Titlurile zilei

Situație fără precedent! Înmormântările au ajuns să fie făcute cu plata în rate la Iași. Dacă ajutorul de înmormântare ar dispărea, ieșenii abia dacă ar mai avea bani de sicriu și cruce (Exclusiv)

Publicat: 13 nov. 2021
O masă de pomenire și sicrie, la firma Ana și Irina
Reprezentanții firmelor de pompe funebre susțin că unii ieșeni au ajuns să plătească în rate înmormântările celor dragi

Unii dintre ieșeni nu își mai permit să plătească o înmormântare și o achită în rate. Patronii firmelor de pompe funebre din Iași susțin că tot mai multe persoane plătesc rate lunare pentru înmormântarea celor dragi, iar banii primiți drept ajutor de înmormântare le sunt de mare folos. În luna octombrie 2021, în valul 4 al pandemiei de COVID-19, numărul înmormântărilor zilnice a crescut de 3 ori la Iași

Situație fără precedent, la Iași! Înmormântările au ajuns să fie făcute cu plata în rate. Dacă ajutorul de înmormântare ar dispărea, ieșenii abia dacă ar mai avea bani de sicriu și cruce. Patronii firmelor de pompe funebre spun că au observat în ultima perioadă că mulți ieșeni au probleme financiare. Dacă în anii precedenți plăteau și zeci de mii de lei pentru o înmormântare, acum suma maximă este de 5.000 de lei. Ana Maria Dohotaru, reprezentantul firmei Funerare Dohotaru, spune că oamenii plătesc câteva sute de lei lunar pentru a-și înmormânta rudele.

„Am observat că sărăcia a crescut mult în rândul populației. Nu prea mai sunt înmormântări scumpe, cu sicrie la prețuri mari. În general, ieșenii ne solicită înmormântări restrânse pentru că nu au bani. Am avut și cazuri de familii care au plătit înmormântările în rate, dacă ar scoate acest ajutor ar fi solicitări de acest fel în fiecare zi. Am avut, de asemenea, și situații în care ni s-a făcut milă și am oferit din partea noastră un sicriu pentru familii care chiar nu aveau cu ce plăti. Înmormântările simple au devenit aproape o regulă. Puține familii își mai permit să organizeze înmormântări mai scumpe. În activitatea noastră, prețurile au crescut din cauza valului general de scumpiri”, a spus Ana Maria Dohotaru, reprezentanta firmei Funerare Dohotaru.

Ieșenii își permit doar înmormântări ieftine

Patronii firmelor de pompe funebre din Iași susțin că, fără banii oferiți de Casa Județeană de Pensii drept ajutor de înmormântare, în valoare de 5.380 de lei, multor familii le-ar fi aproape imposibil să le asigure rudelor decedate o înmormântare decentă. Costel Gorongea, reprezentantul societății Ana și Irina SRL, a explicat faptul că cei mai mulți dintre cei care iau ajutorul de înmormântare se încadrează în suma oferită drept ajutor de către Casa de Pensii. Situația materială precară determină multe familii din Iași să se rezume la un ritual mai restrâns, tocmai pentru a se putea încadra în ajutorul de 5.380 de lei.

„Prețurile sunt pentru toate buzunarele. Găsim soluții în funcție de posibilitățile fiecărei familii, iar costurile se discută transparent cu clienții”, a explicat Costel Gorongea.

De asemenea, Ana Maria Dohotaru, reprezentanta firmei Funerare Dohotaru, a explicat că prețul unei înmormântări se ridică, în medie, la suma de 4.000 de lei, cu tot cu pachetele pentru pomană. Așadar, multe dintre familiile ieșene depind de ajutorul de înmormântare pentru a-și îngropa creștinește rudele decedate.

„Peste 80 la sută dintre clienți se bazează pe acel ajutor. Mulți ne cer să plătească în momentul în care primesc banii respectivi. Dacă acest ajutor ar fi eliminat, nu știu ce s-ar întâmpla… Ar fi extrem de greu! Probabil că oamenii s-ar întoarce la înmormântările de altă dată”, a explicat Ana Maria Dohotaru.

Activitatea firmelor de pompe funebre a crescut odată cu pandemia de COVID-19

De la debutul pandemiei de COVID-19, activitatea firmelor de pompe funebre din Iași a crescut. Numărul mare de decese din valul 4 al pandemiei a avut urmări și pentru activitatea acestor societăți. Astfel, Ana Maria Dohotaru a explicat că activitatea firmelor de pompe funebre s-a schimbat în mod considerabil.

„Față de anii trecuți, piața serviciilor funerare s-a schimbat semnificativ din punctul de vedere al volumului de muncă. Au fost și zile în care am organizat și 10 înmormântări! Înainte de pandemie, într-o perioadă de vârf a activității noastre, aveam 3-4 înmormântări pe zi. În valul 4 au fost zile în care preluam persoana moartă de la spital, o duceam la capelă și nu erau locuri. Astfel, trebuia să mergem la morga noastră să depunem cadavrul, până a doua zi, când așteptam să se facă o înmormântare, pentru a se elibera un loc la capelă”, a spus Ana Maria Dohotaru.

Și activitatea firmei de pompe funebre Ana și Irina SRL a crescut în valul 4 al pandemiei de COVID-19. „În general, înainte de valul 4, aveam cam 1 mort pe zi. Odată cu apariția valului 4, în luna octombrie 2021, a fost sesizată o creștere. Am avut, în medie, 2 decedați pe zi”, a afirmat Costel Gorongea.

