Titlurile zilei

Șoferii nu vor mai avea acces în centrul Iașului! Noi reguli de circulație vor fi puse în aplicare. Primăria permite extinderea restaurantelor – FOTO

Publicat: 01 mart. 2021
Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt
Agenții economici din Iași au posibilitatea să-și extindă afacerea pe pietonalul de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Accesul autoturismelor va fi interzis pe o perioadă nelimitată

Primarul Mihai Chirica anunță că va închide bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt pe o perioadă nedeterminată. Edilul vrea să înființeze un traseu de promenadă. Circulația mașinilor va fi deviată spre arterele adiacente. Patronii de restaurante vor avea posibilitatea să extindă afacerile pe pietonal

Primăria Iași anunță noi modificări în traficul auto din Iași. O idee mai veche a primarului Mihai Chirica pare să capete contur. Astfel, pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt va fi extins spre Piața Unirii, urmând ca traficul auto să fie restricționat. Deocamdată, nu a fost lansată și data de la care vor intra în vigoare noile reguli.

„În contextul demersurilor făcute pentru extinderea zonelor pietonale în centrul istoric al Municipiului Iași, intenționez să pun în practică un proiect de închidere pe termen nelimitat a porțiunii de stradă cuprinsă între intersecția străzii I.C. Brătianu cu bulevardul Ștefan cel Mare și Piața Unirii. Prin această măsură se va realiza prelungirea firească a pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt spre Piața Unirii, legătura cu strada Lăpușneanu ducând la crearea unui traseu de promenadă cu efecte benefice pentru ieșeni, turiști și agenții economici din zonă. Sunt încredințat că această schimbare în peisajul urban va fi benefică pentru Iași, reflectând tendința europeană de a acorda spațiu de promenadă locuitorilor unei metropole, atât de necesar în contextul recâștigării bucuriei de a trăi într-un mediu curat”, transmite primarul Mihai Chirica.

Primarul s-a adresat agenților economici pe data de 26.02.2021. Pe de altă parte, șoferii nu s-au arătat mulțumiți de anunțul municipalității. Astfel, s-ar crea o supraaglomerare a bulevardului Independenței.

Primăria Iași cere patronilor de restaurante să-și dea acordul

Totodată, despre intenția municipalității au fost înștiințați și patronii din domeniul HoReCa, care activează în zona I.C. Brătianu. În această perioadă urmează să fie deschise alte două localuri, cu specific de alimentație publică. Edilul Iașului menționează că afacerile vor putea fi extinse pe pietonal.

„Din acest motiv, îmi doresc să vă exprimați părerea cu privire la această intenție a noastră și să analizați posibilitatea de a vă extinde afacerea pe noua arteră pietonală, în special în această perioadă a pandemiei cauzată de COVID-19, când condițiile sanitare impun măsuri restrictive pentru domeniul HoReCa. Mai mult decât atât, spațiul public eliberat de traficul auto va putea deveni scena unor manifestări artistice, târguri, evenimente de mare impact pentru comunitate, dinamizând astfel întreaga zonă, lucru care va contribui substanțial la creșterea afluenței clienților în magazinele, cafenelele, librăriile altor unități economice din proximitate”, a mai spus primarul Mihai Chirica, printr-o adresă transmisă agenților economici.

Pietonalul va fi extins și spre Palatul Culturii după ce va fi construit un pasaj subteran

Nu în ultimul rând, Primăria Iași intenționează să extindă actualul pietonal și spre Palatul Culturii. La finalul anului 2020 a fost comandat un studiu de fezabilitate pentru construirea unui pasaj subteran care să unească străzile A. Panu și Palat. În acest context, circulația tramvaielor ar urma să fie deviată prin subteran, iar vechea platformă va deveni pietonală.

