Actualitate

Soc pentru iesenii care locuiesc la bloc! Faliment pentru firma de administrare a locuintelor

Publicat: 23 mai 2014

@ Dezastru financiar la firma care administreaza apartamentele din Iasi @ Creditorii au cerut falimentul societatii care de ani buni se confrunta cu grave probleme de gestionare a banilor incasati de la populatie @ Locuintele a mii de familii sunt direct afectate de prabusirea Institutului National de Administrare a Asociatiilor de Proprietari @ Patronul din umbra al firmei a fost condamnat deja la inchisoare pentru evaziune fiscala

Societatea INAAP (Institutul National de Administrare a Asociatiilor de Proprietari), care administra odata aproape toate locuintele din Iasi, se afla in pragul falimentului. Dupa multiplele scandaluri de delapidare, furnizori neplatiti si proprietari tinuti cu forta sub aripa societatii, Banca Comerciala Romana a cerut falimentul firmei de administrare.

Citeste si: Proprietarii INAAP SRL sunt urmariti de creditori

INAAP este vechiul institut de administrare a locuintelor din care s-au desprins firmele private Urbica si Adminis. In momentul de fata, INAAP mai are in administrare circa 3.000 de apartamente din Iasi. Firma este detinuta de o batrana de aproape 70 de ani pe nume Alexandrina Glinschi insa, in realitate, afacerea este controlata de fiului acesteia, speculantul imobiliar Dumitru Gartan impreuna cu Petronela Tiganescu.

Citeste si: Acuzatii de deturnare de fonduri la INAAP SRL

Acestia au fost urmariti de executorii judecatoresti dupa ce firma Metra Sumperk SRO din Cehia a ramas cu un prejudiciu de 200 mii de euro in urma afacerilor cu cei doi, fiind vorba de mai multe materiale de constructii neachitate. Familiile din Iasi care sunt administrate de INAAP sunt direct afectate deoarece, in caz de insolventa, toti banii incasati din facturile platite de populatie se duc catre creditori, in cazul de fata BCR, si nu catre firmele de utilitati. Asta poate duce la intreruperea furnizarii de apa, gaz, electricitate sau a serviciului de salubritate.

Citeste si: Scandal de frauda si delapidare la una dintre cele mai cunoscute firme din Iasi – FOTO, VIDEO

In numai 5 ani, INAAP a ajuns de la o cifra de afaceri de aproape 1,2 milioane de lei, la una de aproape patru ori mai mica. Se pare ca firma de administrare are grave probleme financiare, din conturile INAAP lipsind circa 600 de mii de lei.

Patron condamnat la inchisoare pentru evaziune fiscala

Din cauza platilor care li se pareau exagerate, oamenii s-au autosesizat si au observat ca de pe listele de plata ale INAAP au disparut fondurile de rulment si apareau trecute imprumuturi ale angajatilor sau decontari de la firme inexistente (vezi facsimil). Asa s-a intamplat cu mai multi ieseni ce locuiesc in Nicolina, acolo unde seful asociatiei a incercat sa justifice banii cheltuiti pe o lucrare in 2012 cu o chitanta venita de la firma A & B UNIVERSAL SRL care a fost radiata inca din anul 2010.

„Nimeni nu a verificat nicio chitanta. Nici la firma care a facut calculul la instalatia de incalzire pentru aproape 10.000 de lei, o firma din Halaucesti radiata de doi ani, achizitiile de var lavabil si asa mai departe. Desi banii erau incasati la apa, facturile catre ApaVital nu s-au platit la timp, iar noi am fost pusi la plata penalitatilor”, a povestit Nicolae P., un iesean ce locuieste pe aleea Nicolina. Desi lucrurile stau prost la asociatiile controlate de INAAP, clientii firmei au reclamat in mod repetat ca nu sunt lasati sa renunte la contractele de administrare.

Citeste si: Un speculant imobiliar de top a fost trimis la puscarie de judecatori

Pe langa BCR, alte banci au mai cautat executarea silita a sefilor companiei, printre care BRD si RBS. Dumitru Gartan a fost implicat in mai multe situatii scandaloase, una dintre ele fiind preluarea unor bunuri ale fostului Combinat de Ingrasare a Porcilor (CIP) SA din Tomesti. In urma cu doua saptamani, Dumitru Gartan a fost condamnat la un an de inchisoare pentru evaziune fiscala sub forma stopajului la sursa. Acesta ar fi trebuit sa vireze la bugetul de stat sumele pentru asigurarile sociale, somaj, sanatate, pentru toti angajatii pe care i-a avut la firma Multicont Mar SRL si SC Fini Grup SRL. Reprezentantii INAAP nu au putut fi contactati.





Adauga un comentariu