Eveniment-Social

Situatie alarmanta! Peste 300 de copii abuzati in familie in judetul Iasi

Publicat: 23 ian. 2018
1

@ Ultimul raport al DGASPC Iasi prezinta date ingrijoratoare cu privire la cazuri de copii abuzati

In raportul pe 2017 al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi se arata ca numarul copiilor abuzati se mentine la un nivel ridicat pentru majoritatea formelor de abuz.

Specialistii din domeniul asistentei sociale, alaturi de psihologi, atrag atentia ca aceste abuzuri sunt cu atât mai îngrijoratoare, cu cât majoritatea se produc în familie. Cauzele pentru care atat de multi parinti isi bat copiii ar fi nivelul scazut de educatie parentala, lipsa de informatii privind protectia si metodele alternative de crestere si educare a copiilor, dar si o cultura nationala a educarii copilului in care pedeapsa si critica ocupa un loc fruntas.
Astfel, adultii responsabili cu cresterea si îngrijirea copiilor sunt, de fapt, cei care le distrug cea mai frumoasa perioada a vietii.

Neglijenta si abuzurile fizice ocupa primele locuri

Conform raportului, in 2017, majoritatea cazurilor inregistrate privesc neglijenta parentala, urmate de cazuri de abuz emotional, fizic si sexual. Cu toate acestea, se considera ca numarul de cazuri raportate reflecta doar o mica parte din cazurile de violenta. Astfel, din datele prezentate, cele mai multe victime au fost inregistrate in cazul abuzurilor de tip neglijenta, urmate de cele ale abuzului fizic care a facut 107 de victime.

Peste 344 de copii, proveniti din 180 de cazuri diferite, au fost neglijati, si astfel au ajuns în atentia autoritatilor. Au existat cazuri cand dintr-o familie au fost luati în grija statului si câte 2-3 copii. Cazurile de abuz sexual continua lista, anul trecut fiind inregistrati 91 de copii, urmate de abuzurile psihice, 74 de victime, abuzul de tip trafic a înregistrat 20 de minori, lipsirea de supraveghere a facut 22 de victime, iar abandonul înca 13. Exploatarea prin munca a facut în 2017 peste 8 victime, iar in ceea ce priveste violenta domestica au fost inregistrate 15 cazuri.  

În total, 698 de copii din 449 de familii din judetul Iasi au fost abuzati în ultimele 12 luni. "O explicatie pentru numarul atat de mare de copii abuzati este lipsa educatiei. Pe de alta parte, mecanismele de semnalizare si identificare a cazurilor în care copiii sunt victime ale abuzurilor s-au pus la punct, iar comunitatea nu mai ramane indiferenta si se implica mai mult. Am avut, de exemplu, sesizari de la preotii din sate, de la profesori, de la politisti, de la primari sau de la oameni simpli, care ne semnalau diferite abuzuri. Sa putem ajunge la fiecare copil abuzat este nevoie de noi toti, nu doar de autoritati", au subliniat reprezentantii DGASPC Iasi.

Pentru 160 dintre acesti copii abuzati s-a impus masura scoaterii din familii. Un numar de 87 de copii au ajuns in centrele de plasament, iar pentru 18 copii s-a reusit plasamentul familial in familia extinsa. Alti 55 de copii beneficiaza de asistenta maternala.

Citeste si : Tot mai multi copii abuzati in judetul Iasi

Adauga un comentariu