Magazin

Soia, UIMITOR de buna pentru sanatatea ta

Publicat: 23 mart. 2014
1

Proteinele din soia sunt singurele proteine vegetale comparabile cu proteinele animale, caci contin toti aminoacizii esentiali. Soia este un aliment recomandat pentru menopauza, prevenirea accidentelor vasculare cerberable, a cancerului de san si de prostata. Ce beneficii pentru sanatate are soia, cum o poti consuma si cum trebuie sa o cumperi pentru a profita de toate calitatile sale.

Soia este bogata in izoflavone, care intarzie si previn oxidarea si neutralizeaza radicalii liberi ce deregleaza functionarea celulelor si le accelereaza imbatranirea. In cantitate egala, soia contine mai multe proteine de fier decat carnea de vita, mai mult calciu decat laptele si mai multa lecitina decat ouale.

Citeste si: Cateva trucuri utile despre alimentele pe care le consumi

Soia este cultivata in China de 13.000 de ani. Este una dintre primele plante folosite in alimentatie, planta pe care chinezii au numit-o “carne vegetala”. In Europa, soia a fost adusa de botanistul german Engelvert Kempferl spre 1690, dar a inceput sa fie cultivata pe suprafete mari abia la inceputul secolului al XX-lea. Cei mai mari producatori de soia sunt Statele Unite, Brazilia si Argentina.

Soia pentru cancer
Soia este bogata in izoflavone, hormoni vegetali sau fitostreogeni care ar putea preveni cancerul de origine hormonala. Potrivit studiilor, consumul de soia reduce riscul de cancer la san si de prostata. actiunea acestor subtsnate nu este pe deplin cunoscuta, deci trebuie sa fiti pridenti in consum. Ca masura de precautie, medicii nu recomanda suplimentele alimentare care contin fitoestrogeni femeilor cu antecente familiale sau personale de cancer la san.

Citeste si: Greu de crezut: Care era alimentul preferat al romanilor, acum 300 de ani

Soia pentru menopauza
La anumite femei, consumul de soia poate reduce simptomele menopauzei. Asta petru ca izoflavonele sunt substante similare estrogenilor, acre compenseaza caderile hormonale. Scad astfel in intensitate bufeurile. Izoflavonele limiteaza si riscul aparitiei osteoporozei, actionand direct asupra celulelor osoase.

Soia pentru colesterol si hipertensiune
Izoflavonele scad colesterolul rau si hipertensiunea. Ele previn formarea placilor de aterom (depunerile de grasime din artere), responsabile de accidentele vasculare.

Soia pentru slabire
Soia contine 40% proteine si putine calorii. Ea nu ingrasa si te ajuta sa obtii o senzatie de satietate, limitand pofta de mancare dintre mese. Soia poate fi inclusa cu succes intr-un regim hiperproteinat.
sursa: cuardemiere.ro

Tags:
Adauga un comentariu