„În acest caz se propune crearea unui aliniament continuu de promenadă dinspre str. Lăpușneanu, prin Piața Unirii, urmând bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt pe întreaga sa lungime, traversând str. A. Panu și având ca punct terminus Piața Palatului Culturii sau chiar Ansamblul Palas. În realizarea acestui deziderat se propune anularea intersecției semaforizate, inclusiv trecerea pentru pietoni de pe str. A. Panu, la nivelul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt și mutarea traficului auto în subteran. De asemenea, se propune și anularea căii duble de rulare tramvaie pe aceeași direcție str. A. Panu – str. Palat, între obiectivele de interes istoric și turistic Casa «Dosoftei» și Biserica «Nicolae Domnesc» și plasarea acesteia în subteran”, se arată în propunerea municipalității.

Pasajul va avea o lungime de 200 de metri.

Comentarii
 • Când veți face si parcări in zona accesibile ? La 5 lei cu parcometrele care nu dau rest numai patronii di primărie își permit.

 • Primarul vrea sa le faca loc de promenada extins la tiganii din centru. Intai sa construiasca ceva ….in speta tuneluri, pasarele si dupa nu are decat sa inchida. Da el nu….gazon frate atata stie.

 • Chirica închide tot Iașiul și fă crâșme. Pentru orice stradă închisă trebuie redus și impozitul pe masina! Fiecare primar cu nebunia lui!

 • Decizia nu poate fi doar a lui Chirica sau a patronilor de localuri. Aceasta „idee’ trebuie sa aiba variante/alternative reale si pentru conducatorii auto. Aici trebuie consultati toti iesenii prin vot. Faptul ca Chirica a ajuns iar primar nu-i o problema, asa cum a intrat in Primarie asa va si iesi. Nu putem admite grosolanii care sa ne afecteze pe toti iesenii. Mai putin ne intereseaza ca acum PNL vrea sa se punaa bine cu HORECA pentru ca a dat in judecata Guvernul. Oamemi buni, treziti-va si aruncati „sobolanii”!!!!!

 • Piticul asta amortit vrea stropit cu benzina nu cu iaurt! Înainte de a Închide străzi, întrebarea este câte alte străzi noi ai deschis in favoarea la ceea ce închizi sau intenționezi sa închizi? Câte locuri de parcare noi ai făcut, nu vorbim de furtul celor vechi și reamenajarea lor!
  Oligofrenul asta de Chirica încalcă legea, pentru ca nu a făcut dezbatere publica ci doar a mers sa strângă semnături de la comercianți! Acum doua zile când a anunțat ca Închide pana sus fundacul de la catedrala catolica, am spus ca va urma sa închidă Stefanul tot pana in colț la mama-mia.
  Nenorocitului asta ii trebuie data o lecție ca s-a pus stăpân pe străzi fără sa explice cum va fi înconjurat tot centrul când și așa ca ocoleam destul. Îți doresc sa mori curând și in chinuri Chirica!

 • Domnule primar care folositi masina institutiei la ora 10 seara pentru a merge la meci,
  Va intreb public, ce e cu nivelul acesta al impozitor pe locuinte ? Chiar nu avem nevoie de bani in orasul acesta ? Cu ce bani veti construi telegondolele ?
  Iata, sunt foarte multe masini in oras. Faptul ca vrei sa prelungiti promenada e foarte bun, ca oamenii abia asteapta sa se plimbe printre crâșmele de pe strada. Asa creste nivelul de cultura in orasul asta, sa aiba omul unde bea un paharut pe strada.
  Dar sa platim aceste sume ridicol de mici ca impozit pe locuinte e de neacceptat. Apa, curentul, gazul, carburantul, toate se aseaza la preturile lor decente. De ce impozitele pe locuinte sunt neglijate ??? Pentru ce nu dam banii astia necesari dezvoltarii capitalei Moldovei ? Cat mai asteptati ca sa pietruiti si bd Independentei ?

 • Daca iesenii au votat sa fie condusi de doi mafioti, Chirica si Alexe, trebuie sa suporte consecintele!
  Importante nu-s interesele majoritatii iesenilor, ci ale celor cu crasme.

