Economic Local

Soluția inedită găsită de Primăria Iași pentru respectarea distanțării sociale în stațiile de autobuz și tramvai – FOTO

Publicat: 23 mai 2020

Autoritățile locale din Iași au găsit o soluție inedită pentru respectarea distanțării sociale în stațiile de transport public. Odată cu reluarea circulației de către Compania de Transport public la capacitate normală, în stații au fost imprimate tălpi aflate la distanțe egale de minimum un metru pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2

Primăria municipiului Iași a găsit o soluție inedită pentru respectarea distanțării sociale în stațiile de transport public. Având în vedere trecerea la starea de alertă, încă de pe data de 18 mai, Compania de Transport Public Iași a luat mai multe măsuri de siguranță pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2. Printre altele, stațiile de tramvai și autobuze ale CTP Iași au fost marcate cu însemne (marcaje cu vopsea) în vederea păstrării distanțării sociale de minimum un metru între călători. Acești „pași” au fost imprimați în toate stațiile de autobuz și peroanele pentru tramvai. Chiar și în interiorul mijloacelor de transport au fost lipite abțibilduri prin care călătorii sunt informați unde se pot așeza în așa fel încât să fie păstrată distanțarea socială.

Angajații CTP monitorizează temperatura călătorilor în 45 de stații

O altă măsură stă în faptul că angajații CTP Iași, echipați cu vizieră și vestă reflectorizantă și ecuson, monitorizează în 45 de stații temperatura călătorilor care urmează să se urce în mijloacele de transport. Accesul călătorilor a căror temperatură depășește 37,3 grade Celsius este interzis.

„În continuare, accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul. Numărul maxim de pasageri permis în fiecare mijloc de transport va fi limitat la numărul de locuri pe scaune, la care se adaugă un număr de locuri în picioare în măsura în care este păstrată o distanță de minimum un metru și jumătate între călători. În acest scop, pe podeaua mijlocului de transport vor fi lipite autocolante cu indicații privind distanța socială”, au explicat oficialii CTP Iași.

Mijloacele de transport ale CTP Iași sunt aerisite continuu pe traseu

De asemenea, în autobuze și tramvaie se asigură maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior), iar la mijloacele de transport care nu sunt prevăzute cu instalație de aer condiționat se vor menține ferestrele deschise (când este posibil) în timp ce vehiculul este în funcțiune.

„Se vor face în mod obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, pe tot parcursul zilei, la începutul și la finalul cursei, la capetele de linie, cât și la sfârșitul zilei în garaj/depou. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate pentru a reduce posibilitatea de dispersare a coronavirusului. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă”, au mai explicat reprezentanții din subordinea municipalității ieșene.

De asemenea, compartimentul dedicat conducătorului mijlocului de transport este separat de spațiul destinat transportului pasagerilor, iar ușa vehiculului din dreptul acestuia va fi blocată. Conducătorii vehiculelor au obligația de a păstra distanța socială în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane.

Ieșenii sunt sfătuiți să cumpere bilete pentru transportul public cu cardul sau prin aplicații smart

Sistemul de vânzare la ghișeu a titlurilor de călătorie pentru transportul public de persoane din Iași este format din 20 de chioșcuri (9 tonete și 11 dispecerate).

„Le recomandăm călătorilor să își achiziționeze titluri de călătorie emise prin mijloace alternative, cum sunt automatele de bilete din stații, aplicația 24pay ori POS-urile amplasate în fiecare vehicul pentru care este necesară utilizarea unui card bancar contactless”, au mai precizat oficialii Companiei de Transport Public Iași.
Comentarii
  • Hai sa fim seriosi, ”solutie pentru distantare sociala”
    Mai bine zis solutie pentru tocat bani, atat timp cat stai la 15 centimetri unul langa altul pe scaune.
    Deci mai bine era sloganul ”Solutie pentru spalat bani” si normal cineva isi linge degetele in aceasta afacere si sper ca DNA-ul cand se vor linisti apele sa ia la verificat toate contractele facute in timpul ”Pandemiei”.

Adauga un comentariu