International

Situatia romilor romani din Franta s-ar putea deteriora in 2012

Publicat: 06 ian. 2012
Controversa din jurul romilor romani ii va preocupa din nou pe politicienii francezi in 2012, un an electoral in aceasta tara, atentia concentrandu-se pe lege si ordine si pe cei responsabili de cresterea numarului de infractiuni, scrie Mediafax.
Frontul National, care reprezinta o mare amenintare pentru presedintele francez la aceste alegeri, se opune libertatii de miscare in cadrul UE, favorizata de acordul Schengen. La Toulon, in decembrie, presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca vrea ca acordul Schengen sa fie reformat. „Nu putem sustine o imigratie sociala nelimitata”, a explicat el, comenteaza BBC News Online.
Profesorul Tommaso Vitale de la facultatea de Stiinte Politice si un specialist in migrarea romilor a declarat ca pentru moment, agenda politica este dominata de economie, dar pe masura ce campania se va intensifica, presedintele va intra sub presiunea legii si ordinii, iar dezbaterea va fi dominata de extrema dreapta.
„El (presedintele) vrea sa arate ca poate controla granita de est”, a declarat profesorul Vitale. „Frontul National urmareste si face campanie pe acest subiect. Si acest lucru ar putea fi foarte periculos pentru romi”, a adaugat el.
In ultimele luni, ministrul francez de Interne, Claude Gueant, si-a intensificat campania de inlaturare a romilor din locurile vizibile. El a interzis cersitul pe Champs Elysees si in alte zone turistice din Paris.
Intr-o conferinta de presa el a citat statisticile guvernamentale, care atribuie 10 la suta din infractiunile din Franta romilor, dintre care jumatate sunt comise de copii. „Acesti copii sunt exploatati de liderii mafioti care ii condamna la delincventa si sclavie. Aceasta situatie nu poate continua”, a precizat el.
Majoritatea celor 15.000 de romi din Franta locuiesc in tabere improvizate pe terenuri abandonate sau uitate de autoritatile locale. În suburbuia Seine-Saint-Denis din nordul Parisului se afla o astfel de tabara care adaposteste 300 de persoane, exclusiv din Romania, iar jumatate sunt copii.
Locuitorii acestei tabere traiesc in conditii de igiena precara – ei se spala intr-un cimitir din apropiere – si, in pofida eforturilor concentrate ale organizatiilor locale, numai trei copii au fost acceptati la scolile din apropiere. Ulterior insa toti trei au fost exmatriculati fara explicatii.
Liderul acestei tabere, Ioan, care l-a primit pe reporterul BBC intr-o biserica improvizata construita in centrul taberei, sustine ca romii nu gasesc locuri de munca legale si nu au acces nici la cele mai elementare servicii sociale. Teoretic, multe dintre aceste persoane vor ramane fara baracile lor in numai cateva zile. Luna trecuta ei au primit ordine de expulzare pentru 6 ianuarie, iar politia a promis ca se va intoarce.
„Daca voi fi expulzat, ma voi intoarce in Franta in mod sigur. Am stat aici zece ani. Suntem asa de saraci si nu exista locuri de munca pentru noi in Romania. Trebuie sa ne intoarcem. Ce alta optiune avem?”, sustine Ioan.


loading...

Adauga un comentariu