Actualitate

Smecherii care sfideaza DNA. Vor forta o primarie sa le achite cateva miliarde din bani publici

Publicat: 01 oct. 2015
1

@ Situatia in care se afla o primarie din judetul Iasi este cu adevarat dificila, avand in vedere ca este la doar un pas de a fi executata silit @ Situatia a fost determinata de
o firma a carei patroni au fost recent trimisi in judecata de DNA @ Ancheta DNA in care a fost implicata firma a vizat o afacere similara cu cea care a determinat prejudicierea primariei din judetul Iasi

Primaria Belcesti din judetul Iasi se confrunta cu o serie de probleme de ceva timp. Recent, la Judecatoria Iasi – Sectia Civila si la Tribunalul Iasi, s-a pronuntat decizia prin care comuna Belcesti este obligata sa plateasca unei firme, respectiv Expert Instal SRL, suma de 409.697,70 de lei. La aceasta suma se va adauga si suma de 12.197,34, reprezentand cheltuielile de judecata. Executarea silita a Primariei Belcesti a fost determinata de o firma trimisa recent in judecata de DNA, tocmai pentru ca a incasat sume importante din fondurile unei alte primarii, de aceasta data din Ardeal si ulterior nu au mai finalizat lucrarile care i-au fost platite. Firma se numeste Expert Instal SRL si este administrata de familia inginerului Valeriu Berezovschi. Sentinta a fost data ca urmare a unui proces deschis de firma Condacia, care avea de recuperat bani de la firma lui Berezovschi. In acest dosar, Primaria Belcesti a avut calitatea de „tert poprit” si, conform sentintei, trebuie sa achite banii. SC Expert Instal Iasi a fost trimisa in judecata de procurorii DNA Targu Mures, din cauza unor ilegalitati savarsite la lucrarile de aductiune de apa din comuna Band.

Citeste si: O ieseanca l-a vrajit pe cel mai popular cantaret roman. Idila s-ar putea sfarsi la puscarie

Ulterior, s-a constatat ca aceasta firma a creat unele probleme similare si comunei Belcesti. In anul 2009, firma Expert Instal a incheiat cu Primaria Belcesti un contract in valoare de 2,4 milioane lei, pentu realizarea retelei de aductiune de apa in satele Liteni si Ulmi. Societatea comerciala a incasat in avans o buna parte din bani, adica circa 1,2 milioane lei, dar nu a realizat decat o mica parte din lucrare. In urma unui control efectuat de Camera de Conturi in cursul anului trecut, au iesit la lumina toate neregulile savarsite in implementarea acestui proiect. Cum era si de asteptat, din cauza problemelor aparute, Primaria Belcesti a sistat platile catre Expert Instal. Mai departe, Expert Instal nu si-a achitat obligatiile catre firma Condacia, de la care a achizitionat materiale pe care ar fi trebuit sa le foloseasca la amenajarea respectivei retele de apa si canalizare. Condacia a deschis proces civil, a castigat, iar Primaria Belcesti este acum „victima colaterala”. Se pune intrebarea fireasca, acum cine va raspunde pentru lucrarile nefinalizate de reteaua de apa din Belcesti? Sau altfel spus, Primaria Belcesti este obligata sa plateasca acum niste lucrari de care nu a beneficiat?

Firma care vrea bani de la primarie, anchetata de catre DNA

Reamintim ca la sfarsitul anului trecut, procurorii DNA din Targu Mures au trimis-o in judecata pe ieseanca Nicoleta Pascal, administrator al SC Expert Instal SRL din Iasi, si pe Mircea Rusu, primarul comunei Band, acuzandu-i de abuz in serviciu, fals si uz de fals. Potrivit rechizitoriului procurorilor, cei doi sunt principalii vinovati pentru modul ilegal in care au fost cheltuiti banii alocati de Guvern pentru infiintarea retelei de apa si canalizare intr-o comuna. Frauda a fost descoperita tot de Camera de Conturi, de inspectorii din Mures. Procurorii au constatat ca firma Expert Instal SRL a incasat ilegal sume de bani, fara sa efectueze lucrarile. Din prejudiciul total de 2.258.858 lei, suma de 1.799.803 lei reprezinta echipamente si utilaje nelivrate, 416.699 lucrari neexecutate, 92.453 amenajari interioare neefectuate etc.

Citeste si: Nici DNA n-a putut sa-i opreasca definitiv. Firma unor smecheri a facut ravagii in bugetul unei comune

„Cand am intrat la primarie, am gasit un dosar de la Curtea de conturi cu vreo 500 de pagini. Acolo erau inclusiv abateri de la desfasurarea santierului de apa. Executant era Expert Instal, eu cand am intrat la primarie a trebuit sa fac demersuri pentru recuperarea sumei, o suma colosala. Am facut expertiza, expertii au confirmat cele spuse de catre Curtea de Conturi, apoi am trimis la Parchet. Firma Condacia a incercat sa ne blocheze conturile, probabil aveau de recuperat bani de la Expert Instal, noi, comunitatea Belcesti, nu avem niciun fel de acord sau de contract cu firma Condacia. Acum am facut demersurile juridice si suntem in proces ca sa nu ne blocheze activitatea la primarie. Un an si ceva am tot sperat intr-o solutionare a datoriei pe care Expert Instal o avea la noi, insa ei voiau sa le dau niste bani nejustificati. Acum suntem in proces cu ei si credem ca o sa-l castigam, pentru ca suntem indreptatiti”, a declarat Constantin Ciobanita, primarul comunei Belcesti.

Expert Instal a cerut de mai multe ori insolventa

Societatea comerciala a inregistrat la Tribunal mai multe tentative de intrare in insolventa. Acestea insa au esuat, deoarece magistratii au aflat de ancheta penala care vizeaza firma. Daca s-ar fi aprobat intrarea in insolventa, firma ar fi fost pusa la adapost de executarile silite si nu ar fi existat nicio garantie ca banii comunei Band s-ar fi recuperat vreodata. Primaria Band ramanea cu optiunea de a se inscrie in tabelul creditorilor firmei Expert Instal, iar banii s-ar fi recuperat eventual prin lichidarea patrimoniului firmei, dupa ce se intra in procedura de faliment. Pana in acest moment situatiile din cele doua comune sunt aproximativ la fel, insa in functie de decizia pe care o vor lua procurorii, se va stabili daca primaria Belcesti va trebui sau nu sa achite aceasta suma uriasa firmei Expert Instal.

Comentarii
  • exact aceeasi regie ca si in cazul lui Clean total srl. Numai ca acolo aia au avut ajutorul dat de Dobos de la Finante,Vasganian,Cirlan,Fenechiu cu totii au pus umarul si au ajutat-o sa se puna la adapost.Primari i-a achitat corect avansul ptr. organizarea de santier etc. Acum…..

  • Sa plateasca cei care au fost la conducere in perioada respectiva nu primaria,Petras ,Birladeanu. Nu cred ca aceasta suma era pentru organizarea de santier.(sau poate alte santiere ale lor)

Adauga un comentariu