Boli si tratamente

Dormiți mai bine pentru a trăi mai mult

Publicat: 09 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dormiți mai bine pentru a trăi mai mult
Somnul calitativ prelungeste viata

Somnul calitativ prelungeste viata. Conform unui studiu recent, cu cât timpul de somn REM scade și cu atât durata de viață are de suferit. Rezultatele au fost publicate în Jamaica Neurologie.

Ne petrecem aproape o treime din viață dormind, astăzi importanța somnului este bine stabilită. Fizic si mental, somnul permite organismului să se refacă. Conform unui nou studiu publicat în Jamaica Neurologie, somnul profund este esențial pentru o sănătate bună. În schimb, dacă este prea scurt, poate scurta durata de viață.

Somnul calitativ prelungeste viata

In timpul noptii există trei-șase cicluri succesive de 60 până la 120 de minute fiecare. Un ciclu constă dintr-o alternanță de somn lent și somn REM. Aceasta din urmă corespunde perioadei în care activitatea creierului este apropiată de cea a fazei de veghe și când apar visele. Se mai numește REM (mișcare rapidă a ochilor), din cauza mișcărilor rapide ale ochilor sub pleoape.

Pentru fiecare reducere de 5% a somnului REM, ratele de deces cresc de la 13% la 17% la adulții vârstnici și de vârstă mijlocie, relatează cercetătorii, potrivit Sante Magazine. Un somn slab REM este legat de moartea precoce din orice cauză, precum și deces in urma bolilor cardiovasculare și alte boli. „Somnul REM pare a fi un predictor de încredere al mortalității și poate avea alte valori de sănătate predictive. Strategiile de conservare a REM pot influența terapiile clinice și pot reduce riscul de deces, în special pentru cei sub 15 ani, detaliază studiul.

Legăturile dintre somnul REM și mortalitate

Legăturile dintre somnul REM și mortalitatea au fost similare în cele două grupuri. „Multe studii au legat somnul insuficient cu consecințele semnificative asupra sănătății. Cu toate acestea, multe persoane ignoră semnele problemelor de somn sau nu permit suficient timp pentru a dormi suficient”, a declarat cercetătorul principal Eileen Leary, director principal de cercetare clinică la Universitatea Stanford din Palo Alto, California.

Pentru acest studiu, Eileen Leary și colegii ei au urmat 2.600 de bărbați, cu vârsta medie de 76 de ani, timp de aproximativ 12 ani. De asemenea, au colectat date despre aproape 1.400 de bărbați și femei, cu vârsta medie de 52 de ani, care au facut parte dintr-un alt studiu și au fost urmăriți pentru o medie de 21 de ani.

În acest moment, oamenii de știință nu știu cu exactitate modul în care somnul REM influențează riscul de deces. Într-adevăr, acest studiu nu a putut dovedi că un somn slab REM ar putea provoca moartea, ci doar că este asociat cu un risc crescut de a muri mai devreme.

Adauga un comentariu