Stiri medicale

Somnul de dupa-amiaza creste riscul de diabet si obezitate

Publicat: 20 ian. 2011

Fiecare parinte si-a trimis copilul, cel putin o data, sa-si faca somnul de pranz. De multe ori acestia au plecat imbufnati pentru ca nimic nu este mai rau – in viziunea celor mici – decat sa fii intrerupt din joaca si sa fii fortat sa dormi.

Cu totul altfel stau lucrurile in cazul adultilor, care adesea si-ar dori sa se poata odihni la pranz. Cercetatorii nu au insa vesti prea bune cand vine vorba de somnul de dupa-amiaza. Potrivit acestora, in cazul adultilor, somnul din timpul zilei poate duce la probleme de digestie, obezitate si, chiar la diabet zaharat.

In urma unui studiu realizat de Spitalul Guangzhou din China si de Universitatea din Birmingham, pe un esantion de 16.480 de persoane, s-a demonstrat faptul ca cei care obisnuiesc sa doarma in timpul dupa-amiezii prezinta cu pana la 26% mai multe sanse sa se imbolnaveasca de diabet. In timpul somnului de dupa-amiaza corpul nu mai produce insulina, iar in momentul trezirii intervin diferite procese si mecanisme care impiedica insulina sa isi faca efectul. 

Nu acelasi lucru se intampla noaptea. Pentru o buna functionare a organismului este obligatoriu sa dormim 6-8 ore pe noapte, cuprinzand obligatoriu o parte a intervalului 22:00- 02:00.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit