Actualitate

Situație fără precedent la Spitalul „Foișor” din București! Zeci de pacienți sunt evacuați, pentru că s-a decis ca unitatea să devină spital suport COVID

Publicat: 09 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Situație fără precedent la Spitalul Foișor din București Zeci de pacienți sunt evacuați pentru că s-a decis ca unitatea să devină spital suport COVID
Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular "Foișor"

Vineri seară, 9 aprilie 2021, zeci de pacienți de la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” din București sunt evacuați, deoarece s-a luat decizia ca unitatea să devină spital suport COVID.

Cel care a dat ordin ca evacuarea să aibă loc în regim de urgență este șeful Departamentului pentru Sitații de Urgență, Raed Arafat. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, s-a ocupat de semnarea ordinului transmis de Raed Arafat.

Despre acest subiect a vorbit, la Antena 3, Gabriela Firea, senator PSD:

”Asistăm la un paradox. Pe de-o parte ni se transmite de la cel mai înalt nivel că suntem acum în valul trei și sunt din ce în ce mai multe cazuri de Covid-19, iar spitalele de boli infecțioase și tropicale sunt foarte aglomerate, iar de cealaltă parte primarul Capitalei a transmis că lucrurile au intrat pe un făgaș mai bun, că pare că pandemia s-a mai potolit și prin urmare a închis spitalul modular COVID-19 din Pipera, care are o capacitate între 400 și 500 de locuri.

Gabriela Firea: „Ce se va întâmpla cu toți pacienții?”

Gabriela Firea se întreabă ce soartă vor avea toți pacienții internați la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” din București, în urma decizie lui Raed Arafat și a lui Vlad Voiculescu.

Au fost organizate și transmise către Spitalul Victor Babeș, ca și secție externă a acestuia, 100 de paturi funcționale. Toți pacienții care s-au tratat în acest spital modular COVID-19 au fost foarte mulțumiți atât de medici, asistente, tratamente administrate, cât și de condițiile de cazare. Au avut absolut tot ceea ce îi este necesar unui pacient pentru a depăși cu bine perioada de spitalizare. Inclusiv am primit aprecieri și pentru alimentație. Prin urmare, în momentul în care ai nevoie de alte unități spitalicești tocmai pentru a degreva spitalele de boli infecțioase care preiau cazurile cele mai dificile, vii și spui că nu mai este o prioritate să ții deschis un spital de două milioane de euro.

Dacă nu a fost păstrată locația ca spital, de ce nu s-a folosit ca un centru pentru vaccinare? S-au improvizat alte spații care nu au condiții igienice și sanitare. Am aflat cu stupoare faptul că domnul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, împreună cu domnul Arafat, au decis să închidă Spitalul Foișor de ortopedie și traumatologie și să îl transforme în spital suport COVID-19. Ce se va întâmpla cu toți pacienții?”, a mai declarat Gabriela Firea.

Explicațiile șefului DSU, Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că decizia de transformare a Spitalului „Foișor” în unitate COVID a fost luată, deoarece situația în unitățile de primiri urgențe este serioasă. El a mai spus că se plănuiește pornirea unui al treilea tir de terapie intensivă la ‘Babeș’ și se lucrează și noaptea ca să fie conectat la curent de la o sursă, alta decât cea la care era conectat.

„Spitalul Foișor, astăzi, după o analiză a situației din București, s-a luat decizia de tranformare a lui în spital pentru COVID. Situația în unitățile de primiri urgențe este serioasă, pentru că astăzi dimineață a trebuit să trimitem pacienți în alte zone, chiar cu un avion militar.

Suntem pe cale a de porni al treilea tir de terapie intensivă la ‘Babeș’ și se lucrează și noaptea ca să fie conectat la curent de la o sursă, alta decât cea la care era conectat, decizie luată pentru siguranță. În UPU mai avem pacienți care necesită terapie intensivă. Sunt îngrijiți și acolo, dar nu pot să rămână acolo, pentru că unitățile respective primesc și alți pacienți care ajung, așa că după analiză, Spitalul Foișor are o secție de terapie intensivă de 21 de paturi și are 200 de paturi pe oxigen.

Avea sub jumătate din secția de terapie intensivă ocupată, din care trei sau patru pacienți care necesită, de fapt, transfer în altă parte de terapie intesivă, din ce mi-au zis colegii”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Adauga un comentariu