News Flash:

Solutii franceze pentru problemele orasului

9 Martie 2005
572 Vizualizari | 0 Comentarii
•Orasele infratite vor colabora cu municipalitatea pentru atragerea investitorilor si fondurilor europene •Primarul doreste adoptarea solutiilor franceze ale transportului public, ale dezvoltarii turismului, ale Centrului de inovare si colaborarii dintre comunitati

Primarul Gheorghe Nichita s-a intors din Franta cu tolba plina de idei. Seful municipalitatii vrea sa adopte in Iasi mai multe moduri de rezolvare a problemelor urbane observate in Villeneuve d'Ascq. Mai mult, vizita in Franta a confirmat unele initiative deja demarate de municipalitate. Transportul public din orasul francez, de exemplu, este controlat de o singura firma care exploateaza traseele concesionate de la Consiliul Local al orasului, solutie care este inca in stadiul de implementare in municipiul Iasi. Un alt exemplu demn de urmat, considera Nichita, este cel al organizarii serviciilor sociale. Centrul de actiune comunitara din Villeneuve va fi implicat la Iasi pentru demararea activitatii la Directia de Asistenta Comunitara din Iasi, infiintata numai pe hartie. In acest sens, functionarii din Primaria Iasi vor observa functionarea serviciului in Franta. Desi un oras cu mai putini locuitori decat municipiul Iasi, aproximativ 65 de mii de cetateni, Villeneuve d'Ascq a schimbat in totalitate opiniile primarului despre promovare turistica. Daca anul trecut Gheorghe Nichita considera ca initiativele in promovare turistica trebuie sa vina din partea firmelor private, acum doreste infiintarea unui Centru Turistic sub tutela Consiliului Local. Vizita in Franta a demarat, spune primarul, o noua modalitate de discutie cu cele 21 de orase infratite. "Abordam o alta atitudine fata de orasele infratite cu municipiul Iasi. Am trecut de la vizitele protocolare de pana acum la colaborari practice si discutii de proiecte concrete. Trebuie sa folosim comunitatile pentru a atrage investitori si finantari europene pentru Iasi", a declarat ieri primarul Gheorghe Nichita. La lista oraselor prietene, primarul mai vrea sa adauge un nume, orasul Turnai din Belgia.

Birouri ale primariei in fiecare cartier din oras

•Cetatenii nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze pana la Palatul Roznovanu pentru a-si rezolva problemele care tin de competenta primariei

Primarul Gheorghe Nichita vrea sa infiinteze in Iasi centre ale muncipalitatii in toate cartierele. Aceste centre vor functiona ca un fel de mici primarii, unde cetatenii sa poata veni pentru a-si expune si rezolva problemele. Mai mult, centrele din cartiere se doresc a fi un mijloc de receptare a nevoilor cetatenilor si prin care sa se desfasoare mai eficient dezbaterile publice pe marginea problemelor municipiului. Noua initiativa a primarului a fost imprumutata dupa modelul centrelor de cartiere observate in timpul vizitei recente efectuata in Franta. "Am vazut un model de democratie participativa, unde cetatenii isi pot spune parerea, iar deciziile in Consiliul Local se iau tinand cont de opinia cetatenilor, si nu de interesele politice ale partidelor cum se intampla uneori la noi", a declarat primarul Nichita. Dupa modelul francez, studiat in orasul Villeneuve d'Ascq, primarul doreste participarea cetatenilor la deciziile primariei. Viitoarele centre ale municipalitatii in cartiere vor beneficia de personal dimensionat in functie de numarul de locuitori din zona. "Vor fi unul sau doi functionari ai primariei pe fiecare centru care vor lucra zilnic. Cetatenii nu vor mai fi nevoiti sa vina la primarie, problemele lor fiind rezolvate pe loc sau trimise la serviciul de resort", explica Nichita.
In implementarea proiectului, Primaria Iasi va fi ajutata de specialisti din Franta. In acest scop, directorul centrelor de cartier din Villeneuve d'Ascq, Patrick Gabriel, va veni in Iasi pentru a consilia municipalitatea. De asemenea, functionarii care vor lucra in centre vor observa activitatea modelelor din Franta.
Lucian SCHIOPU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013887 (s)