Actualitate

Smenarii, sutii si teparii, primii infractori care vor bantui prin Occident

Publicat: 03 ian. 2002
1

•Mandatul de arestare emis pe numele unui infractor roman va functiona in toate tarile Uniunii Europene

•Individul certat cu legea va putea fi astfel condamnat de autoritatile fiecarui stat care face parte din spatiul Schengen

Pe 7 decembrie 2001, la Helsinki, Consiliul ministrilor de justitie si ai afacerilor interne, hotara cu unanimitate de voturi ca cetatenii romani sa beneficieze de scutirea de vize la intrarea in spatiul Schengen, de la 1 ianuarie 2002. Printre masurile de siguranta adoptate de tarile din spatiul Schengen pentru a preintampina patrunderea in teritoriul lor a unor neaveniti s-a numarat obligativitatea fiecarui solicitant de a prezenta minimum 50 de euro pe zi, pentru tarile vecine, inclusiv Turcia, si respectiv 100 de euro pe zi, pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca minimum cinci zile in afara granitelor.

 Cu toate ca Guvernul a luat in calcul reducerea pe viitor a cuantumului acestor sume sau chiar a eliminarii definitive ale acestora, organele de cercetare penala cred ca in spatiul Schengen ar putea patrunde, intr-o prima transa, sute de smenari, suti sau tepari care doresc sa scape de rigorile legilor din Romania. „Cei certati cu legea, ar putea face rost destul de usor de cateva sute de euro, pentru a reusi sa o stearga englezeste din tara. Desi infractorii periculosi sunt primii vizati in asemenea situatie, consideram ca o parte dintre ei vor reusi sa dispara definitiv din tara. Autoritatile statului trebuie sa conlucreze mai bine si mai eficient intre ele pentru a contracara la timp astfel de evenimente care ar putea sa ne creeze o imagine negativa in Occident. Este o sansa reala pe care nu o putem rata din cauza unor elemente antisociale certate cu legea”, a sustinut un anchetator din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi. Altfel spus, daca un individ savarseste o infractiune pe teritoriul uneia din tarile spatiului Schengen, acesta va putea primi mandat de arestare, putand fi condamnat ulterior de autoritatile oricarui stat Schengen.

Daca esti depistat, ca roman, in Spania, de exemplu, dupa ce ai comis o ilegalitate in Italia, esti identificat apoi si poti fi condamnat tot in Spania. Mandatul emis va functiona astfel in toate tarile Uniunii Europene, avand prioritate autoritatile din statul care descopera infractiunea. Cu toate elementele de securizare si de siguranta a noilor pasapoarte create special pentru romani, cat si noile masuri drastice de la frontiere, politistii impreuna cu procurorii considera ca vor avea de munca inzecit pentru a combate infractionalitatea. „Trebuie sa fim realisti: pe teritoriile statelor care fac parte din spatiul Schengen nu vor intra numai romani cinstiti, ci si numeroase uscaturi. Numai de noi depinde sa taiem raul de la radacina, altfel ne vom face de ras in fata lumii intregi”, a considerat un procuror iesean, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Adauga un comentariu