Actualitate

Situatie de criza extrema: Acesta este primul oras din tara fara apa potabila

Publicat: 30 dec. 2014

@ Locuitorii acestui oras se afla intr-o situatie extrem de dificila dupa ce autoritatile din administratia publica au gafat prin concesionarea celui mai elementar serviciu de utilitate publica @ Noul an vine pentru acesti oameni cu cea mai neplacuta veste pentru ca noul operator isi retrage serviciile pentru comunitate, iar locuitorii vor fi obligati sa plateasca sume uriase de bani pentru a putea intra iarasi in randul oraselor civilizate

Le-a ajuns cutitul la os locuitorilor din Pascani, primul oras din tara fara apa potabila. Situatia acestor oameni este extrem de dificila dupa ce noul operator al serviciului de apa-canalizare a anuntat ca isi va retrage activitatea din oras pentru ca locuitorii au facut lobby pentru indepartarea ApaVital, compania ieseana catre care a fost concesionat acest serviciu de utilitate publica in vara acestui an.

Zilele trecute, Consiliul Local al municipiului Pascani a decis rezilierea contractului cu ApaVital si retragerea din Asociatia Regionala a Serviciilor de Apa Canal Iasi ARSACIS dupa indelungi discutii si negocieri cu societatea civila revoltata in momentul parafarii acestui contract. Acum, cea mai mare problema a pascanenilor sta intr-o nota de plata de circa 1,4 milioane de lei pe care trebuie sa o plateasca direct catre ApaVital deoarece locuitorii orasului au refuzat in mod repetat sa se organizeze in asociatii de proprietari in asa fel incat contractele sa fie incheiate intre operator si asociatii.

„Avand in vedere necesitatea respectarii angajamentelor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare pentru sectorul de apa si apa uzata, atragem atentia asupra faptul ca prin retragerea municipiului Pascani din ARSACIS, se impune ca investitiile necesare sa fie realizate din fonduri locale sau din imprumuturi, ceea ce va duce la un impact major asupra tarifelor platite de populatie”, precizeaza Ciprian Ghioc, director general al Directiei Generale AM POS Mediu intr-o adresa trimisa Primariei Pascani.

Apa se intrerupe in noul an

Totodata, retragerea municipiului din ARSACIS pune in pericol posibilitatea autoritatilor din judetul Iasi sa acceseze fonduri europene in domeniul infrastructurii cu apa, intrucat ApaVital a accesat deja fonduri pentru dezvoltarea zonei respective, proiectele fiind insa anulate, iar prejudiciul urmeaza a fi suportat de catre autoritatile locale.

Pascanenii au tras o sperietura zdravana dupa ce, la urechile lor, a ajuns vestea ca apa va fi oprita chiar in pragul sarbatorilor. Dupa o serie de negocieri insa, cei de la ApaVital au acceptat sa amane data sistarii serviciilor pana in luna ianuarie. Primarul municipiului Pascani, Dumitru Pantazi, a spus ca nu vor exista probleme cu apa de sarbatori, insa acest lucru nu inseamna ca situatia este rezolvata. „Am discutat cu domnul Toma (Ioan Toma – director general ApaVital – n.r.) si mi-a spus ca nu va opri apa de sarbatori. Exista varianta ca aceasta sa fie oprita prin ianuarie daca nu gasim o solutie cu privire la acea perioada in care nu s-au facut plati. S-au prestat niste servicii si consider ca este normal sa fie platite”, au precizat reprezentantii Primariei Pascani.

Ori fara apa, ori dati in judecata

In aceasta situatie s-a ajuns dupa ce locuitorii orasului au refuzat sa mai achite consumul de apa potabila. Practic, majoritatea dintre cei aproape 20 de mii de locuitori nu a platit niciun leu pentru serviciile primite vreme de aproape 6 luni de zile, momentul in care a fost parafat contractul de delegare a serviciului care pana atunci era operat de Prest Serv Apa. O alta varianta pe care o au pascanenii este aceea de a fi actionati in instanta pentru recuperarea datoriilor pe care le-au adunat catre ApaVital prin neachitarea facturilor. In aceasta situatie se afla 198 scari de bloc.

„Decizia este a autoritatilor administrative din Pascani, si nu a noastra. Vom factura consumul din perioada iulie – noiembrie, in aceasta privinta fiind puse notificari la scarile de bloc. Recuperarea sumei se va face ori prin intreruperea furnizarii, ori prin actionare in instanta. Cert este faptul ca nu se poate da seriviciul direct catre Prest Serv Apa deoarece acest lucru se poate face doar prin licitatie”, au precizat oficialii ApaVital SA Iasi.

Citeste si: Clarificari privind licentele de apa de la Pascani. Anularea hotararilor de delegare a fost premeditata

Comentarii
  • SANTAJ MIZERABIL SI ORDINAR CUM NUMAI APAVITAL SI DALKIA IL POT FACE, SPRIJINITE DE AUTORITATILE LOCALE, CARE IN FINAL VOR PARTICIPA LA PRAZNIC.INTR-UN STAT DE DREPT, „am dreptul” SA-MI ALEG SINGUR FURNIZORUL DE SERVICII PUBLICE. DACA NU EXISTA ALTERNATIVA, SI SERVICIUL PUBLIC ESTE MONOPOLIZAT, ATUNCI TREBUIE RESPECTATA LEGEA-contorizare individuala cum se face la casele”pe pamint”- SI CUM PROCEDEAZA TOTI FURNIZORII DE SERVICII PUBLICE.ALTFEL VETI PLATI APA POTABILA MAI MULT DE ZECE ORI CIT POATE ADUCE SIRETUL. SANTAJUL SE PRACTICA SI ESTE INCURAJAT DE AUTORITATI, PENTRU SERVICII MONOPOL, FARA CONCURENTA, PENTRU A CRESTE PRETURILE NEJUSTIFICAT, PENTRU A TE FACE INDEPEDENT DE UN ANUMIT FURNIZOR. FURNIZORII DE SERVICII PUBLICE LUPTA SA-SI MAREASCA ARIA DE ACTIUNE, CHIAR SI PRIN SANTAJ,PENTRU CA ACOLO UNDE AFACEREA PROTEJATA DE AUTORITATI ESTE MARE ,POSIBILITATEA DE A FURA CETATEANUL, E MARE. ASA AU PATIT IESENII, SI NU MAI POT SCAPA DE HOTII, CA DE RIIE.

  • Nenea sadoveanu, se cunoaste ca ai locuit doar in casa din Copou si ai cam murit de mult. De atunci s-au mai schimbat niste legi si una reglementeaza numarul de bransamente la un imobil si anume 1 ( unu ) . Furnizorul instaleaza contorul acolo si incheie contract cu reprezentantii imobilului ( pe intelesul tau – asociatia de propietari ) si nu cu fiecare locatar.
    Mai lasa nada florilor si vin-o cu picioarele pe pamint.

Adauga un comentariu