News Flash:

Somer cu 600 euro lunar

13 Februarie 2010
4022 Vizualizari | 9 Comentarii
• Cel mai bine platit somer din baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi ridica lunar mai bine de trei salarii minime pe economie • Acesta este un fost angajat al unei firme din domeniul productiei si conservarii carnii

Drumul de la un salariu consistent la ajutorul de somaj
poate fi mult mai scurt decat multi si-ar putea imagina. Situatia economica precara, ce inmulteste de la o zi la alta numarul somerilor, scoate la iveala ieseni cu salarii de mii euro pe luna, salarii la care multi nici macar nu viseaza. Tot acestia raman privilegiati si dupa ce intra in somaj si reusesc sa devanseze lejer pe cei care au lucrat ani grei pe salarii care de abia le ajung de la o luna la alta. In timp ce majoritatea somerilor ieseni traieste dintr-o indemnizatie de somaj de circa 450 lei, cel mai bine platit somer din baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi ridica lunar mai bine de trei salarii minime pe economie. Ieseanul privilegiat are o indemnizatie de somaj ce atinge 600 euro. "Cea mai mare indemnizatie de somaj pe care o ridica in iesean in momentul de fata este de 2.400 lei. Acesta provine din sistemul privat", a explicat Maria Cabalau, directorul coordonator al AJOFM Iasi. Ieseanul in cauza a lucrat la o firma din domeniul productiei si conservarii carnii. Datele institutiei arata ca pe masura ce numarul disponibilizarilor creste, si indemnizatiile de somaj devin din ce in ce mai consistente. La mijlocul anului 2009, cea mai mare indemnizatie de somaj era de 2.100 lei, bani pe care ii primea un fost angajat al Noemi Zugreni SRL, fiind urmat de catre un iesean care ridica o indemnizatie de circa 1.500 lei, care a lucrat la Sindtel SRL. Aceste indemnizatii de somaj provin de pe urma unor salarii ce trec lejer de 5 mii lei. Un simplu calcul, facut in conformitate cu prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, arata ca un iesean care a lucrat 29 de ani si primeste o indemnizatie de circa 960 lei a castigat lunar peste 5.100 lei. Minimul pe care il primeste un somer iesean este de 350 lei, bani incasati de proaspetii absolventi care se inscriu in baza de date a institutiei. Pe langa acestia, mai sunt alte persoane, peste o mie, care primesc un somaj de numai 450 lei. In momentul de fata, in judetul Iasi sunt peste 23 mii someri, jumatate dintre acestia fiind indemnizati, iar rata somajului a trecut de 7,4 la suta.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

situatia economica numarul somerilor judetul iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (9)

