statului este agravata de cresterea amenintatoare a puterii otomane, la care se adauga conflictul cu Anglia si lupta pentru independenta a „Tarilor de Jos”, care alcatuiesc „Uniunea de la Utrecht” (1579), in 1581 declarandu-se independente de Spania.

Filip reuseste sa inlature aceste conflicte numai partial, prin imbunatatirea situatiei financiare din veniturile aduse din coloniile americane, si prin obtinerea prin casatorie a coroanei portugheze.
Adauga un comentariu