Local

Somajul la Iasi scade ca-n poveste

Publicat: 11 ian. 2012
1

@ Datele oficiale indica un numar record de angajari in 2011 @ Mii de ieseni au primit subventii pentru gasirea unui loc de munca @ Rata somajului a scazut de la 6,94% la 5,22%

Evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) indica faptul ca numarul somerilor a scazut considerabil in ultimul an, in timp ce numarul angajarilor a crescut spectaculos. „De la peste 8,5% in 2010 am ajuns la o rata a somajului de 5,22% datorita angajarilor, nu neaparat iesirilor din sistem. Anul trecut am inregistrat 13.445 de someri care s-au angajat, in timp ce numarul celor intrati in somaj a fost de aproximativ trei ori mai mic”, a declarat Adriana Sirghie, purtatorul de cuvant al AJOFM Iasi.

Autoritatile pun numarul mare de angajari si pe seama facilitatilor oferite de stat angajatorilor pentru incheierea de contracte de munca cu persoane considerate vulnerabile social.

Subventiile au sporit angajarile

Datele AJOFM indica faptul ca, anul trecut, si-au gasit un loc de munca 13.445 someri ieseni, din care 2.353 au varsta de peste 50 de ani. „In mare, acest lucru se datoreaza si subventiilor oferite de stat. Spre exemplu, avem 608 absolventi angajati, pentru care statul plateste angajatorilor anumite sume de bani. Sunt 68 de persoane care au studii gimnaziale, pentru care se plateste indicatorul social, adica 500 lei, la care se adauga 101 absolventi de liceu, pentru care se achita 1,2 din indicatorul social de referinta, adica 600 lei”, a explicat Adriana Sirghie.

Pe langa acestia, s-au angajat si 439 someri cu studii superioare, pentru care angajatorii primesc lunar 750 lei. Alaturi de absolventi, si-au gasit un loc de munca 6 intretinatori unici de familii monoparentale si 7 persoane care au mai putin de 3 ani pana la pensie.

3.500 lei pentru mutarea in alt judet

La aceste subventii, acordate angajatorilor, se adauga banii acordati direct somerilor drept „recompensa” pentru gasirea unui loc de munca. „Sunt 9 persoane care si-au gasit serviciu la o distanta mai mare de 50 de kilometri de domiciliu, care au primit de doua ori valoarea indicatorului social, adica cate 1.000 de lei, si 7 persoane care s-au mutat intr-un alt judet, pentru ca si-au gasit serviciu acolo si care au primit de sapte ori valoarea indicatorului, adica 3.500 de lei”, a declarat Sirghie.

Cu aproximativ 600 de locuri de munca vacante in fiecare luna, judetul Iasi s-a situat la inceputul acestui an pe primul loc in tara in privinta ofertei facute somerilor. Potrivit ultimelor date statistice, in judet sunt inca inregistrati 16.024 someri, din care doar 1.304 au studii superioare. Dintre somerii inregistrati, doar 4.611 primesc indemnizatie de somaj, restul fiind trecuti numai ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca.

Comentarii
  • in ce fel de scadere spuneti voi ca este ca de la cet au fost dati afara sute de oameni si ia-ti programat numai cate *2 pe zi la predat actele pt. somaj ca sunteti foarte aglomerati,sau v-au invatat portocalii acest lucru .spuneti ca scade rata somajului ca se angajeaza oamenii , nu spuneti ca termina lumea somajul si nu gasesc de munca sau daca gasesc la patroni care isi bat joc de oamenisi ii platesc cu timerici.

Adauga un comentariu