Costi  | #95606
Multumim din inima lui Base si lui Boc pentru interesul si straduinta de a mari necontenit numarul somerilor ! Pe cand si fiicele si nepoatele lor ?
ION  | #95613
Lui Costi !
Esti bolnav frate ! Ce legatura are Boc si Base cu somerii! Niciuna! Si in Spania sunt someri garla. Acolo, dupa mintea ta, e de vina regele Spaniei? De criza ai auzit ? sau am uitat .... tu pui placa: Base e de vina.....
anomis  | #95625
Bineinteles ca are legatura,Boc (catelul lui Base) si cu al lui mare guvern. Daca nu ar fi introdus impozitul forfetar-cum numai in Romania se putea introduce, daca ar fi acordat facilitati fiscale firmelor in acesti ani de criza...acum somerii care vin din mediul privat si care au avut salarii mari, pe buna dreptate si bine meritate, nu ar mai fi fost platiti din banii statului.. Fiecare firma, din cele 100000 care si au pus lacatul pe usa in 2009, ajutati fara doar si poate de guvernul BOC, hranea cel putin 2-3 familii..
PS: sa faca guvernul Boc socoteala!!!
Costi  | #95632
Lui "ion", cu litere mari , pe cele mici nu le-a invatat inca ! Ai mare dreptate : Ce legatura are Base sau Boc cu Romania ? Nici una ! "Pusca si cureau lata..." Dupa parerea celor doi habarnamisti , "guvernul nu poate face nimic in actuala situatie "! Rolul guvernului si al presedintelui este acela de simplu spectator , " criza va trece de la sine " ! Te intrebi : de ce ne mai trebuie guvern, daca tot este complet impotent ? A , da ! E bun pentru fiice , nepoate , cumnati , Lenutze si alte fitze !Si pentru alde "ion" , probabil parvenit PDL-ist !
Vlad  | #95646
Din cate stiu eu, ajutorul de somaj se acorda fiecaruia in functie de cat a contribuit la asigurarile sociale. Asa ca "ieseanul privilegiat" primeste o suma mai mare pentru ca a si cotizat cu o suma mult mai mare.
ZT  | #95677
Traian Băsescu nu-şi poate exercita mandatul şi, dacă nu-şi dă demisia de bunăvoie, trebuie izolat şi debarcat imediat! Comunicat de Presă Toată lumea a asistat la spectacolul penibil pe care l-a dat Traian Băsescu joi, 11 februarie. În cunoscuta lui viclenie, el a încercat să împuşte doi iepuri: să demonstreze că e capabil să participe la o reuniune internaţională, dar şi să se ducă la o clinică medicală peste hotare. Iată filmul evenimentelor din ultimele zile. Sîmbătă seara, el a băut vîrtos, astfel încît, duminică dimineaţa, i-a fost foarte rău. La orele 7,30, medicii i-au făcut transfuzii de sînge, dar pacientul l-a eliminat imediat. Duminică seara, el a recidivat şi a băut nu mai puţin de 3 sticle de vin roşu combinat cu vodcă şi mărturisesc că nu auzisem de acest veritabil "trotil" pînă cînd nu am citit amintirile politicianului iugoslav Milovan Djilas, care povesteşte că un astfel de cocktail bea Stalin. Şi, după acest exces teribil, lui Băsescu i-a fost foarte rău şi a avut hemoragii. Marţi, conform agendei personale, el ar fi trebuit să convoace şedinţa CSAT pentru elaborarea unei serii de trei hotărîri privind proiectele de înzestrare a Armatei Române.


