Secretele istoriei

Societati si asociatii culturale din Romania

Publicat: 14 ian. 2014
Alaturi de Academie s-au organizat si au desfasurat o bogata activitate un numar impresionant de societati si asociatii culturale care au animat si dinamizat cele mai diverse domenii. 
Printre cele mai insemnate amintim: Societatea Junimea fondata la Iasi in 1863, Societatea culturala Ateneul Roman (Bucuresti, 1865), Societatea Filarmonica Romana (Bucuresti, 1868), Societatea pentru Fond de Teatru Roman (Deva, 1870), Astra (Sibiu, 1861), Liga Culturala etc. 
Vezi si Amintiri de la Junimea din Iasi, de George Panu  
S-au infiintat societati culturale ce aveau ca obiective promovarea unor domenii foarte specializate: Societatea de Arhitectura (Bucuresti, 1897), Societatea Scriitorilor Romani (Bucuresti, 1909) etc..
Pentru promovarea artelor si stiintelor s-au organizat in aceasta perioada colectii si muzee care au tezaurizat inestimabile valori culturale, materiale si spirituale. Datorita educatiei si gustului artistic rafinat al regelui Carol I si al reginei Elisabeta (Carmen Sylva ca poeta), familia regala a Romaniei a organizat o valoroasa colectie de arta, a patronat manifestarile artistice ale epocii, sprijinind si stimuland material talentele deosebite.
 In 1910 s-a organizat la Bucuresti primul muzeu de arta, care adapostea colectiile lui Anastase Simu. Tot acum s-a organizat Muzeul de Arta Veche Romaneasca, Muzeul de stiinte ale Naturii, Gradina Botanica din Bucuresti, Filarmonica si Opera.    


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit