Magazin

SOC! UE vrea sa INTERZICA motoarele pe motorina

Publicat: 23 oct. 2014
1

In curand romanii ar putea sa renunte sa-si mai cumpere masini pe motorina. Uniunea Europeana doreste sa interzica motorizarile diesel. Numarul masinilor care folosesc motorina este urias. Cu toate acestea, UE a demarat un plan pe termen lung pentru scoatere acestora din uz din cauza poluarii produse. Cel mai recent raport al Organizatiiei Mondiale a Sanatatii arata ca numarul persoane decedate ca urmare a expunerii la poluarea atmosferica se dubleaza de la an la an.

Pe langa automobile, toate utilajele industriale si comerciale folosesc motorina, scrie  b1tv.ro. Cu toate acestea, UE doreste sa interzica motorizarile diesel. Chiar daca emisiile de dioxid de carbon sunt mai mari in cazul masinilor pe benzina, emisiile cele mai nocive pentru sanatatea umana se regasesc la evacuarile vehiculelor pe motorina. Motoarele diesel emit cantitati extrem de mari de pulberi nocive, printre care hidrocarburi si oxizi de azot. Acestea sunt transmise in atmosfera sub forma unor particule in suspensie. Odata ajunse in plamani, pot cauza o serie de boli extrem de grave.

Citeste si Mai merita sa recuperez timbrul de mediu?

UE a introdus standardul Euro6 pentru toate masinile diesel care se fabrica acum la nivel european. Acestea sunt dotate cu sisteme de catalizare si filtrare a particulelor mult mai eficiente, astfel incat emisiile eliminate sa fie mai putin nocive. Cu toate acestea, mai este mult pana cand aceste masini vor inlocui vechile modele. In prezent, din totalul vehiculelor diesel din lume, doar doua procente respecta normele Euro6.

Citeste si TAXA AUTO. Cine scapa de plata timbrului de mediu

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat in acest an un raport ingrijorator. Numarul persoane decedate ca urmare a expunerii la poluarea atmosferica se dubleaza de la an la an. Din acest motv, Uniunea Europeana doreste sa ia masuri drastice. Astfel, toate motoarele care nu respecta normele Euro4 ar putea fi interzice. Pana in 2050 se doreste scoaterea totala din uz a masinilor cu motoare pe combustie interna, in centrele marilor orase. De asemenea, se estimeaza ca pana in 2030 mai bine din jumatate din vehicule vor avea emisii zero.

Citeste si VESTE HORROR. Soferii nu vor mai putea face asta din 2015

Adauga un comentariu