Eveniment-Social

Situație incredibilă la Dorohoi. Un restaurant funcționează cu sigiliul poliției pe bancul de lucru

Publicat: 06 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Situație incredibilă la Dorohoi. Un restaurant funcționează cu sigiliul poliției pe bancul de lucru
Situație incredibilă la Dorohoi. Un restaurant funcționează cu sigiliul poliției pe bancul de lucru

Situație incredibilă la Dorohoi. Un restaurant funcționează cu sigiliul poliției pe bancul de lucru. Uite sigiliul, nu e sigiliul. Un joc nu tocmai popular făcut de poliția din Dorohoi, timp de mai bine de un an de zile. Totul după ce angajatul unui restaurant din oraș a murit electrocutat mortal în timpul programului.

Situație incredibilă la Dorohoi. Un restaurant funcționează cu sigiliul poliției pe bancul de lucru

Este vorba despre o tânără de numai 26 de ani care a intrat în stop cardio-respirator mediat ce a deschis o ladă frigorifică din apropierea bancului de lucru. Femeia s-a stins câteva zile mai târziu. Oamenii legii au interzis intrarea în bucătărie abia la 8 ore de la producerea accidentului de muncă

,,În seara respectivă n-au sigilat nimic, nu mai zic de local, cum era normal, nici măcar bancul de lucru. A venit a doua zi la ora 6 schimbul de dimineață. Nu știau oamenii ce să facă. Au chemat un electrician să măsoare masa, pentru că poliția a făcut fotografii la ora unu noaptea și a plecat. Până a venit electricianul, angajații au lucrat două ore la același banc unde lucrase și fiica mea. Abia la ora opt a venit din nou poliția și a pus sigiliul,” povestește Maria Condrea, mama victimei.

Expertiză tehnică, la un an de la accidentul de muncă

În timpul anchetei masa de lucru a fost sigilată și desigilată în repetate rânduri. 

Din procesul verbal de cercetare la fata locului rezultă că nu s-a aplicat niciun sigiliu si nici nu a fost ridicat vreun bun cu titlu de mijloc de proba. Ulterior, raportul medico-legal a stabilit ca și cauză directă a decesului electrocutarea. Astfel, în data de 28.02.2020 s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare care să constate starea tehnică a mesei frigorifice la data accidentului. Abia patru luni mai târziu a avut loc convocarea părților pentru a se efectua cercetările. Practic lada frigorifică a fost nesigilată începând cu data de 09.07.2019 până pe data de 10.07.2019 și de la data efectuării expertizei de către ITM până în ianuarie 2020. În aceste perioade se putea interveni oricând pentru remedierea eventualelor probleme, MIHAELA REZNIC, avocat JGV și Asociații.

Astfel după ce angajații au lucrat alte cinci luni pe masa respectivă,  politia a venit și a pus din nou sigiliul. Ce e drept, a fost interzis accesul doar la bancul de lucru unde a avut loc accidentul de muncă, restul meselor de lucru din bucătărie au rămas funcționale, iar restaurantul și-a continuat activitatea. 

,,Angajații de tem să reclame neregulile”

Din câte am auzit nu e primul incident de acest fel acolo. Angajații vorbesc că s-au mai curentat, mai pișca masa. Chiar eu vorbisem cu o doamnă care lucra împreună cu fata mea și mi-a zis că în momentul în care punea mâna pe întrerupător o mai curenta. Este umiditate mare în bucătărie. Asta a constatat și expertul ultima dată când a făcut verificările. Multe lucruri ies la iveală, dar oamenii nu sunt dispuși să depună mărturie, se tem că își vor pierde locul de munca, mai ales acum în plină pandemie. Pe 14 iulie e un an de zile de la accident și nu s-a întâmplat nimic. Cercetările bat pasul pe loc din cauza indiferenței poliției, povestește cu lacrimi în ochi mama tinerei de numai 26 de ani victima accidentului de muncă.

Accident de muncă surprins de camerele de supraveghere

Incidentul a avut loc în urmă cu exact un an de zile. Andreea se afla la locul de muncă, în bucătăria restaurantului. Fiind la final de tură, tânăra făcea curățenie în zona bancurilor de mese unde își desfășura activitatea. Cu doar câteva minute înainte de accident, tânăra își sunase mama, care avea grijă de băiețelul ei de numai câțiva anișori – ca să îi spună noapte bună celui mic

Pe filmare se observă că victima s-a aplecat pentru a introduce în lada frigorifică mai multe caserole cu alimente, moment în care a fost electrocutată. Colegii au sunat imediat la 112, iar  tânăra a fost internată la Spitalul Municipal Dorohoi, apoi transferată la Botoșani și ulterior la Iași, unde a decedat.

Accident de muncă. Nicio sancțiune pentru angajator

Potrivit Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, nerespectarea reglementarilor impuse în domeniu poate atrage aplicarea unor amenzi contravenționale de până la 10.000 lei.

,, Potrivit legislației în vigoare, prin accident de muncă se înțelege vătămarea violentă a organismului care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu și care provoacă incapacitate temporară de munca de cel puțin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.

Până în acest moment noi nu avem la dosar raportul ITM. Nici după un an documentul oficial care atestă că este vorba despre un accident de muncă n-a văzut lumina zilei. Faptic nu există îndoială asupra celor întâmplate, oficial încă așteptăm documentul parafat care să dea această denumire incidentului. Un document fără de care angajatorul nu poate fi sancționat în niciun fel”, arată MIHAELA REZNIC, avocat JGV și Asociații.

În România, peste 5.100 de oameni au fost răniți în accidente de munca, doar în 2019. Nu mai puțin de 182 de angajați si-au pierdut viața la locul de muncă, arată un raport publicat anul acesta de Inspecția Muncii

Adauga un comentariu