Actualitate

Socant! Bojdeuca lui Creanga putea fi salvata. Sefii MLR au refuzat sa faca proiectul

Publicat: 06 iul. 2016
1

@ Alesii judetului au pus tunurile pe cei responsabili de situatia deplorabila in care a ajuns Bojdeuca lui Creanga din Ticau @ Casa scriitorului a ajuns o ruina si risca sa se prabuseasca in orice moment peste turistii care o viziteaza @ Desi ani la rand se puteau atrage fonduri pentru reabilitarea monumentului istoric, sefii Muzeului Literaturii au refuzat sa intocmeasca un asemenea proiect @ Actuala conducere a judetului ar trebui sa ia urgent atitudine, pentru a nu pierde definitiv cel mai important simbol al Iasului

Situatia jalnica in care a ajuns Bojdeuca din Ticau a scriitorului Ion Creanga a ajuns si la urechile sefilor judetului. Dupa ce conducerea Muzeului Literaturii Romane (MLR) Iasi a dormit in papuci ani la rand si nu a miscat un deget pentru refacerea imobilului, consilierii judeteni au luat atitudine. Casa in care Creanga a scris operele care au bucurat generatii intregi de copii a ajuns o ruina, fiind la un pas sa se prabuseasca. La cea mai mica ploaie, apa se infiltreaza in interior, peretii au inceput sa se crape, iar cerdacul sa o ia la vale.

„Nu am stiut de situatia de acolo, dar daca lucrurile se prezinta in aceasta maniera si au aparut probleme de siguranta, de conservare ale Bojdeucii, atunci se impune o expertiza ampla, pentru a se vedea o evaluare a costurilor. Este un simbol al orasului, al judetului si chiar a intregii Moldove si avem obligatia sa nu il lasam in paragina”, a precizat Daniel Minciuna, consilier judetean PNL. Un alt consilier judetean a cerut ca si alte monumente ale Iasului sa fie reabilitate de urgenta, pentru a nu ajunge in situatia Bojdeucii.

„Înainte de a vorbi despre cazul special al Bojdeucii din Ticau, vreau sa spun ca noi toti, întreaga comunitate din judetul Iasi, ar trebui sa ne îngrijim de cei trei piloni importanti ai vietii noastre: sanatatea, educatia si cultura! Fiecare dintre noi, si în mod special cei raspunzatori de bunul mers al societatii, anume cei alesi în diferitele structuri judetene sau municipale. Daca ne referim strict la patrimoniul cultural, poate nu ar trebui sa uitam de alte obiective la fel de dragi noua, cu care ne mândrim, dar despre care uitam de multe ori. Ma gândesc la Muzeul de Istorie Naturala, cel mai vechi muzeu din Moldova, a carui cladire din centrul dulcelui târg al Iesilor sta sa se prabuseasca sub privirile noastre”, a spus arheologul Vasile Cotiuga, ales judetean PNL. Acesta a aratat ca, intreg Consiliul Judetean trebuie sa gaseasca o solutie urgenta pentru ca locuinta lui Creanga din Ticau sa nu ajunga de tot o ruina.

„Referitor la Bojdeuca din Ticau, care, prin Muzeul Literaturii Române, este în grija Consiliului Judetean, vreau sa cred ca ea este în atentia acestuia si ca deja s-au facut pasi spre a îmbunatati situatia. Din pacate, fiind la început de drum, noua conducere a CJ nu poate sa ia act de cele prezentate de dumneavoastra, iar în nume personal, în calitate de consilier judetean, nu pot decât sa va multumesc ca aduceti în atentia noastra aceste probleme, despre care, ca specialist, le cunosteam. Sunt convins ca, odata pusa pe roate noua structura a CJ, si ma refer la comisiile de specialitate, vom demara toate procedurile pentru a oferi posibilitatea specialistilor în conservare si restaurare sa se opreasca si asupra acestui templu al culturii noastre nationale. Si, din pacate, nu doar Bojdeuca are nevoie de ajutorul nostru!”, a continuat Vasile Cotiuga.

Conducerea MLR a dormit in papuci

Strigator la cer este faptul ca sefii MLR aveau cunostinta de proiecte privind atragerea fondurilor europene pentru reabilitarea monumentului, insa ani la rand au preferat sa taie frunze la caini si sa se uite cum casa lui Creanga se prabuseste incet dar sigur. Culmea, dupa ce reporterii BUNå ZIUA IASI au semnalat problema, sefii MLR s-au trezit si ieri au trimis echipe de muncitori care sa se ocupe de intretinerea cladirii.

„Sunt prevazute sume alocate pentru reparatii anuale, dar acestea sunt mici si nu acopera o reabilitare completa a acestui edificiu cu valoare culturala si istorica. Tocmai din aceasta cauza, Directia de Proiecte din cadrul Consiliului Judetean a prevazut, inca de la inceputul acestui an, reabilitarea pe un program Operational Regional din 2017. Suma necesara reabilitarii nu a fost prevazuta in bugetul MLR si de aceea s-a ajuns la fondurile europene„, a mentionat Alin Aivanoaei, consilier judetean PMP si fost vicepresedinte al Consiliului Judetean.

Citeste si:  Scene de scandal in cel mai vizitat loc din Iasi. Imaginile sunt de groaza – GALERIE FOTO

Comentarii
Adauga un comentariu