 • Apropo, cum de s-a transformat de cateva luni Piata Unirii, zona pietonala, in parcarea celor de la crasma lui Chirica, „Cafeneaua Piata Unirii”, dar si hotelul Unirea?
  S-au mutat vasele alea cu plante si s-a creat un traseu pe langa bariere, smechereste. Masinile cu numerele B 318 PAA, IS 27 PET, IS 99 UNR (hotel Unirea), IS 51 CPU, IS 52 CPU (CPU = Cafeneaua Piata Unirii), IS xxx EMG etc sunt parcate zi de zi in zona pe unde ar trebui sa mearga doar pietonii.
  Piata Unirii era zona pietonala, dar prietenii lui Chirica fac ce vor in orasul asta.

 • O va face. Face ce vrea el. Și asta pentru că i s-au dat voturi, deși ne-a tăiat teii (asta nu se uită și nu se iartă), deși a adus rable de autobuze poluante din Vaslui în locul troleibuzelor, deși e corupt, deși e mafiot imobiliar, deși nu avem spații verzi, parcări, fluiditate în trafic. Și multe alte păcate.
  Nu pot decât să îmi doresc ca fiecare, dar fiecare persoană afectată de consecințe să fie dintre cei ce l-au votat.
  Locuitorii din blocul Cina, rămași fără acces auto. Locuitorii din toate blocurile din jur, cu muzica și zgomotul farfuriilor de la cârciumi, cu pișații bețivilor pe ziduri rețeta hrubelor de la cub, toți șoferii care circulau pe acolo și care vor trebui să se inghesuie altundeva: sper să fiți votanții acestui țărănuș arogant care ne fură și ne face de rușine. Un socialist afirmat, revopsit liberal spre cinstea eternă a marelui partid brătienesc.
  Da’ noi, ceilalți, ce vină avem ?

 • Nea chirica creste incasarile bravo !!!
  * smart parking ai auzit
  * de fluidizarea traficului ai auzit
  * cu cat vrei sa te mai imbogatesti mai gandeste te si la noi soferii

 • Ăștia cu autovehiculele au înnebunit lumea. Autovehiculele nu au ce căuta în centrul orașelor. Ar trebui interzise și în apropierea Grădinii Botanice, Parcul Copou, etc. Miscati-va hoiturile pline de grăsime și pe jos. Nu v-ați născut cu mașina la fund. Mersul pe jos este foarte sănătos. Nu spun sa mergeți zeci de kilometri zilnic, ca amărâții de copii care se chinuie sa invete sau ca alți oameni care nu au bani de navetă. Dar 10 km îi puteți merge zilnic și nu va vor face rău. Dimpotrivă!

 • Să facă ceva și cu teii din Păcurari, sau uscat mulți să pună niște arbuști care merg în șes, avem instituții, de specialitate,

 • Bravo domnule primar, sperăm la cît mai multe străzi închise circulației auto,poate așa învață prostalanii sa folosească bicicletele.

 • Mai lasati masinile, lesinatilor. Ati umplut orasul cu rable cancerigene. Hai sa facem altfel atunci, n-ai euro 6, nu circuili. Ce spuneti de asta? Ati distrus placerea de a circula pe Copou cu tigaile voastre de calici. Ca sa stiti si voi, cine polueaza e un calic. Mars pe jos ca nici nu mai pot deschide geamurile din cauza voastra.

 • Mai lasati masinile, lesinatilor. Ati umplut orasul cu rable cancerigene. Hai sa facem altfel atunci, n-ai euro 6, nu circuili. Ce spuneti de asta? Ati distrus placerea de a circula pe Copou cu tigaile voastre de calici. Ca sa stiti si voi, cine polueaza e un calic. Mars pe jos ca nici nu mai pot deschide geamurile din cauza voastra.

 • Bai astia cu bicicletele, duceti-va voi copii la scoala sau gradinita cu bicicleta trogloditilor!

 • Te vei duce și tu la pușcărie Chirica, și chiar îți doresc câțiva anișori pe acolo! In ziua in care vor anunța ca te-au săltat am sa merg sa beau și sa ma distrez la mormântul lui tactu

Adauga un comentariu