Eveniment-Social

Solutii dupa prapadul facut de raul Siret. Decizia va salva o comuna intreaga

Publicat: 01 iul. 2015
1

@ Cursul raului Siret va fi regularizat @ Au fost gasite fondurile pentru demararea lucrarilor in dreptul comunei Alexandru Ioan Cuza, cea mai afectata de revarsarea apelor

Locuitorii comunei iesene Alexandru Ioan Cuza mai au de asteptat putin pana vor scapa de amenintarea apelor Siretului. Administratia Nationala Apele Romane” – Administratia Bazinala de Apa Siret a demarat o procedura privind regularizarea albiei raului dupa ce in ultimii ani apa a muscat din mal pana cand mai multe locuinte au fost afectate. De ani de zile a fost luata in calcul varianta regularizarii cursului de apa, insa lucrurile au batut pasul pe loc. Deja, Siretul a ajuns foarte aproape de locuintele din zona, riscul prabusirii caselor fiind extrem de ridicat. Autoritatile judetene au facut o solicitare catre Guvern pentru alocarea de fonduri inca de anul trecut, dar care a fost luata in considerare abia recent. Contractul prevede proiectarea documentatiei tehnico-economice pentru amenajarea albiei Siretului in dreptul comunei Alexandru Ioan Cuza, valoarea lucrarilor fiind de 437 mii lei.

„Investitia este necesara. Prin realizarea lucrarilor de regularizare ale albiei raului Siret pe acest sector se evita producerea unor pagube deosebit de mari prin afectarea grava a unor locuinte, inclusiv anexele gospodaresti, a circa 80 hectare terenuri agricole si 15 hectare terenuri impadurite, precum si a altor obiective social-economice, respectiv doua balastiere, reteua de drumuri comunale si satesti si retele de utilitati”, se arata in caietul de sarcini.

Din cauza balastierelor care au fost aprobate haotic, in dreptul comunei albia Siretului s-a modificat, iar de cativa ani raul inunda mai mereu satele. Mai mult decat atat, albia se modifica permanent, deoarece se sapa incontinuu in maluri. Inca de acum cativa ani, de cand raul a inundat comuna, guvernul a alocat fonduri in vederea regularizarii cursului de apa. S-au facut doar o parte din lucrari. In ultimii ani, Siretul s-a mutat cu cinci sute de metri, fiind acum in dreptul unei movile cu nisip. Daca ar strapunge movila respectiva, ar separa satul Alexandru Ioan Cuza de satul Butea.

Comentarii
  • domnule ziarist. Habar nu ai de acea zona, dar scrii numai prostii. Cica ,, daca ar strapunge movila de nisip, ar separa satul Al. Ioan Cuza de Butea” Pai cele doua sate sunt foarte departe unul de altul. Al. Ioan Cuza se afla undeva, la cativa km. in dreapta drumului European 583 , in timp ce Butea se afla la cativa Km in stanga acelui drum european din directia Tg. Frumos – Roman. Cred ca sunt aproximativ 10 km intre cele doua sate. Vezi ca ai mai scris aceeasi prostie si in urma cu cateva luni. Te rog sa te uiti pe harta sa vezi daca am dreptate. Cred ca ai vrut sa zici ca ar desparti Al. Ioan Cuza de Scheia, e altceva. Vreau sa/mi spui intr-un comentariu daca am dreptate sau nu.

Adauga un comentariu