Titlurile zilei

Șmecherie pe față la fabrica Moldomobila! Jumătate din teren a dispărut într-o clipă. Adrian Butucă trebuie să vină cu bani de acasă

Publicat: 21 nov. 2019

Adrian Butucă a obținut un vot prin care jumătate din terenul Moldomobila trece în proprietatea Oanei – Gabriela Georgescu, partenera de viață a acestuia. Butucă încă nu se poate bucura. Pentru ca tranzacția să fie validă, trebuie să achite 5 milioane de euro către RAB Romanian Agricultural Business SRL. Celelalte suprafețe de teren vor fi vândute prin intermediul altor licitații sau prin negociere directă. La ultima procedură, prețul de pornire a fost de 25,6 milioane euro.

Afaceristul Adrian Butucă, patronul fabricii Moldomobila SA, aflată în lichidare, apelează la tot felul de soluții pentru a rămâne cu averea intactă. La ultima Adunare a creditorilor s-a propus ca o bună parte din creanțe să fie stinse cu jumătate din terenurile fabricii, care însumează un total de 12 hectare. Membrii au fost de acord cu această propunere. Însă terenurile Moldomobila rămân tot în proprietatea lui Butucă, prin firma Arhiconstruct SRL, condusă de partenera de viață a afaceristului, Oana – Gabriela Georgescu. Ceilalți creditori au contestat prezența Arhiconstruct la masa credală, explicând că datoriile au fost umflate tocmai pentru ca Butucă să controleze orice mișcare.

„Creditorii, în procent de 69,6474 la sută din totalul creanțelor care au votat, aprobă oferta de cumpărare primită din partea creditorului SC Arhiconstruct SRL Iași, prin adjudecare în contul creanței a unui grup de active din patrimoniul SC Moldomobila SA, denumite în continuare Activul 1, în suprafață de 64.064,98 mp, la valoarea de 38.313.000 lei, făra TVA (aproximativ 8.100.000 euro fara TVA)”, se arată în hotărârea Adunării.

Butucă are o problemă

Însă, pentru ca Arhiconstruct SRL să devină proprietara terenului, Butucă are de achitat o datorie. Trebuie să vină cu 5 milioane de euro și să-i transfere în conturile societății RAB Romanian Agricultural Business SRL, controlată de Vasile Mihălceanu. În trecut, Mihălceanu a fost păcălit de Butucă. Cei doi au semnat un contract de asociere prin care Mihălceanu i-a oferit 3,5 milioane de euro. După vânzarea activelor Moldomobila SA, Mihălceanu urma să primească banii înapoi și marja de profit. Butucă l-a dus cu vorba, iar vânzările nu mai erau parafate.

În consecință, RAB cere pe lângă debit și penalități de 1,5 milioane euro. Tupeul lui Butucă a ajuns la apogeu când nu a recunoscut contractul de asociere. În septembrie 2018, Mihălceanu a câștigat procesul. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) recunoaștea validitatea contractului. Butucă a mai încercat să atace contractul printr-un acționar minoritar, dar solicitarea a fost respinsă de magistrați.

Ce se întâmplă cu restul proprietății

Adunarea creditorilor a luat o hotărâre legată și de modul în care vor fi valorificate bunurile rămase.

„Pentru restul activului Moldomobila SA, denumit în continuare Activul 2 – bunuri rămase, ce nu formează obiectul ofertei înaintate de SC Arhiconstruct SRL Iași, după cum urmează: două licitații având ca preț de pornire 100 la sută din valoarea de piață reflectată în raportul de evaluare al activelor proprietatea debitoarei întocmit în octombrie 2018; două licitații având ca preț de pornire 95 la sută din valoarea de piață reflectată în raportul de evaluare al activelor proprietatea debitoarei întocmit în octombrie 2018; două licitații având ca preț de pornire 90 la sută din valoarea de piață reflectata în raportul de evaluare al activelor proprietatea debitoarei întocmit în octombrie 2018”, se mai arată în hotărâre.

În paralel, se vor purta și negocieri directe cu potențiali investitori.

Sunt vândute și clădirile

Conform ultimului anunț de vânzare, lichidatorul Management Reorganizare Lichidare (MRL) Iași SPRL valorifică și clădirile edificate pe teren. Asta înseamnă hale de producție, clădiri administrative. La ultima licitație, prețul de începere a procedurii a fost de 25,6 milioane euro. Inițial, s-a început de la 37,9 milioane euro. Reprezentanții RAB au precizat că suma este mult prea mare, fiind vorba despre o supraevaluare.

„O persoană care a formulat și semnat o scrisoare de intenție de participare la licitație recunoaște că este de acord și își însușește condițiile de participare prezentate în regulamentul de vânzare, caietul de sarcini, precum și faptul că a vizionat bunul si este de acord cu achiziționarea bunului în stadiul în care se regăsește acesta la data licitației. Nu sunt acceptați la licitație ofertanții care au datorii neonorate față de societatea debitoare”, se arată în anunțul MRL.

Adauga un comentariu