Actualitate

Soc in economia ieseana: Ultimul gigant industrial dispare de pe piata

Publicat: 21 iun. 2016

@ Unul dintre cei mai importanti producatori din industria grea a Iasului este pe cale sa dispara de pe piata locala @ Este poate cea mai grea lovitura pentru economia ieseana din ultimii ani, firma deruland afaceri de sute de milioane de lei, avand contracte cu parteneri importanti din afara tarii @ Sute de muncitori sunt pe cale sa-si piarda locurile de munca, dupa ce firma cu actionariat rusesc si-a solicitat singura insolventa, cu toate ca nu inregistreaza datorii uriase pentru un asemenea producator industrial de talie mare @ Traseul financiar urmat de compania cu sediul central in Elvetia este unul atipic, aceasta injumatatindu-si cifra de afaceri si dublandu-si profiturile in acelasi an

Cunoscutul producator industrial de tevi, SC Techno Steel LBR SRL Iasi, este in pragul falimentului, dupa ce conducerea companiei si-a solicitat singur insolventa. Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Iasi in data de 17 iunie si vine dupa o perioada tensionata in cadrul firmei cu sediul central in Elvetia si cu capital rusesc. Toate acestea se intampla in conditii suspecte, deoarece datoriile inregistrate de firma nu sunt uriase pentru un producator de asemenea nivel. Conform bilantului pe luna martie 2016, firma figureaza cu datorii la Bugetul asigurarilor sociale in valoare de 106.432 lei iar la Bugetul asigurarilor pentru somaj alte 3.159 lei.

Compania Technosteel LBR, care a fost divizata in urma cu mai multi ani din gigantul industrial Tepro, odata cu aparitia Arcelor Mittal la Iasi, are probleme serioase si cu partenerii de afaceri care i-au solicitat insolventa. Mai multe firme din Romania acuza producatorul de tevi metalice din Iasi de faptul ca nu si-a achitat datoriile catre firmele colaboratoare. In urma cu aproape o saptamana, compania Alexiana Group SRL a solicitat insolventa Techno Steel LBR, pe motiv ca a intarziat o plata de 32.536 lei. Aceasta nu este prima situatie de acest gen, pe langa datoriile de 32.536 inregistrate catre Alexiana Group SRL, compania Technosteel LBR are probleme asemanatoare si cu alti parteneri de afaceri, carora nu le-a achitat la timp debitele.

Producatorul de tevi din Calea Chisinaului a fost actionat in justitie pentru debite neachitate de catre firma IB Cargo SRL, pentru suma de 22.508 lei. Magistratii de la Tribunalul Iasi au dat castig de cauza firmei de transporturi, obligand Technosteel LBR sa plateasca contravaloarea serviciilor de transport rutier executate, asta conform unor facturi emise în perioada 25 septembrie 2015 – 31 decembrie 2015. O situatie similara s-a petrecut si in relatiile comerciale cu firma Andro Ely Spedition SRL care a dat in judecata Technosteel LBR SRL, care asteapta decizia finala a instantei pentru a-si recupera banii.

Au facut profituri uriase cu bani mai putini

In ultimii doi ani fiscali, Techno Steel LBR a avut un parcurs cu totul atipic pentru o companie care urmeaza sa intre in faliment. In 2014, societatea a avut o cifra de afaceri de 147 milioane lei si un profit de 328 mii lei. Apoi, in anul 2015, datele financiare arata o cifra de afaceri de 82 milioane lei si un profit de 822 mii lei. Practic, cu toate ca cifra de afaceri aproape ca s-a injumatatit in decursul unui singur an, compania a inregistrat un profit de aproape trei ori mai mare in acelasi interval de timp.
In spatele companiei se afla mai multi afaceristi rusi, in frunte cu Sergei Zonenko, evreu de origine rusa, David Segal, cetatean basarabean, impreuna cu romanii Sabin Radu si Adrian Gavrila.

Exact in aceasta perioada cu profituri aproape triplate, mai precis in primavara anului 2015, o parte dintre asociatii Techno Steel LBR infiinteaza o alta companie, si anume Steeltech Invest SRL Iasi, a carui obiect de activitate este comertul cu metalele si minereurile feroase, adica exact materia prima si produsele folosite in productia din cadrul Techno Steel LBR. Steeltech Invest SRL Iasi a fost infiintata initial de Adrian Gavrila si David Segal, dupa care in companie a intrat si Sergei Zonenko. Reprezentantii Techno Steel LBR nu au putut fi contactati pentru a explica aceasta situatie.

Sute de ieseni isi pierd locurile de munca

Firma ieseana a fost infiintata la scurt timp dupa asasinarea lui Virgil Sahleanu, celebrul lider de sindicat de la Tepro SA. Numarul mediu al angajatilor in cadrul firmei a fost de 200 in fiecare an. Daca in 2003 societatea angaja 109 oameni care au fost disponibilizati din cadrul Tepro Iasi, in anii urmatori, odata cu realizarea mai multor investitii si extinderea productiei, numarul angajatilor crestea la 263, iar in prezent inregistreaza 206 salariati.

„Dupa privatizarea Tepro SA Iasi, in anul 2003, o parte dintre angajati au fost transferati la ArcelorMittal Iasi, iar restul oamenilor la Techno Steel LBR. Noi nu mai avem legaturi cu ei si nu stim ce se intampla in curtea lor. Tot ce stiu este ca, societatea mama are sediul central in Elvetia si este condusa de evrei din Rusia. Aproape 90 la suta dintre angajatii lor sunt plecati din cadrul Tepro SA pe schema de concedieri colective care s-a realizat in anii trecuti”, a explicat Constantin Rotaru, fost lider de sindicat in cadrul Tepro SA si actual lider de sindicat in cadrul SC Mittal Steel SA Iasi.

Unitatea din Iasi a fost infiintata prin achizitia sectiilor de benzi la cald si la rece apartinand SC Tepro SA. Din acel moment, Technosteel SRL si-a indreptat atentia spre sectia de benzi la rece. Istoria grupului de firme Technosteel incepe in 1991, cand a fost infiintata prima entitate a holdingului, avand domeniul de activitate produsele metalurgice si laminate. Pe parcursul anilor au aparut Technosteel Dusseldorf – Germania si Technosteel Friburg – Elvetia, iar relatia cu diversi parteneri din Rusia, precum si studierea pietei metalurgice este realizata de firma Technosteel Ural, din Magnitogorsk – Rusia.

Comentarii
  • Soc e ca a mai rezistat pana acum,cumparam profile din Grecia ,cica e mai ieftin.Sa vedem cat mai rezista Antibiotice ,atata timp cat nu au voie sa reinvesteasca profitul si il flendureste statul pe chestii care pe noi, muritorii de rand ne depasesc.

Adauga un comentariu