National

SOCANT. Preoti din Romania caterisiti pentru trafic de droguri, adulter si frauda

Publicat: 24 iun. 2016
1
Caz socant in Constanta, unde 19 duhovnici de la Arhiepiscopie au fost dati afara pentru ca au incalcat regulile. Si nu oricum, ci facand trafic de etnobotanice, deturnare de fonduri, detinere de arma sau adulter, printre altele. Mai multi preoti care slujeau la biserici din Constanta au fost „retrogradati” din functii dar, cu toate ca nu mai au calitatea de „preoti slujitori ai Bisericii Ortodoxe Romane”, unii dintre ei continua sa oficieze slujbe, inselandu-i pe credinciosi, dupa cum a informat Arhiepiscopia Tomisului.
„Mai multi clerici au fost caterisiti si depusi din treapta. Desi nu mai au calitatea de preoti slujitori ai Bisericii Ortodoxe Romane, unii dintre acestia continua sa oficieze slujbe religioase, inseland astfel constiinta religioasa a credinciosilor, care apeleaza la ei necunoscand adevarata lor situatie canonica”, se arata in comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului, care avertizeaza ca, astfel, exista riscul aparitiei unor secte sau schisme, ce pot genera tensiuni religioase in comunitatile de credinciosi.
Pe lista pusa la dispozitie de Arhiepiscopia Tomisului se regasesc 19 preoti care au fost caterisiti. Printre acuzatiile care li se aduc acestora se regasesc fapte „lumesti'”, multe dintre ele fiind drastic pedepsite de Codul Penal, dar si unele nedemne de un purtator al sutanei.
Printre acestea:
– vanzare de substante etnobotanice,
– indeltnicirea cu afaceri potrivnice chemarii preotesti,
– gestionarea incorecta, in interes propriu, a unitatii bisericesti in care a slujit, producand daune financiare de 272.440,06 lei,
– provocare de tulburare si dezbinare in parohie,
– neglijarea familiei si a datoriilor fata de aceasta, comportament deosebit de violent fata de sotie,
– parasirea familiei si a parohiei, mutarea la domiciliul altei femei, cu care traieste in pacatul preadesfranarii,
– adulter, desfrau si curvie,
– detinere de arma, contrar demnitatii preotesti (chiar cu detinerea autorizatiei ‘civile’ de port-arma),
– savarsirea Sfintei Liturghii si Impartasirea dupa ce a consumat medicamente (conform propriei declaratii),
– adulter (sotia l-a parasit, iar el a intrat in relatie cu o alta femeie pe care a lasat-o insarcinata si ulterior a determinat-o sa avorteze).
Adauga un comentariu