Stiri si curiozitati

Soldatii de elita ai lui Iustinian

Publicat: 08 ian. 2015
3

Manuscrisele medievale spun ca Iustinian ridica initial aceasta constructie cu rol de fortareata militara, avand in vedere dorinta sa de a apara un punct de maxima importanta strategica de la marginea imperiului sau, destul de expus atacurilor triburilor barbarilor sarazini. Pentru realizarea constructiei si asigurarea protectiei, Iustinian isi instaleaza aici „cea mai buna garnizoana” (cum consemneaza in scrierile sale unul dintre generalii imparatului) – adusa din Dacia, de la nordul Dunarii, zona care facea parte din teritoriile cucerite de Iustinian. Membrii acestei garnizoane faceau parte din populatia geto-daca, iar urmasii celor asezati aici, in Sinai, vor constitui un trib, o comunitate care pentru sute de ani isi va pastra limba, portul si obiceiurile valahe.

Vezi si Controversata Teodora, sotia imparatului Iustinian

Conform manuscriselor, „Iustinian a stramutat un numar de 100 de soldati, originari din Valahia, impreuna cu familiile lor, asigurandu-le case in afara manastirii pentru a locui, dar in acelasi timp pentru a strajui manastirea si a-i apara pe calugari”. Alegerea nu este intamplatoare, de vreme ce vitejia dacilor era renumita, fiind stiut faptul ca unitatile militare romane, in componenta carora intrau osteni geto-daci, erau de neinfrant.

Vezi si Scurt istoric al vizigotilor

Iustinian se mandrea cu acesti soldati, avea incredere in ei, ii cunostea foarte bine si recunostea ca erau din acelasi neam cu el, adica originari din Dacia Mediteraneea, pe care el insusi o numea „prea fericita noastra patrie” (imparatul Iustinian avea origini daco-trace, era cunoscut pentru evlavia lui, iar in timpul domniei sale a dus o campanie asidua pentru raspandirea crestinismului, alaturi de sotia lui, imparateasa Teodora). Cei 100 de „colonisti” geto-daci trimisi de Iustinian au avut ca misiune, in prima faza, zidirea manastirii. Din mainile lor a rezultat un adevarat colos din piatra, zidit si pastrat aproape in forma initiala pana in zilele noastre, potrivit revistamgazin.ro.

Adauga un comentariu