Eveniment-Social

Socant. Afaceri necurate in Primarie. Un senator penal si sotia sa au confiscat bani grei din bugetul institutiei – FOTO

Publicat: 25 feb. 2018

@ Fapte incredibile au ajuns sa se petreaca intr-o localitate din judetul Iasi @ Primarul si rudele sale au reusit sa subjuge intreaga comunitate intr-un mod scandalos @ In ultimii ani, Primaria din comuna Strunga a devenit o afacere de familie pentru un fost senator de Iasi si sotia acestuia @ Primaria a ajuns o vaca de muls pentru aceasta familie, care nu are nicio problema in a continua ilegalitatile  

O intreaga localitate a ajuns sa fie subjugata de familia unui fost senator de Iasi. Comuna ieseana Strunga a ajuns sa fie mostenirea de familie a sotilor Sorin si Mariana Lazar in ultimii ani, insa modul prin care acestia au reusit sa puna mana pe Primarie si sa isi faca de cap cu banii publici este strigator la cer.

Fostul primar Sorin Lazar a fost urmat la conducerea Primariei chiar de sotia sa, Mariana, dupa ce a ajuns senator in Parlamentul Romaniei. Dupa ce si-a facut de cap din banii Primariei si chiar a fost condamnat de instantele de judecata pentru abuz in serviciu, Lazar s-a retras subtil din politica.

Nu a mai avut cum sa prinda vreun loc pe listele pentru Parlament in conditiile in care a fost condamnat de doua ori pentru faptele savarsite, insa a gasit pe cineva sa ii ia locul. In perioada 2008 – 2009, Sorin Lazar, in calitate de primar si ordonator principal de credite, fara existenta unui angajament legal, a dispus aprobarea, fara nicio baza legala, a platii a peste 10.000 lei, cu titlul de onorariu participare la licitatie catre trei persoane, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru executia unor lucrari de reparatie a drumurilor din localitate. Practic, a dat bani cu dedicatie, ceea ce a ajuns sa faca acum si sotia acestuia.

Citeste si : Judecatorii au decis! Un faimos senator PSD din Iasi a fost condamnat definitiv

De cand a ajuns sotia sa, Mariana, la varful institutiei locale din Strunga, situatia nu s-a schimbat cu nimic. Aceasta se pare ca a ajuns acum sa continue "traditia" lasata de sotul sau si isi face de cap pe banii Primariei.

Un raport al Curtii de Conturi a scos la iveala o serie de detalii de-a dreptul scandaloase despre ceea ce se intampla in Primaria comunei Strunga. In Primarie au fost constatate abateri de peste 900 mii de lei si asta, doar pe parcursul anului 2016.

Cu alte cuvinte, in contabilitatea Primariei din Strunga a fost un adevarat haos, primarul invartind sumele dupa cum a crezut de cuviinta. Un caz aparte a fost cel legat de taxale si impozitele colectate de la cetateni. Au fost incasate sume de peste 100.000 lei care nu au mai intrat in caseria Primariei si care au disparut subit, fara nicio explicatie.

"S-a constatat neevidentierea în conturile specifice de evidenta a obiectivelor de investitii finalizate si receptionate, împreuna cu toate cheltuielile angajate si decontate pentru realizarea acestora, abateri remediate partial în timpul actiunii de audit neînregistrarea debitului (reprezentând sume încasate de la contribuabili în perioada 2009-2014 si nedepuse în casieria unitatii), stabilit printr-o expertiza extrajudiciara în suma de 151.845 lei, pentru care au fost calculate foloasele necuvenite în valoare de 103.125 lei", se arata in raportul Curtii de Conturi.

Bani dati cu dedicatie

Mai mult, au iesit la iveala si detalii despre cum s-au derulat mai multe contracte in comuna. Primarul Mariana Lazar a ajuns chiar sa  ofere contracte cu o generozitate debordanta. A dat un contract privind intocmirea patrimoniului comunei la un pret mult prea piperat, fara sa tina cont de criteriul ofertei cele mai mici. Ba chiar, si-a facut de cap si in ceea ce priveste intretinerea drumurilor din comuna.

"Cu privire la modul de atribuire si administrare a contractului nr. 563/17.02.2016 în vederea reevaluarii patrimoniului comunei Strunga: atribuirea contractului realizându-se la un pret superior celorlalte oferte primite, încheierea contractului cu clauze diferite fata de cele ofertate în privinta termenului de executie a serviciilor, nerespectarea graficului de plata a contractului, fiind efectuate plati în avans în suma de 14.760 lei.  S-au constatat abateri cu privire la modul de derulare a contractelor de întretinere cu material pietros a drumurilor comunale încheiate în perioada 2014-2016: angajarea de cheltuieli si efectuarea de plati în mod nejustificat (servicii de transport si împrastiat piatra decontate de unitate, în conditiile în care serviciile respective trebuiau asigurate de catre prestator în baza contractelor încheiate si a ofertelor aferente", se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

Citeste si : Un parlamentar infractor a dat tunul vietii in comuna unde sotia este primar – FOTO

Comentarii
  • Asa e si la Mogosesti-Iasi. Primarul Maftei impreuna cu fii-su-viceprimar rad tot prin sat. Dupa ce cu ani in urma au luat Caminul cultural construit de oamenii comunei , a impinzit satul cu magazine, si-a facut acasa o vila cu fonduri europene ca pensiune si peste 2 ani devine proprietar.
    In hartiile Primariei e haos
    Cat despre neamuri si vecini i-a bagat pe toti la loc caldut

Adauga un comentariu