Comentarii
 • Ce-ar fi sa mearga ANAF-ul la doamna asta si sa verifice corecta fiscalizare a celor 10 funeralii zilnice sau macar a celor 3-4… cu evidentierea impozitarii legale de rigoare!… Daca tot simte nevoia de reclama…

 • La noi se solicita ajutor si donatii ca sa ingroape mortii „acasa”.
  Scrie si la jurnal, ba chiar cu cont in euro.
  La faza cu plata in rate nu ne-am gandit. Cine sa plateasca ratele, restul familiei din tara care au ramas singuri pe lume ?
  Ajutorul de la stat e bun, il luam si pe ala, dar si donatiile merg la fix, ca sunt cheltuieli care trebuie facute si doar nu o sa scoatem toti banii din buzunarul propriu.

 • Dar crematoriul de stat mai functioneaza ? Uite, asta idee de afacere, cate un crematoriu mai mic dar privat in fiecare cartier … mai putina paranghelie, mai practic si mai ieftin. E drept, e mai poluant pentru mediu.

 • O înmormântare poate costa și 3000€, dar important cu adevărat este ca…medicii sunt șpăgari. Ca este mai ieftin sa trăiești decât sa mori nu mai contează. Lume de frustrați și analfabeți…
  Ps. popii nu dau procent

 • 5380 de lei ajutor de inmormantare ajunge. E sufcient pt ceea ce spune traditia. Ca unii vor sa faca „nunta” sa umple neamurile cu paturi, pilote, lenjerii, cutii de cani si pahare,de cumpara juma de siraj. I-auzi 3000 de euro….Pai poti sa cheltui si 5000 sa vada lumea ce boss esti tu….

 • Crematorii autorizate conform standardelor de mediu ar fi o solutie , in timp ne-am obisnui si multi ar opta pentru incinerare, mai mult nu mai trebuie loc de veci ca cimitirele sunt supraaglomerate si trebuie altele noi si nu te mai mananca viermii acolo in sicriu si nu se mai trezeste nimeni la viata sigur

 • Intr-adevar cu 5380 se face o inmormantare simpla cu exact ce cere traditia…restul pana la mii de euro sunt cheltuieli inutile care nu mai ajuta persoana draga cu nimic…Omul trebuie iubit si apreciat cat e in viata..degeaba ii ridicati monumente dupa ce nu mai e,ca el saracu nu mai simte nimic si nu mai vede..Iar domnii preoti ar trebui sa ceara preturi simbolice si nu jefuiasca familia de orice leut ca am auzit cazuri cand nu a vrut sa faca inmormantarea ca na primit popa suma x sau y…rusinos si josnic…

 • Pensionarule, asa-i zici lu ff-tu sau fiica-ta sa te duca in fatza Primariei sa e ingroape. Daca esti pensionar, primeste 5380 de lei de la Casa de Pensii. Nu le-ajunge?Cam ce-ai vrea? Vreo 200 de miioane sa mai ramana si la neamuri? Marsh cersetorule!

 • Tot eu anonimul.La incinerare mai toti, fara atata coliva si punti de pomana si praznice cu preoti burduhosi cu sarsanale si buzunare pline si mai spun odata pe mort nu-l mai mananca viermii si nu se mai poate trezi si iar sa moara cu adevarat acolo in groapa. Exista crematorii in Iasi? Sau nu e important mai importante sunt proiectele imobiliare. Exista crematorii in Iasi?Cate? Ar trebui macar zece. In alte tari am auzit ca pe mortii de COVID chinezesc ii incinereaza.

 • Bai fratilor mai lăsați prostiile . Ăștia spun că” treaba este groasă””. luați și păziți vă fundurile că să nu ajungeți la vreo firmă de pompe funebre.Neam de clevetitori și gata să scoată prostii pe gură din nimic

 • Ajutorul de înmormântare se pompează. La pompe. Funebre.Fara ajutor probabil și prețurile ar fi mai mici. La aceste din urmă!

 • oare nu ar trebui sa se iefteneasca si inmormantarile astea? ? la romani pana si inmormantarea a ajuns subiect de fudulie.
  popa sa nu mai ieie bani pt slujba ca oricum el e platit din bani publici sa slujeasca comunitatea. mesele si ospetele mai rarut , pomenile sa se dea direct persoanelor nevoiase , copiilor si batranilor fara venituri. nu sa se ghiftuie neamurile pe datoria vaduvei si a orfanului.
  oare nu e momentul sa ne desteptam nitel ?
  ce , Dumnezeu are nevoie de pomana vaduvei ? , nu. are nevoie sa fie lumea mai buna . fiecare sa aiba grija in viata sa nu fie lacom , sa nu faca rau aproapelui. ca dupa ce mori , nu te mai spala nici mama pomenilor. asta e afacerea borului cu pomeni , sali ptr ospete , turism religios etc. e bisnis.

 • Oamenii au uitat de Decalog :::::::
  „Toţi am ajuns ca nişte necuraţi şi toate faptele noastre bune sunt ca o haină mânjită. Toţi suntem ofiliţi ca o frunză şi nelegiuirile noastre ne iau ca vântul. (Isaia 64:6)”

Adauga un comentariu