Nu a fost, însă, capabil nici măcar să coboare din pat, în marea majoritate a timpului fiind în stare de somnolenţă, indusă de sedativele şi, mai ales, de injecţiile cu morfină administrate de medicii SPP. Abia după orele 16 el a avut un dialog, în biroul amenajat la vila de protocol în care locuieşte, cu şeful cancelariei prezidenţiale, Cătălin Avramescu. Pentru că nu se simţea în stare nici să vorbească la telefon, l-a pus pe Avramescu să-l sune pe Adriean Videanu, căruia i-a ordonat să finalizeze hotărîrea cu privire la zăcămintele de aur, argint şi uraniu de la Roşia Montană, pentru ca aceasta să fie adoptată la prima şedinţă a CSAT. După plecarea lui Avramescu, Băsescu a făcut un efort şi a sunat-o, personal, pe Monica Iacob-Ridzi, căreia i-a spus să stea liniştită, fiindcă nu va păţi nimic. Restul serii, pînă la orele 21, în jurul canapelei prezidenţiale, din cabinetul privat, au fost prezenţi medicii SPP, Aliodor Manolea şi fiica sa mai mare, Ioana, pe care i-a înjurat ca la uşa cortului. Conform informaţiilor scurse din spatele uşilor închise, Băsescu a cerut un pahar de whisky, de care, însă, nu s-a atins (spunea că îi este rău numai cînd îl priveşte). El le-a cerut SPP-iştilor să urgenteze demersurile pentru aducerea din Indonezia a echipei doctorului Abid Nazir, de la clinica "Global Doctor International Medical Center". Miercuri, un avion special a transportat la Clinica din Nordul Italiei mai multe probe de sînge din hemoragiile tot mai dese şi mai abundente ale lui Băsescu. Acolo, acestea au fost analizate de un consult de medici din Italia (Bolzano), Franţa (Lyon) şi Elveţia (Lausanne). Doctorii au vrut să afle de ce organismul pacientului respinge transfuziile şi, totodată, ce virus provoacă îngroşarea sîngelui acestuia. Tot miercuri, Băsescu s-a mobilizat şi l-a primit pe Văcăroiu, probabil pentru a discuta unele probleme ale Curţii de Conturi. Joi, au sosit şi rezultatele analizelor medicale de la Bolzano. Fără prea multe comentarii, iată la ce concluzii au ajuns medicii din Italia, Franţa şi Elveţia:
l Neoplasm malign, stadiul 3 spre 4, avansat. (Acelaşi diagnostic a fost pus şi de medicii din Indonezia).
l Stare toxică generalizată, organismul respingînd şi medicamentele (e alergic la ele) şi hrana.
l Talasemie, care împiedică transfuziile sanguine.
l Boala datează de 4 ani, cînd pacientul a fost operat de cancer la tiroidă, dar nu i s-a extirpat toată tumoarea şi metastazele au diseminat, afectînd tot organismul.
l Anemie, deficit de vitamina B12.
l Hematii foarte mari, pierderi de sînge, prea multe limfocite (celule albe).
l Dese plachete sanguine.
l Prognoza e sumbră.
Ulterior, am primit informaţia că, joi, în jurul orelor 17, au sosit şi rezultatele unui al doilea set de analize, din străinătate: la fel de proaste.
Şi acum, să lămurim şi chestiunea deplasării la Bruxelles. Ea s-a făcut în mare secret, avionul decolînd joi, la orele 6 dimineaţa. Traian Băsescu, care, de obicei, umplea o aeronavă cu 30-40 de ziarişti, de data asta a plecat pe furiş. Informaţiile difuzate ulterior cum că el a fost blocat de vremea nefavorabilă şi că i-a luat cu el pe europarlamentarii români din Strasbourg au fost de un ridicol scandalos. Nimeni nu a explicat un lucru: dacă a fost la Bruxelles, ce-a căutat Băsescu să facă o escală la Strasbourg, chipurile să-i ia pe europarlamentarii români, care aveau cursa lor, cerută special pentru ei, luni, Bucureşti-Strasbourg, şi joi, Strasbourg-Bucureşti? De ce trăieşte acest om numai în minciună? Am mai aflat că, de la bordul avionului care îl transporta (mai mult mort decît viu) spre Strasbourg, Băsescu a dat telefon la slugile sale şi a întrebat: "Vadim e la Strasbourg?". Nu, eu nu eram acolo, fiindcă aveam treabă la Bucureşti. Mai mult ca sigur că, dacă eu aş fi fost în aeroport, Băsescu ar fi renunţat la stratagema asta, de frică să nu dea ochii cu mine. Încă o dovadă a fricii patologice pe care acest personaj o are faţă de persoana mea.
