Actualitate

Situatie fara precedent la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi. Medicii nu s-au mai confruntat cu asa ceva

Publicat: 24 iun. 2016

@ Medicii au precizat ca nu s-au mai intalnit cu o situatie asemanatoare @ Iesenii care scapa cu viata sunt transportati la spital in stare critica @ Conducerea unitatii a apelat la alte spitale pentru ca aparatele de ventilatie nu acopera numarul mare de pacienti

Este prima data cand medicii de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi se intalnesc cu o astfel de situatie. Conducerea unitatii medicale a fost nevoita sa transfere pacienti la alte spitale. Pentru unii pacienti, medicii nu mai pot interveni si sunt obligati sa constate decesul. Cadavrele sunt transferate la Institutul de Medicina Legala din Iasi, pentru stabilirea cauzelor care au provocat decesul.

Numarul iesenilor morti din cauza temperaturilor extreme si a celor internati in stare critica a crescut foarte mult in ultimele zile in comparatie cu anii precedenti. Pentru ca, in fiecare zi, 3-4 ieseni ajung in stare foarte grava la spitalul mentionat, cu hipertermie severa, in coma, medicii sunt obligati sa le gaseasca loc la terapie intensiva. Mai mult, acesti pacienti necesita conectare la aparat de ventilatie. In unitatea medicala, numarul aparatelor de ventilatie este limitat si o parte dintre pacieni au fost transferati la Spitalul de Boli Infectioase.

„Majoritatea pacientilor provin din mediul rural si li s-a facut rau dupa ce au muncit pe camp toata ziua. Pacientii ajung la spital in soc hipertermic, cu temperatura corpului intre 41 si 43,3 grade Celsius, stare de coma. Sunt cazuri foarte grave, cu un prognostic rezervat. Pentru unii pacienti nu s-a mai putut interveni. Au facut stop cardio-respirator si nu au raspuns manevrelor de resuscitare. Cei mai multi sunt pacienti tineri. Asa ceva nu am avut niciodata. Au mai fost veri, au mai fost cazuri, dar ca in aceste zile nu am avut. In anii precedenti, erau dou-trei decese si maxim patru cazuri grave pe toata perioada verii. Aceste cazuri ar fi putut fi prevenite. Nu intelegem de ce oamenii se duc la munca pe camp in timpul amiezii. Am transferat un pacient la Spitalul de Boli Infectioase, pentru ca nu mai avem ventilatoare libere. Spitalul are nevoie de aparate de ventilatie si pentru pacientii internati cu diferite afectiuni”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD din cadrul Spitalului Sf. Spiridon.

Medicii fac apel la populatie

Medicii avertizeaza, din nou, populatia sa nu se expuna la soare intre orele 11:00-18:00 si sa consume pana la 4 litri de lichide pe zi, fara a astepta senzatia de sete.

„Rugam populatia sa nu mearga la muncile agricole in intervalul orar 11:00-18:00. Fac acest apel pentru ca pacientii care au decedat si cei transferati in stare critica sunt din mediul rural si li s-a facut rau pe camp. Aceasta rugaminte o adresez si persoanelor din municipiu, in special batrani si bolnavi cardiaci sau cu afectiuni neurologice. Respectand indicatiile medicilor, se pot preveni aceste cazuri foarte grave”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu.

Iesenii sunt sfatuiti sa consume fructe si legume proaspete, in special cele care contin o cantitate mare de apa si sa consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale. Iesenii trebuie sa evite consumul alimentelor usor perisabile, de alcool, bauturi carbogazoase. Pe parcursul zilei sunt indicate dusurile caldute, iar daca aveti aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decât temperatura ambientala.loading...

Adauga un comentariu