Actualitate

Situatie uluitoare la o firma ieseana. Cei implicati nu stiu unde s-au ascuns cateva zeci de milioane euro

Publicat: 13 iul. 2015

@ Desi a vandut un Mall cu peste 30 de milioane euro, firma are acum conturile goale @ Datoriile au ajuns la aproape 23 milioane lei

Ultimul raport al administratorului judiciar desemnat de judecatorul sindic sa se ocupe de SC Moldova Universal SA arata ca societatea lui Danut Prisecariu care a edificat primul Mall din zona centrala a orasului se indreapta cu pasi siguri catre faliment. Reamintim ca aceasta este societatea care a modernizat fostul magazin universal Moldova si l-a transformat in Mall dupa care l-a vandut unui fond de investitii cu circa 35 milioane euro. Cu toate acestea administratorul judiciar i-a anuntat pe judecatorii ieseni ca desi valoarea facturilor restante catre furnizori este foarte mare, in conturile Moldova Universal nu se gasesc decat cativa lei. De asemenea, ingrijorarea administratorului este data si de faptul ca intre timp valoarea datoriilor societatii a ajuns la aproape 23 milioane lei.

Citeste si: Hala Centrala este scoasa astazi la vanzare

„Din analiza situatiei economice se poate observa ca disponibilul din numerar este cvasi-inexistent, intrucat soldul conturilor este de 1.278,59 lei, iar soldul clientilor de 328.146,52 lei, creante pentru care administratorului judiciar pana în prezent nu i-au fost puse la dispozitie documentele care atesta existenta acestora si raportul juridic care sta la baza acestora în vederea demararii procedurii de recuperare si nici nu au fost aduse la cunostinta masurile de recuperare initiate de societatea debitoare. De asemenea, toate datoriile companiei sunt datorii pe termen lung si insumeaza 22,97 mil. lei”, se arata in raportul administratorului judiciar.

Directia Regionala de Finante a avansat mai multe sume cu privire la datoriile catre bugetul de stat. Si ceilalti creditori au formulat contestatii impotriva tabelului creantelor, acesta fiind si motivul pentru care datoriile actuale sunt mai mari decat in momentul deschiderii procedurii insolventei, adica in urma cu 8 luni. Recent Fiscul a transmis ca are de recuperat de la Moldova Universal suma de 625.220 lei.

Datorii la Mall

Prin lichidarea patrimoniului societatii s-ar putea acoperi unele din datoriile societatii daca unele din cladirile si terenuri nu ar fi gajate pentru credite luate de alte societati controlate de Danut Prisecariu. De altfel, in documentul mai sus-mentionat administratorul judiciar mai arata ca cel putin unul din credite ridica mari semne de intrebare. Este vorba despre un credit pe care Uvertura Mall, firma care administreaza Mall-ul ridicat de Prisecariu in Botosani, l-ar fi contractat garantand cu terenuri si cladiri apartinand Moldova Universal. Si bunurile imobile respective se afla tot in Botosani. Imobilul are o valoare de 400.000 lei si a fost gajat pentru un credit in suma de 44.000.000 lei contractat de Uvertura City Mall de la Banca Transilvania. Administratorul judiciar mai arata ca cifra de afaceri a scazut foarte mult in ultimii ani, iar la sfarsitul anului 2014 societatea a inregistrat o pierdere totala de 2.045.633 lei. Cel mai mare creditor al societatii pare a fi Banca Transilvania care are de recuperat circa 10 milioane euro, mai exact 44.039.485 lei.

Suma este insa contestata. In topul creditorilor urmeaza alte doua banci comerciale si anume Credit Europe Bank care a transmis judecatorilor ca are de recuperat 20.107.230 lei si OTP Bank Romania care a transmis o cerere prin care revendica 19.592.907 lei. Interesant este ca directorii unei alte societati comerciale a lui Danut Prisecariu, intrata de asemenea in insolventa, sustin ca firma pe care o conduc are de recuperat o suma foarte mare de la Hala Centrala SRL. Este vorba despre Hala Centrala SRL care ar fi platit catre SC Moldova Universal SRL suma de 4.512.198 lei, reprezentand avans acordat si nerestituit dintr-o promisiune de vanzare. Adica, Hala Centrala ar fi vrut sa cumpere un bun de la Moldova Universal SRL si ar fi acordat si un avans.

Citeste si: Un miliardar al Iasului a dat de naiba. Trebuie sa faca rost urgent de cateva milioane de euro

Contractul de vanzare-cumparare nu a mai fost finalizat, dar Moldova Universal nu a mai restituit avansul incasat. De asemenea, Moldova Universal nu si-a achitat nici datoriile catre partenerii de afaceri si anume societati comerciale care au efectuat o serie de lucrari de constructii sau servicii. La acest capitol cea mai mare suma de recuperat o are SC Total Rodav SRL care solicita sa i se ramburseze 2.252.385 lei, reprezentand contravaloarea unor servicii prestate in baza unui contract de antrepriza. BSR Estate SRL, o alta firma a lui Danut Prisecariu, solicita 1.551.925 lei, iar o alta firma, SC Algabeth Com SRL, 281.143 lei, reprezentand contravaloarea unei cantitati de piatra naturala. Urmeaza Sudometal SRL care revendica contravaloarea unor lucrari de investitii, Aqua Design SRL – 112.887 lei, Placari Faine SRL – 78.898 lei si B&B Constructions SRL care revendica 237.846 lei.

Controlata de Prisecariu

Din structura actionariatului reiese clar ca societatea este controlata de Danut Prisecariu care detine circa 71,8 la suta din actiuni. De asemenea, o alta societate a lui Danut Prisecariu si anume SC Turism Moldova SA detine un procent de 2,6 la suta din capitalul social. Interesant este ca printre actionari mai figureaza societatea comerciala Kirschblute SRL, administrata de Costel Bujorean, un alt om de incredere al lui Danut Prisecariu. Firma lui Bujorean detine 24,7 la suta din capitalul social al Moldova Universal.loading...

Adauga un comentariu