Magazin

SOCANT. Sangele supravietuitorilor EBOLA, VANDUT pe PIATA NEAGRA

Publicat: 18 sept. 2014
1

Un tratament bazat pe sange colectat de la persoanele care au supravietuit infectiei cu Ebola este vazut ca ultima sansa de catre multi bolnavi disperati, in conditiile in care nu exista un medicament eficient si autorizat pentru virusul care provoaca febra hemoragica, scrie The Washington Post, citat de obiectiv.info

Un astfel de ser i-a fost administrat lui Rick Sacra, un doctor american care s-a contaminat cu Ebola in timp ce ingrijea bolnavii din Africa de Vest. Serul care i-a fost injectat lui Sacra a fost elaborat din sangele lui Kent Brantly, medicul care s-a vindecat dupa ce a fost repatriat si a primit medicamentul ZMapp la Spitalul Universitar din Atlanta.

Citeste si INGRIJORATOR. Ebola a provocat mii de decese. Care sunt cele mai afectate tari

Exista o justificare medicala pentru a folosi sangele supravietuitorilor infectiei cu Ebola drept tratament: fluidul contine anticorpi generati de sistemul imunitar in timpul luptei cu virusul. Eficienta anticorpilor este probata de insasi faptul ca pacientul a supravietuit.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) este insa ingrijorata de comertul ilicit cu sange de la supravietuitori: administrarea directa poate produce soc anafilactic (insuficienta circulatorie determinata de reactia alergica) si chiar moartea. De asemenea, exista riscul infectiilor cu alti virusi, cum ar fi HIV.

Citeste si Bill Gates, donatie record pentru vindecarea Ebola

Margaret Chan, directorul general al OMS, a declarat ca institutia sa va lucra cu guvernele nationale pentru a elimina contrabanda si pentru a crea un sistem sigur de colectare, stocare si utilizare sub control medical a sangelui provenind de la cei care au supravietuit in lupta cu boala.

Pe de alta parte, Associated Press relateaza ca William Pooley, sanitarul britanic care a invins Ebola, a calatorit in Statele Unite ale Americii pentru a dona sange care sa fie folosit in tratamentul unui american care inca se lupta cu boala.

Citeste si Stadion transformat in centru de tratament pentru bolnavii de Ebola

Numele acestuia din urma nu a fost dezaluit insa se stie ca Rick Sacra, cel care a primit deja ser bazat pe sangele lui Kent Brantly, se reface in Nebraska iar cei care se ocupa de evolutia starii sale de sanatate anticipeaza o recuperare completa.

Presa a semnalat insa ca un al patrulea american contaminat cu Ebola a fost repatriat, fara ca identitatea sa sa fie facuta publica.

Adauga un comentariu