Eveniment-Social

Situatie critica. Bolnavii de cancer raman fara citostatice

Publicat: 17 sept. 2012
1

@ La Institutul Regional de Oncologie din Iasi lipsesc medicamente vitale in inceperea chimioterapiei @ Din cauza ca preturile citostaticelor a scazut, furnizorii nu-si mai onoreaza contractele

Criza de medicamente pentru bolnavii de cancer declansata la nivel national este resimtita si la Institutul Regional de Oncologie Iasi. In mod paradoxal, spitalul nu se plange de fondurile necesare pentru achizitionarea de citostatice, semnaland situatia critica din cauza furnizorilor acestor tratamente medicamentoase, vitale pentru sute de ieseni.

Acestia spun ca nu mai pot furniza citostaticele din cauza, ca acestea sunt prea ieftine, iar afacerea nu mai este rentabila. Necesitatea unui tratament cu citostatice este simtita puternic in randul bolnavilor de cancer care nu au renuntat sa lupte pentru fiecare zi de viata. Lipsa citostaticelor inseamna pentru un bolnav de cancer timp pierdut si sperante tot mai mici de supravietuire. Situatia critica este semnalata de catre specialisti in cazul mai multor tipuri de medicamente: Cisplatin, Fluorouracil (5FU), Alcheran sau Procarbazina. „Situatia cu citostatice nu este noua, ea dateaza de ani si pe masura ce trece timpul se acutizeaza. Adevarata problema este la firmele producatoare care au creat un blocaj din cauza ca multe dintre acestea s-au retras pentru ca nu mai prezentau o afacere rentabila. Odata ce un medicament devine mai ieftin, iar taxele raman la fel de mari nu mai reprezinta un interes pentru ca cei ce distribuie nu mai ies in castig”, a explicat prof. dr. Lucian Miron, sef  sectie Institutul Regional de Oncologie Iasi. Citostaticele sunt medicamente care opresc sau impiedica inmultirea celulelor bolnave. Rezultatele terapeutice sunt diferite in functie de raspunsul la tratament si stadiul bolii. „Grav este faptul ca unele produse vitale pentru bolnavii de cancer au inceput sa dispara complet. La momentul de fata facem achizitii in cantitati mici si foarte rar. Spitalul dispune de un buget care ne permite momentan sa apelam la tratamente alternative, dar foarte scumpe. Pentru a depasi aceasta situatie, trebuie luate urgent masuri legislative, pentru ca situatia poate scapa de sub control”, a adaugat prof. dr. Lucian Miron. Medicii ieseni sustin ca lipsa citostaticelor scoate la iveala un alt paradox: sunt cele mai mici preturi din Europa, dar si cele mai putine medicamente in farmacii. Lipsa citostaticelor se traduce in economii de zeci de milioane de lei pentru ministrul Sanatatii, dar si in pierderi de vieti omenesti in randul iesenilor.

Comentarii
  • draga statule recunoaste ca iti place sa primesti bani de la cetateni nu sa dai .iar celor bolnavi de cancer trebuie sa le dai foarte mult de aceea preferi sa-i lasi sa moara.te multumesti doar cu analizele platite de bolnavi integral deoarece sa le faci gratuit ptin sistemul cas esti programat dupa ce mori.domnii medici iti dau trimitere la cabinetele lor sa faci rmn ,ct scintigrafie ,ecografie daca vrei si daca ai bani .cas-eul doar primaestebanii nostri si-i cheltuie si atit de ce ati mai facut un spital in isasi daca nu aveti personal ????????nu stiu sa puna o perfuzie spun ca pacientii nu au vene????????????vorbesc urit si toti is la pertu . la cluj in schimb politetea este la ea acasa dar au aparate vechi care se strica foarte des fiind suprasolicitate si totusi lumea merge la cluj . pvestile sint cutremuratoare la ce le-a fost dat sa traga aici in iasi. daca as fi in locul medicilor din iasi mi-ar fi frica sa nu ma jupoaie rudele unuia sau uneia de care va-ti batut joc dar momentul este mai aproape, deoarece legea nu va face nimic .cei buni in mesrie ori au plecat ori au murit iar cei ramasi.foarte putini nu fac fata .INVIT PE CEASTA CALE UN REPORTER LA CLUJ SA FACA UN REPORTAJ AR AVEA CE SA SCRIE DIN BELSUG IAR SINGURA ASEMANARE DINTRE CELE DOUA SPITALE AR FI CUVINTUL SPITAL.

  • nu aveti citostatice pentru ca nu faceti comanda .intr-un raport pe comenzi apare clujul ,bucurestiul iar la iasi doar sf maria voi nu ati comandat ca sint prea scumpe.la ce dracu va mai numiti institut oncologic?

Adauga un comentariu