Eveniment-Social

Socant. Primariile din judet au fost aproape de colaps. Totul s-a decis in birourile din Consiliul Judetean

Publicat: 08 nov. 2017
Editia PDF
11 Oct. 2019

@ Disputa incredibila in Consiliul Judetean Iasi @ Impatirea unei sume de cinci milioane lei pentru localitatile iesene a provocat un scandal urias printre alesii judetului @ Conducerea institutiei a fost acuzata de alocarea discrectionara a banilor @ Criteriul promovat de Executivul CJ a starnit un adevarat razboi in plenul institutiei

Alocarea unei sume de cinci milioane de lei catre localitatile iesene a provocat o disputa inimaginabila printre alesii judetului. Totul a plecat de la decizia conducerii Consiliului Judetean de a aloca fondurile dupa un criteriu socant. Practic, banii urmau sa fie alocati dupa criteriul privind suprafata fiecarei localitati si nu dupa populatie, lucru care a starnit numeroase nemultumiri printre consilieri.

Plenul CJ a discutat un singur proiect de hotarare privind propunerile de repartizare pe unitatile administrativ – teritoriale din judetul Iasi a influentelor asupra procentului de 20 la suta din cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de functionare.

Conform algoritmului calculat de CJ, banii urmau sa fie impartiti pentru 99 la suta suprafata si doar 1 la suta populatie. Calculul respectiv facea ca de suferit sa aiba municipiile si orasele din judet, dar si comunele cu populatie numeroasa.

Citeste si : Consilieri judeteni din Iasi surprinsi in ipostaze incredibile. Seful CJ a plecat de frica din cladire

"Este adevarat ca sunt primarii care vor spune ca nu este corecta impartirea, dar avem primarii in judet sarace, primarii care nu au incasari. Eu sustin acest procent de 99 la suta suprafata si 1 la suta populatie. Toate comunele din jurul municipiului Iasi dispun de fonduri pentru a cofinanta proiectele pe care le au. Nu cred ca este un esec ca am semnat pentru reabilitarea a 260 kilometri de drumuri judetene. Voi mai aduce in continuare bani pentru lucrari la drumuri", a spus Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Replica presedintelui Maricel Popa a fost taxata de ceilalti consilieri judeteni. Alin Aivanoaei, liderul de grup al consilierilor judeteni PMP a mentionat ca razboiul pe care presedintele Maricel Popa il poarta cu primarul Mihai Chirica se rasfrange asupra tuturor comunitatilor din judet. Alin Aivanoaei a aratat ca decizia luata de Executiv putea bloca investitiile in cadrul comunitatilor mari.

"Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, se încapatâneaza sa ne arate ca municipiul Iasi nu este în judetul Iasi! Ceea ce s-a întâmplat în sedinta de Consiliu Judetean când Maricel Popa a supus la vot un proiect de hotarâre prin care sumele ce revin judetului Iasi din cotele defalcate de TVA sa fie împartite dupa o formula fara logica, fundament si perspectiva în dezvoltare, mai exact 1 la suta în functie de populatie si 99 la suta în functie de suprafata de teren, este de neacceptat. Propunerea initiata în plenul CJ ne doveste într-un mod convingator faptul ca PSD si ALDE guverneaza local într-un mod haotic, deciziile lor putând fi percepute ca un atentat la siguranta locuitorilor din municipiile, orasele si comunitatile urbane cu un numar foarte mare de locuitori. Formula de redistribuire, pe care majoritatea PSD – ALDE – UNPR dorea sa o impuna, sustine doar comunitatile care au suprafete mari de izlazuri!", a spus Alin Aivanoaei, liderul grupului de consilieri judeteni PMP.

Citeste si : Scandal urias in CJ Iasi. La mijloc sunt 16 milioane de euro

Sumele s-au schimbat din mers

Dupa cateva zeci de minute de parlamentari, alesii judetului au cazut de acord sa schimbe formula de calcul. Alin Aivanoaei a propus ca in loc de 1 la suta pentru populatie, suma sa ajunga la 20 de procente, iar restul de 80 la suta sa fie atribuit pentru suprafata. Acesta a aratat ca inca de pe vremea fostului presedinte de CJ, Lucian Flaiser, s-a mers pe formula de redistribuire a sumelor din cotele defalcate de 40 la suta populatie si 60 la suta suprafata de teren, decizie care a functionat echitabil pentru toate comunele judetului, creând un echilibru. Liderul PMP a precizat ca Maricel Popa a demonstrat ca este mai importanta satisfactia personala în competitia orgoliilor decât bunastarea iesenilor.

"Un presedinte de CJ care propune proiecte în defavoarea localitatilor din judetul sau este de neacceptat. Am propus un amendament la proiect de revenire la formula de redistribuire a anului 2016 deoarece, coroborat cu ceea ce Guvernul îsi propune prin modificarea Codului Fiscal, ar fi pus într-o dificultate totala unitatile administrativ-teritoriale din judetul Iasi. În final, proiectul a fost votat cu amendamentul propus de mine, ca redistribuirea sa se faca 20 la suta în functie de populatie si 80 la suta în functie de suprafata de teren, salvând într-o oarecare masura sansa comunitatilor urbane de a putea dezvolta proiecte", a mai precizat Alin Aivanoaei, liderul consilierilor judeteni ai PMP.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit