Eveniment-Social

Slujba religioasa la locul celei mai mari tragedii din judetul Iasi

Publicat: 22 iun. 2011
1

@ Osemintele unora dintre victimele celui mai mare accident feroviar din istoria Romaniei, petrecut la Ciurea, in 1917, vor fi mutate in curtea bisericii din Lunca Cetatuii @ Ion Bals, unul dintre descendentii familiei Cantacuzino, a venit zilele acestea special de la Geneva pentru a se ocupa de deshumarea stramosilor @ In accidentul din Gara Ciurea au murit peste 1.000 de persoane

Autoritatile locale din comuna Ciurea au inceput zilele trecute deshumarea victimelor celui mai grav accident feroviar din istoria Romaniei, in urma caruia si-au pierdut viata peste 1.000 de persoane. Primele sapaturi au fost facute la cavoul familiei Cantacuzino, care se afla langa linia ferata, aproape de locul in care s-a petrecut tragedia. Aici au fost ingropati Matei Cantacuzino si sotia sa, iar fiul lor, Vasile Cantacuzino, care era locotenent in Armata Romana, a murit in tragedia care a avut loc pe 31 decembrie 1917. Descendent al familiei Cantacuzino, Ion Bals a venit zilele acestea special de la Geneva pentru a asista la dezhumarea stramosilor sai. Osemintele familiei Cantacuzino vor fi mutate intr-un mormant special amenajat in curtea bisericii din Lunca Cetatuii. De altfel a fost mutata si lespedea de pe vechiul mormant. „Vasile Cantacuzino, care a murit in tragedia feroviara, a fost bunicul meu. Strabunicul meu, Matei Cantacuzino, a fost foarte afectat de moartea fiului sau si, de aceea, a vrut sa fie inmormantat impreuna cu sotia langa locul accidentului. Trupul bunicului meu nu a mai fost gasit, deoarece imediat dupa accident a izbucnit un incendiu. Vineri (maine – n.r.) vom face o slujba religioasa pentru a ingropa osemintele stramosilor mei. Am adus si lespedea veche, vom declara acest mormant monument istoric. De asemenea, vreau sa contribui financiar la finalizarea lucrarilor de constructie a bisericii din Lunca Cetatuii”, a declarat Ion Bals.
Potrivit izvoarelor istorice, in acelasi loc au fost ingropate intr-o groapa comuna si o parte din trupurile celorlalte victime ale accidentului din 1917. Primaria comunei Ciurea a obtinut aprobarile necesare pentru a dezgropa osemintele si a le muta intr-o groapa in curtea bisericii din Lunca Cetatuii. De precizat ca cele mai multe dintre victimele accidentului au fost soldati. „Dupa aceea, langa mormant vom face un monument al Soldatului Necunoscut”, a precizat Catalin Lupu, primarul comunei Ciurea.
Reamintim ca cel mai grav accident feroviar din Romania a fost denumit de istorici si cronicari drept „Catastrofa de la Ciurea”. Accidentul a avut loc pe 13 decembrie 1917, în timpul Primului Razboi Mondial, în gara din localitatea Ciurea, la sud de Iasi, pe calea ferata Barlad – Iasi. Bilantul a fost de peste 1.000 de morti. Trenul, o garnitura de 26 de vagoane, încarcat pana la refuz cu soldati si cu civili refugiati din teritoriile ocupate de armatele lui von Mackensen, se deplasa spre Iasi. Plecase de la Barnova la ora 1.00 noaptea. Portiunea de cale ferata dintre Barnova si Ciurea avea o panta deosebit de înclinata la acea vreme. Dintr-un motiv neelucidat, trenul a scapat de sub control in panta si a intrat cu viteza maxima în Gara Ciurea, pe linia a doua, unde a întalnit un macaz care l-a facut sa coteasca brusc spre dreapta. Acesta a fost si motivul pentru care trenul a deraiat. Numai doua vagoane din cele 26 au ramas pe linie. Accidentul a fost urmat imediat de un incendiu. Se presupune, potrivit unor marturii, ca o parte din victime au fost ingropate in celelalte cimitire de pe raza comunei Ciurea.

Comentarii
  • anul in care a avut lor catastrofa este 1916; soldatii veneau spre iasi dupa ocuparea capitalei de nemti;spuneti-i lui bals ca e mb cantacuzino stia locul mormantului fiului sau, nu il mai pacaliti

Adauga un comentariu