Culinar

Slănină fiartă cu usturoi și boia. Aşa se face

Publicat: 12 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Slănină fiartă cu usturoi și boia. Aşa se face

Sezonul rece reprezintă perioada perfectă pentru prepararea slăninei, o reţetă populară mai ales în Transilvania fiind cea de slănină fiartă, usturoiată şi pudrată cu boia.

Slănina trebuie fiartă într-o zeamă aromată sau există şi varianta fierberii în zeamă de varză, pentru ca slănina să-şi piardă din conţinutul de grăsime şi să devină foarte fragedă.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de slănină de pe burta porcului, mai subţire
    8 căţei de usturoi
    2 foi de dafin
    1 lingură boabe de piper
    6-8 boabe de ienibahar (opţional)
    zeamă de varză (sau apă cu sare)
    2-3 linguri boia de ardei dulce
    1 lingură de ulei
    1 linguriţă de sare

Mod de preparare:

Se pun la fiert 4 sau 5 litri de zeamă de varză sau de apă în care am dizolvat 2-3 linguri de sare. Adăugăm foile de dafin, 3 căţei de usturoi curăţaţi, boabele de piper şi cele de ienibahar, după care punem slănina porţionată în bucăţi cât dorim de mari, ca să intre în vasul de fierbere.

Lăsaţi totul la fiert timp de 40 de minute. Ca să verificaţi dacă slănina s-a fiert, înfigeţi în ea furculiţa. Când furculiţa intră uşor în slănină, înseamnă că este fiartă. Dacă nu s-a fiert suficient, atunci mai lăsaţi-o încă zece minute, după care verificaţi după aceeaşi metodă. Slănina nu trebuie lăsată la fiert prea mult ca să nu devină moale ca o clisă.

Slănină fiartă cu usturoi și boia. Aşa se face

După ce bucăţile de slănină s-au fiert, scoateţi-le şi aşezaţi-le între două funduri de lemn ca să se răcească, în chiuvetă, unde se va scurge zeama. Deasupra puneţi o greutate pentru a presa bine, conform cevabun.ro. Restul usturoiului se trasnformă într-o pastă, pe care o frecăm cu o linguriţă de sare şi o linguriţă de ulei, iar compoziţia rezultată se întinde peste bucăţile de slănină. Urmează să pudraţi slănina cu boia de ardei dulce, după care băgaţi-o la rece.

Sfat practic

În funcţie de cât de usturoiată doriţi să fie slănina, îndepărtaţi usturoiul cu lama unui cuţit, după 30 sau 60 de minute de când l-aţi întins pe bucăţi. Poate fi servită şi aşa, depinde de preferinţe.

Adauga un comentariu