Iată ce date am mai primit noi, de la un consilier român din Parlamentul European şi de la cîţiva ofiţeri SPP, citez: "Deplasarea la Bruxelles a lui Băsescu pentru a participa la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană a constituit doar un pretex. În realitate, la reuniunea vizată, el a făcut doar act de prezenţă. Tot un motiv fals a fost şi acela de aterizare a aeronavei la Strasbourg, pentru a-i lua spre Bucureşti pe europarlamentari. Planul de acoperire a fost pus la cale cu ajutorul unor europarlamentari PD-L, cărora Cătălin Avramescu le-a comunicat, joi dimineaţă, că vor fi luaţi de preşedinte de la Strasbourg, cu aeronava cu care s-a deplasat la Bruxelles, aceştia habar neavînd că vor constitui un motiv pentru aterizarea lui Băsescu pe cel mai apropiat aeroport din zona Baden. De la Strasbourg, Băsescu s-a deplasat în localitatea germană Baden, aflată la aproximativ 50 de kilometri, unde avea programată o consultaţie la o clinică privată, Klinikum Mittelbaden GmbH, care are una dintre cele mai renumite secţii de tratament al bolilor de ficat din Germania. La clinica medicală nu a fost însoţit decît de doi medici din serviciul SPP şi de Aliodor Manolea. Aici, Băsescu a fost examinat de medicii clinicii şi de prof. dr. Peter Schirmacher, director al Institutului de Patologie de la Spitalul Universitar din Heidelberg, o somitate, specialist în cancerul ficatului, care a venit special la Baden pentru această consultaţie. Totodată, pacientului i s-au prelevat mostre de sînge pentru efectuarea de analize. Examenul medical la care a fost supus Traian Băsescu a durat cca. 50 de minute, timp în care medicii l-au intervievat pe pacient, au studiat dosarul medical adus, precum şi analizele efectuate pînă acum. Conform surselor, un diagnostic definitiv va fi dat la începutul săptămînii viitoare. După vizita medicală efectuată la clinica amintită, Băsescu s-a întors la Strasbourg, de unde a zburat, cu o parte din europarlamentari (Theodor Stolojan, Cristian Preda, Elena Băsescu) spre Bucureşti" - am încheiat citatul.
Este mai mult decît evident că Traian Băsescu nu lasă Puterea nici mort. Dar un stat care se respectă nu poate, nu trebuie să se pună la mintea unui om care, nici cînd era relativ sănătos, nu judeca, darmite acum, cînd toate funcţiile vitale îi sînt grav afectate de o maladie incurabilă. Este de-a dreptul ruşinoasă tăcerea celorlalţi lideri politici, dar şi a presei, în această problemă de siguranţă naţională. Noi, cei de la PRM, ne vom face datoria pînă la capăt. Atunci cînd primul demnitar al ţării aduce o vindecătoare din Rusia Djuna, pe 2.000.000 de euro, cînd obligă statul la mari cheltuieli, pe avioane şi echipe ultrasecrete, cînd cade la pat şi nu mai e capabil să judece cu mintea limpede - aşa ceva ne priveşte pe toţi. Şi încă ceva: a se observa cum minte Băsescu şi acum, în al 12-lea ceas, aşa cum a minţit şi cu privire la Dosarul Flota, şi la "Răpirea din Bagdad", şi la lovirea acelui copil, cînd a jurat strîmb pe Biblie, şi la fraudarea, repetată, a alegerilor ş.a.m.d. În concluzie, Parlamentul trebuie să-l demită, de urgenţă, pe Traian Băsescu şi să anunţe organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate. Anul 2010 este extraordinar de greu şi nu ne putem permite o asemenea bătaie de joc. Repet: ne e milă de Băsescu, dar mai milă ne e de ţara asta.
Dr. CORNELIU VADIM TUDOR,
Membru al Parlamentului European,
Preşedintele Partidului România Mare
(Text prezentat la Conferinţa de Presă a PRM de vineri, 12 februarie 2010)


Copyright Tricolorul
radu  | #95687
pai vedeti cine este patronul de la noiemi zugreni srl=CAZACU, si ce functie poarta el acum ,si atunci ve-ti intelege de ce se plateste asa un mare ajutor de somaj,verifica ziaristule......
mihai  | #95699
Mai natangilor dar cand economia duduia si Romania era pe val nu se mai plangea nimeni de nimic si nici voi ca nu aveti ce crapa in gura si in burta dar acum cand se intampla sa fim in recesiune va gasiti voi destepti sa vorbiti de Base si Boc ca murim de foame din cauza lor muriti batavar focu!!
anomis  | #95868
E cat se poate de normal si firesc sa nu se planga nimeni, atunci cand totul merge bine! Si economia dudia, tocmai pentru ca eram o tara productiva, pe cand acum....
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2748 (s) | 24 queries | Mysql time :0.149506 (s)