Eveniment-Social

SOCANT. Detalii de groaza despre cel mai vizitat loc din oras. A fost abandonat cu buna stiinta – FOTO

Publicat: 21 mart. 2017
@ Locul din Iasi unde vin cei mai multi turisti romani si straini nu mai valoreaza nimic @ Desi are o importanta uriasa pentru istoria culturala a intregii tari, locul respectiv a ajuns o ruina @ Pana si valoarea de inventar a acesteia a fost trecuta in bataie de joc @ Proiectul de refacere a fost abandonat in totalitate de toti factorii de decizie
 
Cel mai vizitat loc din Iasi si probabil cel mai cunoscut monument al intregii regiuni a Moldovei a ajuns sa fie tratat intr-o totala bataie de joc de autoritati. Cei care ar trebui sa se ocupe de intretinerea si functionarea acestui loc, de gestionarea sa si de atragerea turistilor nu s-au mai omorat cu firea, iar monumentul istoric a fost lasat in paragina. Celebra Bojdeuca din Ticau, locul unde a trait scriitorul Ion Creanga, nu mai reprezinta nimic pentru autoritatile iesene.

Citeste si : Scene de scandal in cel mai vizitat loc din Iasi. Imaginile sunt de groaza – GALERIE FOTO

Bojdeuca scriitorului mai are un pas si se darama. Casa in care a locuit cel care a incantat cu povestioarele sale generatii intregi de copii a devenit o adevarata ruina. Investitiile in reabilitarea cladirii mai au de asteptat, iar cei care ar trebui sa se ocupe de acest lucru nu dau nici un semn. Toate aceste detalii au facut ca si valoarea acestui simbol al iesenilor sa ajunga sa nu mai reprezinte nimic. 
 

In documentele interne ale judetului Iasi, imobilul ce adaposteste Bojdeuca din Ticau valoareaza 9.996 lei. Nu s-a tinut cont de importanta istorica a cladirii, nu s-a tinut cont nici de beneficiile pe care aceasta le aduce Iasului. In evidentele contabile apare aceasta suma ridicol de mica, de aproape 10.000 lei pentru cladirea de 38 metri patrati dobandita in anul 1990 de autoritatile judetene. Cel mai vechi muzeu din intreaga tara pare ca nu mai reprezinta nimic. Nici pentru capii judetului Iasi, nici pentru Muzeul Literaturii Romane si nici pentru cei care se bat cu pumnul in piept ca salvatori ai culturii iesene.

De altfel, Bojdeuca din Ticau a fost lasata in paragina in ultimii ani de zile, imobilul fiind intr-un real pericol de prabusire. Daca expozitia permanenta din interior are o valoare de 1,3 milioane de lei, iar gardul din jurul propritatii are o valoare de 16.400 lei, cladirea simbol pare ca a ajuns o ruina. Faptul ca nu s-a investit deloc in reabilitarea cladirii face ca aceasta sa se degradeze, iar valoarea sa sa scada pe zi ce trece. 
 

Bojdeuca a fost abandonata
 
Ani la rand nu s-a investit un leu in reabilitare. In ultima vreme, cladirea s-a degradat intr-un hal fara de hal. La cea mai mica ploaie, camerele se umplu de apa, lucru care pericliteaza obiectele din interior. Cerdacul din spate sta sa cada sub greutatea turistilor, iar peretii casei s-au crapat intr-un mod halucinant.

Toate acestea s-au petrecut in mandatul de sef al MLR al scriitorului Dan Lungu, ajuns acum senator in Parlamentul Romaniei. In patru ani acesta nu a bagat un leu, nu a facut nici un proiect care sa duca la salvarea Bojdeucii. Actuala conducere a judetului a incercat apoi marea cu sarea si a demarat o procedura de reabilitare a cladirii, care insa a murit si aceasta. 

Citeste si : SPECTACULOS! Cel mai vizitat LOC din Iasi, TRANSFORMAT radical, cu jumatate de milion de euro. Iata detalii in PREMIERA
 

Initial a fost declarata o firma castigatoare pentru realizarea proiectului tehnic. Societatea Aduro Impex SRL a primit aceasta sarcina, pentru 178.000 lei, proiectul final de reabilitare presupunand alocarea a aproape jumatate milion de euro. Numai ca lucrurile s-au impotmolit dupa ce proiectul a fost respins de Comisia Zonala a Monumentelor. De la bun inceput au fost neclaritati cu privire la proiectul de reabilitare. Motivele au fost legate de faptul ca s-au inregistrat o serie de erori, inclusiv la benificiar fiind trecuta Primaria municipiului Iasi si nu Consiliul Judetean.

Mai mult, reprezentantii firmei SC Aduro Impex SRL nu au venit la Comisia Zonala a Monumentelor pentru a reface greselile. In acest context, dorinta celor de la judet de a reface cladirea pe fonduri europene pare a nu mai fi posibila. Bojdeuca are anual mai multi vizitatori decat toate celelalte obiective aflate sub gestionarea Muzeului Literaturii Romane Iasi la un loc. Asta nu a insemnat insa nimic pentru sefii administratiei judetene. 
 

Proiectul initial prevedea refacerea acoperisului, peretilor si podelelor, toate in stare avansata de degradare. De asemenea, si curtea interioara, amfiteatrul existent si imprejmuirea locatiei, sunt alte obiective ce trebuie refacute. In plus, avand in vedere ca in zona exista versant, acesta trebuie consolidat. Dar cum lucrurile s-au impotmolit, iar toate autoritatile implicate au dormit pe ele, Bojdeuca lui Creanga, a fost lasata sa se darame. 


loading...

Comentarii
Adauga un comentariu