Info Turism

Solstiţiu de vară 2020. Care sunt efectele fenomenului astronomic

Publicat: 17 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Solstiţiu de vară 2020. Care sunt efectele fenomenului astronomic
sanziene

Solstiţiul de vară 2020 va debuta anul acesta sâmbătă, la ora 21:43. Ziua de 20 spre 21 iunie va fi cea mai lungă din an şi va marca, în acelaşi timp, începutul verii astronomice. Fenomenul astronomic are efecte şi asupra oamenilor, aceştia fiind mai irascibili, mai anxioşi sau mai depresivi şi pot avea dificultăţi de atenţie.

Cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui şi de axă de rotaţie a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului se numesc, în astronomie, solstiţii.

Solstiţiu de vară 2020. Efectele fenomenului astronomic

Denumirea de solstiţiu provine din limba latină şi înseamnă „soarele oprit”. Acest fenomen astronomic este posibil doar datorită inclinaţiei axei terestre, care determină alternanta anotimpurilor.

Solstiţiul de vară este şi cea mai lungă zi din an, mai exact 15 ore şi 32 de minute, iar durata nopţii este de doar 8 ore şi 28 de minute. În jurul datei de 21 iunie (cel mai adesea), sau 22 iunie, în emisfera nordică are loc solstiţiul de vară, adică începutul verii astronomice. Însă, solstiţiul de vară 2020 va avea loc pe 20 iunie la ora 21:43. În această zi, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă.

“Solstiţiul de vară ne anunţă întotdeauna care zi din an este cea mai lungă, pentru că soarele atinge înălţimea cea mai mare pe cer şi ca atare în timpul zilei descrie un arc pe cer foarte mare. Cu alte cuvinte, durata zilei pentru această zi este cea mai mare din an. Solstiţiul de vară marchează începutul verii astronomice. La această dată, razele soarelui cad perpendicular pe Tropicul Racului, ceea ce înseamnă ca emisfera nordică, cea în care ne aflăm şi noi, primeşte cea mai mare cantitate de lumină şi căldură de la soare”, spune Simona Dobre, muzeograf la Planetariul din Constantă.

În emisfera sudica are loc solstițiul de iarnă

Simultan, în emisfera sudică, are loc solstiţiul de iarnă, adică începutul iernii astronomice, atunci când înălţimea Soarelui deasupra orizontului şi intervalul diurn sunt minime.

După solstiţiul de vară, ziua va începe să scadă progresiv, timp de şase luni, până la solstiţiul de iarnă din 21 decembrie. Dacă în emisfera nordică asistăm la acest fenomen astronomic, în emisfera sudică a Pământului, fenomenul se desfăşoară exact invers. Aceste două fenomene astronomice au efecte şi asupra populaţiei. Potrivit cercetărilor, în perioada solstiţiului de vară, oamenii sunt mai irascibili, mai anxioşi sau mai depresivi şi pot avea dificultăţi de atenţie.

Tradiţii şi obiceiuri legate de solstiţiul de vară 2020

De obicei, solstiţiul de de vară este asociat cu diverse tradiţii populare în întreaga lume, la noi fiind asociat, adesea, de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor că Sânzienele sau Drăgaica.

În credinţă populară, se spune că energia solstiţiului de vară este o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului, oamenii obisnuid adesea în pragul acestui fenomen astronomic să se îmbăieze în lacuri sau râuri deoarece scăldatul are un efect curativ, dar constituie şi un ritual de renaştere.

În unele regiuni din ţară, se obişnuieşte practică spălatului cu roua adunată în ajunul solstiţiului deoarece este un ritual de frumuseţe. De asemenea, spălatul cu ierburi în noaptea solstiţiului reprezintă o cură de refacere a sănătăţii.

Pentru că solstiţiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, fetele nemăritate lasa afară coroniţele împletite din aceste flori, iar dacă dimineaţa sunt acoperite cu rouă, domnişoarele vor facă nunta în vara. De aemenea, conform tradiţiei, coroniţele aşezate sub perna în noaptea de 23 spre 24 iunie, le ajuta pe fete să-şi vadă în vis viitorul mire.

Solstiţiu de vară 2020. Când este cea mai lungă zi din an în perioada 2021 – 2030

În următorii ani, fenomenul astronomic va avea loc după cum urmează:

Solstiţiu de vară 2021 – 21 iunie, ora 04:24;
Solstiţiu de vară 2022 – 21 iunie, ora 09:14;
Solstiţiu de vară 2023 – 21 iunie, ora 14:58;
Solstiţiu de vară 2024 – 20 iunie, ora 20:51;
Solstiţiu de vară 2025 – 21 iunie, ora 02:42;
Solstiţiu de vară 2026 – 21 iunie, ora 08:24;
Solstiţiu de vară 2027 – 21 iunie, ora 14:11;
Solstiţiu de vară 2028 – 20 iunie, ora 20:02;
Solstiţiu de vară 2029 – 21 iunie, ora 01:48;
Solstiţiu de vară 2030 – 21 iunie, ora 07:31.

Adauga un comentariu