Titlurile zilei

Situație fără precedent! Cele mai cunoscute mărci de înghețată au fost retrase de urgență! În toate magazinele din Iași a apărut un anunț alarmant: conține un aditiv cancerigen – UPDATE

Publicat: 03 aug. 2021
Înghețată în magazine din Iași, alături de afișul prin care li se cere clienților să returneze produsele
Înghețată de diferite tipuri și afișul postat în magazine pentru atenționarea clienților

Situație fără precedent. Din zeci de magazine din Iași și nu numai au fost retrase de urgență mai multe sortimente de înghețată produse de firme celebre. Practic, după ce a apărut zvonul că în acele înghețate se găsește o substanță care ar putea fi extrem de periculoasă pentru consumatori, inspectorii de la DSVSA au mers în control și s-au asigurat că produsele sunt retrase de pe piață

Situație fără precedent, la Iași. O alertă lansată de producătorii de înghețată cunoscuți la nivel mondial a făcut ca în magazinele din Iași să apară afișe prin care consumatorii sunt atenționați în legătură cu anumite produse. Practic, în urma unor analize, s-a stabilit că în anumite tipuri de înghețată se află o substanță periculoasă, care ar putea produce cancer. Din acest motiv s-a decis retragerea de pe piață a unor tipuri de înghețată produse de Milka, KitKat și alte mărci.

Alerta a fost pe depășirea de concentrație de oxid de etilenă, un aditiv. Alerta a fost dată pentru mai multe tipuri de înghețată produse de diferite firme. Aceasta a fost lansată de producătorii din Franța în special. Noi, ca DSVSA, am primit o listă de distribuție unde au fost livrate, în special supermarketuri, hipermarketuri, benzinării etc. Conform procedurilor, agenții economici au retras voluntar respectivele sortimente și loturi incriminate. DSVSA Iași, prin inspectori, a verificat conformitatea retragerilor și direcționarea către neutralizare acolo unde a fost cazul. Au fost puse afișe la casele de marcat pentru a atenționa cumpărătorii în cazul în care au achiziționat produse incriminate să le returneze”, a precizat Bogdan Novenschi, specialist în cadrul DSVSA Iași.

UPDATE: Cantităţile de îngheţată retrase din magazinele ieşene:

– 3.204 buc. de îngheţată Bounty;
– 2.762 buc. de îngheţată Snickers;
– 2.125 buc. îngheţată Twix;
– 218 buc. îngheţată Milka;
– 16 buc. îngheţată Metro Chef 2,5 l.

Medicii din Iași spun că substanța regăsită în înghețată poate fi periculoasă

Medicii specialiști din Iași trag și ei un semnal de alarmă.

„Trebuie probat mai întâi faptul că această înghețată provoacă cancer, iar dacă este așa, este oribil. Și eu mi-am pus problema aceasta pentru că am văzut ce se speculează, dar este foarte greu să probezi acest lucru. Până la înghețată, gazele de eșapament sunt cele mai puternice cancerigene, cele din înghețată sau tot ce este alimentar, doar prin consum cronic și în catități mari, devin un pericol. Să ajungi să faci cancer dacă mănânci o înghețată, este puțin probabil, pentru că sunt cantități infime. Orice se pune într-un pachețel de înghețată sau în orice poate fi mâncat, numai când ajungi la o anumită doză, adică să mănânci constant, zeci de ani la rând, atunci poți spune cu adevărat că este un pericol”, a declarat Șotropa Mihaela, medic în cadrul Clincii de Diabet și Boli de Nutriție, Spitalul „Sf. Spiridon”, Iași.

Cert este că, acum, în magazinele din Iași se găsesc înghețate produse de firmele mai sus menționate, însă acestea fac parte din alte loturi și nu sunt periculoase. Este posibil însă ca în diferite magazine din județ să fi ajuns înghețată periculoasă pentru consum și să mai existe la vânzare. Este important ca toți cumpărătorii să verifice dacă ceea ce cumpără face parte din loturile care conțin o cantitate mare de oxid de etilenă.

Comentarii
  • Problema expusa in articol : citez: „Din acest motiv s-a decis retragerea de pe piață a unor tipuri de înghețată produse de Milka, KitKat și alte mărci.”
    Rezolvarea propusa : citez: „Este important ca toți cumpărătorii să verifice dacă ceea ce cumpără face parte din loturile care conțin o cantitate mare de oxid de etilenă”
    Intrebare : CARE NAIBA SUNT MARCILE DE INGHETATA CONTAMINATA? NU AR TREBUI SA LE STIM CA SA PUTEM SA LE EVITAM ?

Adauga un comentariu